Autor Wysmakowane 17 października 2023
Wegański gulasz warzywny z batatami, cukinią, papryką , pomidorami i masłem orzechowym. Do tego wyjątkowy twist z pasty Helcom naturalnie ze słonecznika z pomidorami i curry. Prosty sposób na podkręcenie i smaku i konsystencji gulaszu. Spróbujesz?
Tylko dla wegan?
Rozgrzewa, syci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Czego chcieć więcej? Taki wegański gulasz warzywny to idealne jesienne danie. Nie tylko dla wegan! To po prostu jest pyszne. Dodałam jeszcze więcej curry i sporo przyprawy chili. Jeśli wolisz mniej ostre i wyraziste dania to delikatnie zmniejsz ilość przypraw.
Jak i z czym podawać gulasz warzywny?
Gulasz możesz podawać jako samodzielne danie bez żadnych dodatków, z świeżym pieczywem lub z kaszą. Moim zdaniem najlepiej pasuje kasza gryczana, ale oczywiście wybierz wedle własnych preferencji. Polecam za to nie rezygnować z dodatku świeżych ziół lub kiełków.
Do gulaszu dodałam pastę ze słonecznika z pomidorami i curry od Helcom. Pasta jest bezglutenowa i w 100% wegańska, więc możecie ją używać bez obaw.
Podoba Ci się przepis na taki wegański gulasz? To sprawdź też koniecznie moje inne pomysły na dania bez dodatku mięsa, idealne na jesienne dni, np: rozgrzewający sos indyjski z orzechów nerkowca, czy leczo wegetariańskie z ciecierzycą i batatami. Wszystkie bezmięsne dania znajdziesz w zakładce dania główne wegetariańskie.
Wegański gulasz warzywny?
SKŁADNIKI – WSZYSTKO CO POTRZEBUJESZ TO:
- Mała czerwona cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- Pół czerwonej papryki
- Średni batat
- Mała cukinia
- Puszka pomidorów krojonych (lub świeże pomidory + 100 ml passaty pomidorowej)
- 100 ml bulionu warzywnego
- Przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i curry, chili do smaku
- Czubata łyżka masła orzechowego
- 1/3 słoiczka pasty ze słonecznika z pomidorami i curry
- Świeże zioła do posypania
- Do podania: pieczywo lub kasza np. gryczana
Przepis na wegański gulasz – krok po kroku
KROK 1:
Cebulę posiekaj drobno, czosnek rozgnieć i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę z czosnkiem zeszklij na lekko natłuszczonej oliwą patelni. Smaż na niewielkim ogniu, często mieszając, by nie dopuścić do przypalenia składników (zrobią się gorzkie).
KROK 2:
Następnie po kolei szykuj i dodawaj na patelnię składniki w poniższej kolejności. Każdy następny składnik dodawaj ok. 4 minuty po poprzednim, za każdym razem mieszając. Kolejność dodawania:
- posiekane w niewielką kostkę bataty
- Pomidory z puszki lub świeże pomidory obrane ze skórki i posiekane w kostkę (razem z całym sokiem)
- Posiekaną w kostkę cukinię
- Gorący bulion
- Wszystkie przyprawy
- Pastę ze słonecznika razem z masłem orzechowym
- Świeże zioła
KROK 3:
Gulasz rozłóż na dwie lub 3 porcje i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
*WPIS ZAWIERA TREŚCI REKLAMOWE I LOKOWANIE PRODUKTU
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
2 Responses
Uwielbiam wegański gulasz, choć nie jestem weganinem i lubię również gulasz mięsny. Świetny przepis!
Gulasz mięsny też jest na blogu i nieskromnie przyznam że jest naprawdę wybitny. 🙂 Bardzo polecam https://www.wysmakowane.pl/przepisy/gulasz-z-lopatki-wieprzowej/