fbpx

Tort M&Ms z słodką niespodzianką

przepis

Tort M&Ms czyli idealnie czekoladowy tort z kolorową, słodką niespodzianką w środku. Dzieci pokochają ten tort. I nie tylko one. Jest cudowny. Przepyszne blaty czekoladowego ciasta, przyjemnie czekoladowy krem do przełożenia i dużo M&Msów ukrytych w środku, które radośnie wysypią się na talerzyki po rozkrojeniu tortu. Efekt wow, a wykonanie jest naprawdę proste. Wystarczy upiec pyszne czekoladowe ciasto. Po ostudzeniu przekroić je na 4 blaty. W dwóch środkowych zrobić dziurę i wypełnić ją cukierkami. Na poglądowych zdjęciach widać przygotowanie krok po kroku. Proste? Proste! To do dzieła!

 

 

Blaty czekoladowe do tortu

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 65 g masła
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki kakao
  • 140 ml gęstej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 190 g mąki
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu).

W garnku doprowadzić do wrzenia 150 ml wody. Wsypać kawę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać masło, kostki czekolady i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do pełnego połączenia. Zdjąć z palnika i po kolei dodawać śmietanę, a następnie pojedynczo jajka, cały czas mieszając rózgą, do uzyskania gładkiej masy.

Do osobnej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Połączyć z masą czekoladową i przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 min, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić w formie.

 

Krem czekoladowy do przełożenia tortu

  • 100 g lekko gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone – temperatura pokojowa
  • 350 ml gęstej śmietany kremówki 36% – mocno schłodzona
  • 80 g cukru pudru

Czekoladę mniej więcej posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i dodać mascarpone. Wymieszać do połączenia. W osobnej misce ubić na sztywno bardzo zimną śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć obie masy. Schłodzić min. pół godziny w lodówce.

 

Krem śmietankowy do otynkowania tortu

  • 125 g serka mascarpone – mocno schłodzone
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • pełna łyżka cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • odrobina białego barwnika (opcjonalnie)

Wszystkie składniki ubić, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

jak zrobić tort niespodzianka mms

Tort M&Ms

  • ciasto czekoladowe z powyższego przepisu
  • krem czekoladowy z powyższego przepisu
  • krem śmietankowy z powyższego przepisu
  • 200 g cukierków M&Ms

Ciasto czekoladowe przekroić na 4 blaty równej grubości. W dwóch blatach wydrążyć pośrodku okrągłą dziurę o średnicy ok. 9 cm, np. za pomocą mini rantów do deserów, lub po prostu szklanki. Rant bez dziury ułożyć na dnie tortownicy. Rant/ szklankę położyć po środku i pozostały blat przykryć 2/7 kremu czekoladowego. Położyć pierwszy blat z dziurą, pokryć kolejnym 2/7 kremu, drugi blat z dziurą i znów 2/7 kremu. Ostrożnie wysunąć rant i wgłębienie wypełnić cukierkami M&Ms. Na wierzch położyć drugi blat bez dziury i posmarować go cienką warstwą kremu czekoladowego (ok. 1/7 kremu). Wierzch i boki tortu pokryć białą masą śmietankową i udekorować wedle uznania, pozostałą masą i cukierkami M&Ms. Tort M&Ms gotowy!

Tort z cukierkami m&ms dla dzieciTort m&ms czekoladowy niespodzianka

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

 

 

Powiązane wpisy

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU