fbpx

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

przepis

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą plus kwaskowy dżem porzeczkowy. dla przełamania słodyczy. Połączenie ajerkoniaku z białą czekoladą znacie już z przepisu na trufle. Absolutnie uwielbiam, dlatego powstanie mazurka z tym duetem było tylko kwestią czasu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zdecydowanie zachęcam. Do dekoracji możecie wykorzystać gotowe drobinki czekolad lub posiekane drobno czekolady. Jeśli lubicie bogatsze dekoracje to doskonałym dodatkiem będą też suszone morele, skórki pomarańczy czy migdały.

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

  • spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
  • masa z ajerkoniaku i białej czekolady z przepisu poniżej
  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane kawałki czekolad: gorzkiej, białej i mlecznej (po ok 30 g każdej)
  • czekoladowe ganache z przepisu poniżej

Na zupełnie schłodzonym kruchym spodzie rozsmarować równomiernie dżem z czarnej porzeczki (zostawić trochę do dekoracji). Na dżem wyłożyć masę adwokatową. Udekorować kawałkami czekolad, pozostałym dżemem i ganache czekoladowym). Mazurek przechowywać w lodówce.

Masa z ajerkoniaku

  • 80 g białej czekolady
  • 5 g żelatyny
  • 180 g serka mascarpone
  • 60 ml ajerkoniaku

Czekoladę  posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Adwokat zmiksować z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę oraz żelatynę. Krótko zmiksować.

Czekoladowe ganache

  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 11 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

9 komentarzy

  • Weronika 18 marca 2018 o 14:00 Odpowiedz

    Super przepis! Chętnie wypróbuję 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:52 Odpowiedz

      Super! Zapraszam!

  • hankasaqib 18 marca 2018 o 13:39 Odpowiedz

    Pyszności! Ale chyba zastapię białą czekoladę gorzką 😉

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:52 Odpowiedz

      Generalnie za białą czekoladą nie przepadam ale tu pasuje naprawdę idealnie. Polecam tą wersję.

  • Dziennik Farmaceutki 18 marca 2018 o 12:36 Odpowiedz

    Przepis idealny na święta 🙂

  • Literatka kawy. 18 marca 2018 o 12:35 Odpowiedz

    Nie przepadam za białą czekoladą, ale przepis zapisuję, może kiedyś się przyda 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:53 Odpowiedz

      Ja też nie. Samej nie jadam nigdy. Natomiast w połączeniu z ajerkoniakiem – niebo w gębie 😉

  • Pamela 17 marca 2018 o 15:09 Odpowiedz

    pyyyszności 🙂

  • Sandra 17 marca 2018 o 15:04 Odpowiedz

    Wyglada zachecajaco 😋 niestety alkohol musze sobie darowac bo karmie synka, ale i tak bedzie smakowal 😊

MENU