Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą plus kwaskowy dżem porzeczkowy. dla przełamania słodyczy. Połączenie ajerkoniaku z białą czekoladą znacie już z przepisu na trufle. Absolutnie uwielbiam, dlatego powstanie mazurka z tym duetem było tylko kwestią czasu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zdecydowanie zachęcam. Do dekoracji możecie wykorzystać gotowe drobinki czekolad lub posiekane drobno czekolady. Jeśli lubicie bogatsze dekoracje to doskonałym dodatkiem będą też suszone morele, skórki pomarańczy czy migdały.

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

  • spód na cieście kruchym np. z tego przepisu na najlepsze ciasto kruche – połowa porcji
  • masa z ajerkoniaku i białej czekolady z przepisu poniżej
  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane kawałki czekolad: gorzkiej, białej i mlecznej (po ok 30 g każdej)
  • czekoladowe ganache z przepisu poniżej

Na zupełnie schłodzonym kruchym spodzie rozsmarować równomiernie dżem z czarnej porzeczki (zostawić trochę do dekoracji). Na dżem wyłożyć masę adwokatową. Udekorować kawałkami czekolad, pozostałym dżemem i ganache czekoladowym). Mazurek przechowywać w lodówce.

Masa z ajerkoniaku

  • 80 g białej czekolady
  • 5 g żelatyny
  • 180 g serka mascarpone
  • 60 ml ajerkoniaku

Czekoladę  posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać upewniając się, że nie ma grudek. Odstawić do krótkiego ostudzenia. Adwokat zmiksować z mascarpone do uzyskania jednolitego kremu. Dodać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę oraz żelatynę. Krótko zmiksować.

Czekoladowe ganache

  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 40 g gorzkiej czekolady

W malutkim garnku zagotować śmietanę. Natychmiast po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno czekoladę. Zostawić na chwilę, po czym dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Mazurek z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Generalnie za białą czekoladą nie przepadam ale tu pasuje naprawdę idealnie. Polecam tą wersję.

    1. Ja też nie. Samej nie jadam nigdy. Natomiast w połączeniu z ajerkoniakiem – niebo w gębie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami