Autor Wysmakowane 17 kwietnia 2017
Kremowa zupa marchewkowa z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość. Zupę robi się bezproblemowo i ekspresowo. Jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca można oczywiście podawać ją z ryżem i/ lub kawałkami kurczaka.
Zupa marchewkowa z tahini
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małego pora
- 650 g marchewki
- ok 3 cm kawałek selera
- świeży imbir ok 1,5 cm kawałek
- po 1 łyżeczce soli, kurkumy i kuminu
- kilka szczypt chilli – do smaku
- 500 ml bulionu jarzynowego
- 250 ml mleka kokosowego
- łyżka tahini
- łyżeczka sezamu – do posypania
- kilka gałązek natki
W garnku roztopić olej i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i selera. Smażyć razem jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać starty drobno imbir i przyprawy: sól, kurkumę, kumin. Wymieszać i zalać bulionem.
Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut. Zdjąć z gazu, dodać mleko i tahini. Zmiksować na gładki krem. Podawać obsypane sezamem i świeżą natką.
3 Responses
Nigdy nie próbowałam takiego połączenia. Szkoda, że w moim domu nikt nie lubi zup-kremow.
Moje dzieci niestety też nie bardzo. Mam nadzieję, że kiedyś im się to przestawi.
Ale piękny kolor. To zaskoczę rodzinę. Jutro ugotuję.