- Potrzebny czas: 40 min w tym marynowanie i pieczenie
- Porcja: 2-3 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 16 stycznia 2019
Zapiekany łosoś w pomarańczach i miodowo – paprykowym sosie, serwowany z żurawiną i migdałami. Brzmi jak danie z tip top restauracji?! Smakuje lepiej! Delikatny łosoś genialnie komponuje się z kwaskowo – słodkim posmakiem pomarańczy, podkręconym ostrością chilli. Potrzebujecie więcej zachęt? Danie przyrządzicie w jakieś 40 – max 45 minut, wliczając w to czas marynowania i pieczenia.
Do dania genialnie pasuje sałatka z brokułów z serem feta i płatkami migdałów plus kasza kuskus lub ryż. Alternatywnie dobrze komponuje się także z lekką sałatką z świeżych warzyw (sałata, pomidor, papryka), polane miodowym vinegret.
Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną
- 350 g filetu z łososia
- pomarańcza
- pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- spora szczypta chilli
- 1 łyżka miodu
- niepełna łyżka oliwy extra virgin
- pół łyżeczki sosu sojowego jasnego
- świeżo mielony czarny pieprz
- żurawina ze słoiczka
- łyżka płatków migdałów
Łososia umyć pod chłodną, bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Usunąć skórę jeśli jest. Podzielić na dwie części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok do kubeczka, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Do soku pomarańczowego dodać paprykę wędzoną, chilli, oliwę, sos sojowy i płynny miód. Dokładnie wymieszać i marynatą natrzeć łososia z obu stron. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania można kilka razy obrócić łososia na drugą stronę. Pod koniec marynowania nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).
Plasterki pomarańczy ułożyć na łososiu. Oprószyć pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów, do lekkiego zarumienienia. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Na każdy kawałek położyć po łyżeczce żurawiny. Obsypać prażonymi migdałami, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
7 Responses
Uwielbiam łososia w pomaranczach! Szczególnie dobrze smakuje z kaszą bulgur gotowaną z cynamonem i kiszoną cytryną ?
Przekonuje mnie ten dodatek kiszonej cytryny. Mmmmm
Takiej wersji jeszcze nie znalam… A dobrze sie sklada bo mam skladniki w domu 😉
Wow! To niezły masz asortyment w domu! U nas tylko dobra pierwszej potrzeby i cała gama przypraw. Po resztę latam na świeżo co drugi dzień 😉
Pięknie się prezentuje ?i te kolory! Pomysł z pomarańcza trafia w moje gusta smakowe ?Pozdrawiam
bardzo chętnie bym spróbowała 🙂
Bardzo lubię ryby z owocami. Ciekawa jestem tego dania w całości.