- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 6 lutego 2021
Tort M&Ms czyli idealnie czekoladowy tort z kolorową, słodką niespodzianką w środku. Dzieci pokochają ten tort. I nie tylko one. Jest cudowny. Przepyszne blaty czekoladowego ciasta, przyjemnie czekoladowy krem do przełożenia i dużo M&Msów ukrytych w środku, które radośnie wysypią się na talerzyki po rozkrojeniu tortu. Efekt wow, a wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy upiec pyszne czekoladowe ciasto. Po ostudzeniu przekroić je na 4 blaty. W dwóch środkowych zrobić dziurę i wypełnić ją cukierkami. Na poglądowych zdjęciach widać przygotowanie krok po kroku. Proste? Proste! To do dzieła!
Blaty czekoladowe do tortu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 65 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki kakao
- 140 ml gęstej śmietany 18%
- 3 jajka
- 190 g mąki
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).
W garnku doprowadzić do wrzenia 150 ml wody. Wsypać kawę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, kostki czekolady i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do pełnego połączenia. Zdjąć z palnika i po kolei dodawać śmietanę, a następnie pojedynczo jajka, cały czas mieszając rózgą, do uzyskania gładkiej masy.
Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Połączyć z masą czekoladową i przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 min, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w formie.
Krem czekoladowy do przełożenia tortu
- 100 g lekko gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone – temperatura pokojowa
- 350 ml gęstej śmietany kremówki 36% – mocno schłodzona
- 80 g cukru pudru
Czekoladę mniej więcej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i dodać mascarpone. Wymieszać do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć obie masy. Schłodzić min. pół godziny w lodówce.
Krem śmietankowy do otynkowania tortu
- 125 g serka mascarpone – mocno schłodzone
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- pełna łyżka cukru pudru
- kilka kropel ekstraktu z migdałów
- odrobina białego barwnika (opcjonalnie)
Wszystkie składniki ubić, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
Tort M&Ms
- ciasto czekoladowe z powyższego przepisu
- krem czekoladowy z powyższego przepisu
- krem śmietankowy z powyższego przepisu
- 200 g cukierków M&Ms
Ciasto czekoladowe przekroić na 4 blaty równej grubości. W dwóch blatach wydrążyć pośrodku okrągłą dziurę o średnicy ok. 9 cm, np. za pomocą mini rantów do deserów, lub po prostu szklanki. Rant bez dziury ułożyć na dnie tortownicy. Rant/ szklankę położyć po środku i pozostały blat przykryć 2/7 kremu czekoladowego. Położyć pierwszy blat z dziurą, pokryć kolejnym 2/7 kremu, drugi blat z dziurą i znów 2/7 kremu. Ostrożnie wysunąć rant i wgłębienie wypełnić cukierkami M&Ms. Na wierzch położyć drugi blat bez dziury i posmarować go cienką warstwą kremu czekoladowego (ok. 1/7 kremu). Wierzch i boki tortu pokryć białą masą śmietankową i udekorować wedle uznania, pozostałą masą i cukierkami M&Ms. Tort M&Ms gotowy!
Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.
2 Responses
Czy cukierki w środku tortu nie rozmiękają pod wpływem masy?
te które bezpośrednio stykają się z masą mogą trochę puścić kolor, ale nie zmiękną i w smaku się nic nie zmieni