Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Śledzie korzenne pachnące świętami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Pachnące świętami śledzie korzenne. Marynowane w aromatycznych przyprawach, które zawsze mocno kojarzą mi się ze świętami tj. goździki, jałowiec, cynamon i kardamon. Przełożone szalotkami i zalane olejem konopnym, który fantastycznie komponuje się ze śledziami. Kupuję go właściwie raz do roku, właśnie do śledzi, bo odkąd raz spróbowałam tego połączenia, to już nie chcę innego. Polecam bardzo skusić się na zakup i przetestować. Jeśli jednak nie macie do niego dostępu, można użyć również olej rydzowy/ lniany lub po prostu rzepakowy. Najlepsze po dwóch – trzech dniach od zrobienia.

Polecam także bardzo śledzie imbirowe oraz śledzie w sosie tatarskim.

Śledzie korzenne

  • 500 g płatów śledziowych (4-5 sztuk)
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • łyżeczka miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 30 ml oleju konopnego
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • pieprz – do smaku
  • 5 goździków
  • kilka ziarenek owoców jałowca
  • po łyżeczce cynamonu, kuminu, kolendry i mielonego kardamonu
  • 5 szalotek

Śledzie włożyć do miski. Zalać chłodną wodą, dokładnie opłukać. Wymienić wodę na świeżą. Moczyć około 40 minut (w połowie czasu zmienić wodę na świeżą). Spróbować i jeśli śledzie wciąż będą za słone, zmienić wodę i moczyć je jeszcze ok 10 min. Śledzie wyjąć na deskę do krojenia i osuszyć papierowymi ręczniczkami. Miskę po namaczaniu śledzi przepłukać i wytrzeć do sucha. Włożyć do niej musztardę, miód, sos sojowy, sok z cytryny, oba oleje i wszystkie przyprawy. Dokładnie roztrzepać. Śledzie pokroić pod skosem na małe kawałki (takie na raz) i włożyć do zalewy. Dokładnie wymieszać. Szalotki posiekać w piórka. Szalotki podzielić na 5 części, a śledzie na 4. Układać warstwowo w dużym słoiku (zaczynając i kończąc na szalotkach). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Zostawić na minimum 24 godziny.

Śledzie korzenne marynowane w przyprawach

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się w komentarzu wrażeniami.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami