Tagi:

Gulasz wołowy z zaledwie kilku składników. Prosty w przygotowaniu, choć wymaga kilka godzin gotowania by mięso było perfekcyjnie, idealnie miękkie i delikatne. Takie rozpadające się po dotknięciu widelcem – idealne! Bo jak dla mnie nie ma nic gorszego niż twarde, żylaste mięso w gulaszu. Dlatego naprawdę warto nie skracać czasu gotowania… zwłaszcza, że nic przy tym nie trzeba robić. Mięso gotuje się właściwie samo! Jeśli lubicie takie dania, to zdecydowanie polecam też gulasz z łopatki wieprzowej. Oba gulasze warto zrobić w większej ilości. Odgrzewane kolejnego dnia absolutnie nic nie tracą (może wręcz zyskują?!), więc doskonale sprawdzą się zapakowane do lunch boxa do pracy. Po zrobieniu można też zamrozić mniejsze porcje i trzymać na „czarną godzinę” 🙂 Polecam!

Miękki i delikatny gulasz wołowy

  • 700 g wołowiny (tu sprawdzisz jakie części wołowiny są najlepsze do jakich dań –> gulasz)
  • 1 spora cebula
  • łyżka oleju
  • 3 ziarna ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 400 ml wody
  • 1 duża marchewka
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki, czarnego pieprzu i majeranku
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Suchą patelnię mocno rozgrzać aż zacznie parować. W tym czasie mięso umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć na mocno rozgrzaną patelnię i krótko smażyć na największej mocy, tylko do zarumienienia. Wykorzystać czas smażenia, by obrać cebulę z łupinek i posiekać w drobną kostkę. Zarumienione mięso przełożyć do większego garnka, a na patelnię wlać łyżkę  oleju. Zmniejszyć moc grzania i zeszklić cebulę, często mieszając. Uważać, żeby jej nie przypalić (zrobi się gorzka). Podsmażoną cebulę dodać do mięsa wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Na patelnię wlać ok 200 ml wrzątku. Zagotować, zeskrobać ewentualne pozostałości z dna i zalać mięso. Powtórzyć jeszcze raz, tak by zebrać z patelni pełen smak po smażeniu mięsa.

Garnek postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć moc grzania i gotować około 1,5 godziny.

Po tym czasie do garnka dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę i wszystkie przyprawy (obie papryki i pieprz). Wymieszać i dusić kolejne pół godziny. Następnie dodać pokrojoną w kawałki paprykę, koncentrat pomidorowy i sól. Wymieszać i znów dusić przez ostatnie pół godziny, do pełnej miękkości warzyw i mięsa. Jeśli mięso po tym czasie, wciąż nie będzie idealnie miękkie, dusić dalej, aż do skutku.

Mąkę rozrobić w kubeczku w odrobinie zimnej wody. Dolać kilka łyżek wywaru z gotującego się gulaszu. Dokładnie rozrobić i dodać do garnka. Wymieszać. Zagotować i zestawić z ognia. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami.

Miękki i delikatny gulasz wołowy

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Miękki i delikatny gulasz wołowy
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)