
- Potrzebny czas: 10 minut + namoczenie śledzi
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 13 grudnia 2019
Pachnące świętami śledzie korzenne. Marynowane w aromatycznych przyprawach, które zawsze mocno kojarzą mi się ze świętami tj. goździki, jałowiec, cynamon i kardamon. Przełożone szalotkami i zalane olejem konopnym, który fantastycznie komponuje się ze śledziami. Kupuję go właściwie raz do roku, właśnie do śledzi, bo odkąd raz spróbowałam tego połączenia, to już nie chcę innego. Polecam bardzo skusić się na zakup i przetestować. Jeśli jednak nie macie do niego dostępu, można użyć również olej rydzowy/ lniany lub po prostu rzepakowy. Najlepsze po dwóch – trzech dniach od zrobienia.
Polecam także bardzo śledzie imbirowe oraz śledzie w sosie tatarskim.
Śledzie korzenne
- 500 g płatów śledziowych (4-5 sztuk)
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- łyżeczka miodu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 30 ml oleju konopnego
- 30 ml oleju rzepakowego
- pieprz – do smaku
- 5 goździków
- kilka ziarenek owoców jałowca
- po łyżeczce cynamonu, kuminu, kolendry i mielonego kardamonu
- 5 szalotek
Śledzie włożyć do miski. Zalać chłodną wodą, dokładnie opłukać. Wymienić wodę na świeżą. Moczyć około 40 minut (w połowie czasu zmienić wodę na świeżą). Spróbować i jeśli śledzie wciąż będą za słone, zmienić wodę i moczyć je jeszcze ok 10 min. Śledzie wyjąć na deskę do krojenia i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Miskę po namaczaniu śledzi przepłukać i wytrzeć do sucha. Włożyć do niej musztardę, miód, sos sojowy, sok z cytryny, oba oleje i wszystkie przyprawy. Dokładnie roztrzepać. Śledzie pokroić pod skosem na małe kawałki (takie na raz) i włożyć do zalewy. Dokładnie wymieszać. Szalotki posiekać w piórka. Szalotki podzielić na 5 części, a śledzie na 4. Układać warstwowo w dużym słoiku (zaczynając i kończąc na szalotkach). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Zostawić na minimum 24 godziny.
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 