Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Tort M&Ms z słodką niespodzianką

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tort M&Ms czyli idealnie czekoladowy tort z kolorową, słodką niespodzianką w środku. Dzieci pokochają ten tort. I nie tylko one. Jest cudowny. Przepyszne blaty czekoladowego ciasta, przyjemnie czekoladowy krem do przełożenia i dużo M&Msów ukrytych w środku, które radośnie wysypią się na talerzyki po rozkrojeniu tortu. Efekt wow, a wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy upiec pyszne czekoladowe ciasto. Po ostudzeniu przekroić je na 4 blaty. W dwóch środkowych zrobić dziurę i wypełnić ją cukierkami. Na poglądowych zdjęciach widać przygotowanie krok po kroku. Proste? Proste! To do dzieła!

 

 

Blaty czekoladowe do tortu

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 65 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki kakao
  • 140 ml gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 190 g mąki
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).

W garnku doprowadzić do wrzenia 150 ml wody. Wsypać kawę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, kostki czekolady i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do pełnego połączenia. Zdjąć z palnika i po kolei dodawać śmietanę, a następnie pojedynczo jajka, cały czas mieszając rózgą, do uzyskania gładkiej masy.

Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Połączyć z masą czekoladową i przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 min, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w formie.

 

Krem czekoladowy do przełożenia tortu

  • 100 g lekko gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone – temperatura pokojowa
  • 350 ml gęstej śmietany kremówki 36% – mocno schłodzona
  • 80 g cukru pudru

Czekoladę mniej więcej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i dodać mascarpone. Wymieszać do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć obie masy. Schłodzić min. pół godziny w lodówce.

 

Krem śmietankowy do otynkowania tortu

  • 125 g serka mascarpone – mocno schłodzone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • pełna łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • odrobina białego barwnika (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ubić, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

jak zrobić tort niespodzianka mms

Tort M&Ms

  • ciasto czekoladowe z powyższego przepisu
  • krem czekoladowy z powyższego przepisu
  • krem śmietankowy z powyższego przepisu
  • 200 g cukierków M&Ms

Ciasto czekoladowe przekroić na 4 blaty równej grubości. W dwóch blatach wydrążyć pośrodku okrągłą dziurę o średnicy ok. 9 cm, np. za pomocą mini rantów do deserów, lub po prostu szklanki. Rant bez dziury ułożyć na dnie tortownicy. Rant/ szklankę położyć po środku i pozostały blat przykryć 2/7 kremu czekoladowego. Położyć pierwszy blat z dziurą, pokryć kolejnym 2/7 kremu, drugi blat z dziurą i znów 2/7 kremu. Ostrożnie wysunąć rant i wgłębienie wypełnić cukierkami M&Ms. Na wierzch położyć drugi blat bez dziury i posmarować go cienką warstwą kremu czekoladowego (ok. 1/7 kremu). Wierzch i boki tortu pokryć białą masą śmietankową i udekorować wedle uznania, pozostałą masą i cukierkami M&Ms. Tort M&Ms gotowy!

Tort z cukierkami m&ms dla dzieciTort m&ms czekoladowy niespodzianka

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

 

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 9 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami