Tagi:

Kurczak po czerkiesku to kolejny po Naleśnikach, trochę bardziej nietypowy pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Przepis pochodzi aż z Turcji, ale nie zawiera żadnych „egzotycznych” składników, których nie dałoby się kupić w zwykłym supermarkecie. Całość bazuje na ugotowanym kurczaku oraz na pysznym, lekko pikantnym sosie z orzechów włoskich (przez co sos jest bardzo syty). Danie można podawać jako przystawkę tylko w tym składzie, z dodatkiem ryżu jako danie obiadowe albo z dodatkiem świeżych sałat na kolację czy sałatkę. Do przygotowania dania można wykorzystać praktycznie wszystkie części kurczaka.

Kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

  • 500 g mięsa z kurczaka (z rosołu lub ugotowany jak poniżej)
  • łyżka bułki tartej
  • 120 g orzechów włoskich
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą, lekko oprószyć solą i włożyć do garnka. Zalać wodą tylko do przykrycia i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Do gotującego się mięsa można dodać włoszczyznę lub przyprawy jak przy bulionie. Wzbogaci to smak mięsa. Nie jest to jednak konieczne. Po ugotowaniu kurczaka wyjąc i lekko ostudzić (nie wylewać wody z garnka).

Przygotować sos. Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia bądź zmielić blenderem na gładki mus. Dodać posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, słodką papryki i połowę ostrej oraz tyle bulionu z garnka z mięsem ile konieczne by uzyskać idealną konsystencję musu (podobną do konsystencji majonezu). Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przestudzonego kurczaka palcami rozdzielać tak, by uzyskać wąskie włókna mięsa. Układać na talerzu (u mnie na ryżu). Polać sosem orzechowym. Na małej patelni rozgrzać olej i wymieszać go energicznie z pozostałą ostrą papryką. Olejem polać z wierzchu danie. Można podawać od razu na ciepło lub po schłodzeniu.

kurczak po czerkiesku z sosem orzechowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Kurczak po czerkiesku
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)