Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Przepyszny, niezwykle delikatny tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata. Puszysty biszkopt z lekko chrupiącą skórką przełożony kremem na bazie białej czekolady. Do tego letnie, pięknie czerwone owoce: maliny, truskawki i porzeczki. Biszkopt nasączyłam sporą ilością likieru migdałowego. W wersji bezalkoholowej można nasączyć herbatą z cytryną i ok 10 kroplami aromatu migdałowego.
Przygotowanie można zacząć już dwa dni wcześniej od upieczenia biszkoptu. Biszkopt przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia kroimy biszkopt na blaty, wykonujemy krem i przełożenie. Świeże owoce na wierzch najlepiej wyłożyć w dniu podania by nie straciły świeżości.
Tort przepięknie się kroi i wspaniale prezentuje, tak na paterze jak i na talerzach. Niestety nie mogłam wykonać zdjęcia po przekrojeniu jako, że tort był na wybitnie ważną okazję i nie wypadało go serwować pokrojonego ;P A po okazji nie został już nawet okruszek.

Biszkopt z chrupiącą skórką

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 180 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw. suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.

Krem z białej czekolady

  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 250 g białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 30%

Przygotować krem z białej czekolady. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w mikrofali lub garnuszku. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w ok 40 ml gorącej wody i ostudzić (wciąż ma być całkowicie płynna). 300 ml śmietany Zostawić w lodowce. Pozostała przełożyć do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia. Śmietaną zahartować żelatynę: do żelatyny dodawać po łyżce śmietany za każdym razem energicznie mieszając. Dodać tak z 5 łyżek po czym przelać do reszty śmietany i dokładnie wymieszać. Dodać roztopioną, przestudzoną czekoladę i znów wymieszać. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z ostudzoną czekoladą, najlepiej stopniowo. Krem wstawić na 20 minut do lodówki przed przekładaniem tortu.

Tort Biała czekolada z czerwonymi owocami – wykończenie

  • 10 łyżek likieru amaretto
  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • 500 g czerwonych świeżych owoców: maliny, truskawki, porzeczki
  • płatki migdałów – opcjonalnie

W tym czasie przygotować nasączenie (Amaretto wymieszać z sokiem z cytryny i z wodą), a większe owoce przekroić na pół. Pod koniec chłodzenia ubić pozostałą śmietanę na sztywno i wmieszać ja do czekoladowej masy.
Na dno tortownicy wyłożyć jeden blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 migdałowego nasadzenia. Wyłożyć ok 2/5 kremu i na to owoce. Powtórzyć analogicznie drugą warstwę. Przykryc ostatnim blatem, nasączyć pozostałym nadzieniem. Na wierzchu rozsmarować cieńszą warstwę kremu i udekorować owocami. Można dodatkowo posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na min 4 godziny. Nie przechowywać zbyt długo ze względu na świeże owoce.

tort Biała czekolada z czerwonymi owocami lata

Zapraszam też do wypróbowania pozostałych Wysmakowanych TORTÓW

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami