- Potrzebny czas: 15 minut (plus ciasto kruche)
- Porcja: 2 - 3 mazurki
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 17 marca 2018
Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą plus kwaskowy dżem porzeczkowy. dla przełamania słodyczy. Połączenie ajerkoniaku z białą czekoladą znacie już z przepisu na trufle. Absolutnie uwielbiam, dlatego powstanie mazurka z tym duetem było tylko kwestią czasu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zdecydowanie zachęcam. Do dekoracji możecie wykorzystać gotowe drobinki czekolad lub posiekane drobno czekolady. Jeśli lubicie bogatsze dekoracje to doskonałym dodatkiem będą też suszone morele, skórki pomarańczy czy migdały.
Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą
- spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
- masa z ajerkoniaku i białej czekolady z przepisu poniżej
- dżem z czarnej porzeczki
- posiekane kawałki czekolad: gorzkiej, białej i mlecznej (po ok 30 g każdej)
- czekoladowe ganache z przepisu poniżej
Na zupełnie schłodzonym kruchym spodzie rozsmarować równomiernie dżem z czarnej porzeczki (zostawić trochę do dekoracji). Na dżem wyłożyć masę adwokatową. Udekorować kawałkami czekolad, pozostałym dżemem i ganache czekoladowym). Mazurek przechowywać w lodówce.
Masa z ajerkoniaku
- 80 g białej czekolady
- 5 g żelatyny
- 180 g serka mascarpone
- 60 ml ajerkoniaku
Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Adwokat zmiksować z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę oraz żelatynę. Krótko zmiksować.
Czekoladowe ganache
- 50 g śmietany kremówki 36%
- 40 g gorzkiej czekolady
W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Super przepis! Chętnie wypróbuję 🙂
Super! Zapraszam!
Pyszności! Ale chyba zastapię białą czekoladę gorzką 😉
Generalnie za białą czekoladą nie przepadam ale tu pasuje naprawdę idealnie. Polecam tą wersję.
Przepis idealny na święta 🙂
Nie przepadam za białą czekoladą, ale przepis zapisuję, może kiedyś się przyda 🙂
Ja też nie. Samej nie jadam nigdy. Natomiast w połączeniu z ajerkoniakiem – niebo w gębie 😉
pyyyszności 🙂
Wyglada zachecajaco ? niestety alkohol musze sobie darowac bo karmie synka, ale i tak bedzie smakowal ?