Autor Wysmakowane 8 stycznia 2018
Warzywna zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem. Dla dużych i małych smakoszy. Delikatnie doprawiona, na domowym bulionie. Wykorzystałam gotową mrożoną mieszankę marchewki z groszkiem, ale można użyć także świeżą marchewkę i groszek świeży bądź z puszki. Zupę zrobiłam na domowym bulionie warzywnym, który zawsze mam poporcjowany w zamrażalce. Zdecydowanie Wam też to polecam bo dzięki temu przygotowanie zupki zajmuje chwilę i nie trzeba posiłkować się sztucznymi kostkami bulionowymi.
Zupa z marchewką, groszkiem i kalafiorem
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1/3 cebuli
- niewielki ząbek czosnku
- 3 mniejsze lub 2 większe ziemniaki
- ok 1/6 kalafiora
- 225 g (1/2 opakowania) marchewki z groszkiem
- 1,5 litra domowego bulionu
- 100 g śmietany 18%
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki koperku
W sporym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego na niewielkie cząstki kalafiora i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać groszek z marchewką (bez rozmrażania) i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania na minimum i gotować do pełnej miękkości warzyw (ok 18 minut). Zestawić z palnika. Śmietanę przełożyć do miseczki i zahartować ją gorącym wywarem z zupy (do śmietany stopniowo wlewać wywar, wciąż mieszając). Zahartowaną śmietanę przelać do zupy i dokładnie wymieszać. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerze obsypać koperkiem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
zachęciło mnie zdjęcie, aż ślinka pociekła. Pyszna wyszła 🙂 Dziękuję
Cudownie. Bardzo się cieszę 🙂
Generalnie za zupami nie przepadam, jednak przez wzgląd na dzieci czasami muszę jakaś ugotować. Groszek do kalafiorowej? Trzeba spróbować 🙂
Takie klasyki, to ja lubię! Pychota – zwłaszcza na taki mróz jak dziś.
o jaka lekka łatwa i przyjemna propozycja na obiadek 😉