Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa marchewkowa z tahini

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kremowa zupa marchewkowa z tahini i świeżym imbirem. Niebanalne smaki skomponowane w przyjemną całość. Zupę robi się bezproblemowo i ekspresowo. Jeśli chcecie żeby była bardziej sycąca można oczywiście podawać ją z ryżem i/ lub kawałkami kurczaka.

Zupa marchewkowa z tahini

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małego pora
  • 650 g marchewki
  • ok 3 cm kawałek selera
  • świeży imbir ok 1,5 cm kawałek
  • po 1 łyżeczce soli, kurkumy i kuminu
  • kilka szczypt chilli – do smaku
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka tahini
  • łyżeczka sezamu – do posypania
  • kilka gałązek natki

W garnku roztopić olej i oliwę. Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekanego pora. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i selera. Smażyć razem jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać starty drobno imbir i przyprawy: sól, kurkumę, kumin. Wymieszać i zalać bulionem.

Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw około 10 minut. Zdjąć z gazu,  dodać mleko i tahini. Zmiksować na gładki krem. Podawać obsypane sezamem i świeżą natką.

Krem marchewkowy tahini imbirzupa marchewkowa z tahini

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g