Tagi:

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą plus kwaskowy dżem porzeczkowy. dla przełamania słodyczy. Połączenie ajerkoniaku z białą czekoladą znacie już z przepisu na trufle. Absolutnie uwielbiam, dlatego powstanie mazurka z tym duetem było tylko kwestią czasu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zdecydowanie zachęcam. Do dekoracji możecie wykorzystać gotowe drobinki czekolad lub posiekane drobno czekolady. Jeśli lubicie bogatsze dekoracje to doskonałym dodatkiem będą też suszone morele, skórki pomarańczy czy migdały.

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

  • spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
  • masa z ajerkoniaku i białej czekolady z przepisu poniżej
  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane kawałki czekolad: gorzkiej, białej i mlecznej (po ok 30 g każdej)
  • czekoladowe ganache z przepisu poniżej

Na zupełnie schłodzonym kruchym spodzie rozsmarować równomiernie dżem z czarnej porzeczki (zostawić trochę do dekoracji). Na dżem wyłożyć masę adwokatową. Udekorować kawałkami czekolad, pozostałym dżemem i ganache czekoladowym). Mazurek przechowywać w lodówce.

Masa z ajerkoniaku

  • 80 g białej czekolady
  • 5 g żelatyny
  • 180 g serka mascarpone
  • 60 ml ajerkoniaku

Czekoladę  posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Adwokat zmiksować z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę oraz żelatynę. Krótko zmiksować.

Czekoladowe ganache

  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)