Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

przepis

Zapiekany łosoś w pomarańczach i miodowo – paprykowym sosie, serwowany z żurawiną i migdałami. Brzmi jak danie z tip top restauracji?! Smakuje lepiej! Delikatny łosoś genialnie komponuje się z kwaskowo – słodkim posmakiem pomarańczy, podkręconym ostrością chilli. Potrzebujecie więcej zachęt? Danie przyrządzicie w jakieś 40 – max 45 minut, wliczając w to czas marynowania i pieczenia.

Do dania genialnie pasuje sałatka z brokułów z serem feta i płatkami migdałów plus kasza kuskus lub ryż. Alternatywnie dobrze komponuje się także z lekką sałatką z świeżych warzyw (sałata, pomidor, papryka), polane miodowym vinegret.

Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

  • 350 g filetu z łososia
  • pomarańcza
  • pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • spora szczypta chilli
  • 1 łyżka miodu
  • niepełna łyżka oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • żurawina ze słoiczka
  • łyżka płatków migdałów

Łososia umyć pod chłodną, bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Usunąć skórę jeśli jest. Podzielić na dwie części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok do kubeczka, a drugą pokroić na cienkie plasterki. Do soku pomarańczowego dodać paprykę wędzoną, chilli, oliwę, sos sojowy i płynny miód. Dokładnie wymieszać i marynatą natrzeć łososia z obu stron. Odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Podczas marynowania można kilka razy obrócić łososia na drugą stronę. Pod koniec marynowania nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu).

Plasterki pomarańczy ułożyć na łososiu. Oprószyć pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12 minut (czas pieczenia zależy od grubości łososia). W tym czasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałów, do lekkiego zarumienienia. Łososia rozłożyć na dwa talerze. Na każdy kawałek położyć po łyżeczce żurawiny. Obsypać prażonymi migdałami, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać.

Marynata do łososia z pomarańczamiZapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Zapiekany łosoś w pomarańczach z żurawiną
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 7 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

7 komentarzy

  • Wiola Korzeniowska 18 stycznia 2019 o 21:35 Odpowiedz

    Uwielbiam łososia w pomaranczach! Szczególnie dobrze smakuje z kaszą bulgur gotowaną z cynamonem i kiszoną cytryną 😊

    • Wysmakowane 18 stycznia 2019 o 22:41 Odpowiedz

      Przekonuje mnie ten dodatek kiszonej cytryny. Mmmmm

  • Sylwia R 18 stycznia 2019 o 21:22 Odpowiedz

    Takiej wersji jeszcze nie znalam… A dobrze sie sklada bo mam skladniki w domu 😉

    • Wysmakowane 18 stycznia 2019 o 22:41 Odpowiedz

      Wow! To niezły masz asortyment w domu! U nas tylko dobra pierwszej potrzeby i cała gama przypraw. Po resztę latam na świeżo co drugi dzień 😉

  • Paulina 18 stycznia 2019 o 12:44 Odpowiedz

    Pięknie się prezentuje 😍i te kolory! Pomysł z pomarańcza trafia w moje gusta smakowe 💓Pozdrawiam

  • aga 18 stycznia 2019 o 11:49 Odpowiedz

    bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

  • Amber 18 stycznia 2019 o 11:06 Odpowiedz

    Bardzo lubię ryby z owocami. Ciekawa jestem tego dania w całości.

MENU