Tagi:

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami czyli prosty deser, który zawsze wszystkim smakuje i niepostrzeżenie znika ze stołu. Kruche ciasto wzbogaciłam o dodatek orzechów włoskich, dzięki temu ma fajny, zaskakujący posmak. Oczywiście możecie wykonać tartaletki na Waszym ulubionym kruchym cieście. W wersji na leniwca można też użyć kupny budyń, ale ten domowy jest o niebo lepszy, więc zdecydowanie polecam tą wersję. U mnie tartaletki z borówkami i porzeczkami. Ale tu nie ma żadnych ograniczeń i możecie dowolnie eksperymentować, od innych letnich owoców (np. truskawki, maliny), po owoce z puszki (np. ananas, brzoskwinie) czy nawet bez owoców a np. z bakaliami (suszone owoce i orzechy). Dajcie znać jaka wersja jest Wasza ulubiona. Może ktoś się zainspiruje 🙂

Orzechowe ciasto kruche

  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 30 g smalcu (lub też masła)
  • 30 g cukru pudru
  • duże żółtko
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką Wycinać okrągłe placki i wykładać nimi dno i boki tartaletek. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić do zamrażalki do szybkiego schłodzenia na 10 minut. Przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć np. fasolą lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i zapiekać jeszcze 10 – 15 minut aż ciasto będzie ładnie rumiane. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 g cukru waniliowego
  • 170 ml mleka
  • ok 100 g borówek + garść czerwonej porzeczki

Wszystkie składniki (oprócz owoców) włożyć do niewielkiego garnuszka i podgrzewać na niewielkim ogniu do zagotowania. Koniecznie bardzo często mieszając. Gotować, aż masa mocno zgęstnieje. Gorącą masę rozkładać równomiernie na ostudzone spody. Natychmiast na wierzchu układać owoce lekko wciskając je w budyń. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami

Przepis bierze udział w akcji:
Letnie ochłodzenie

Spodobał Ci się ten przepis? W takim razie wypróbuj też kruche Tartaletki czekoladowo karmelowe z bananem – efekt jak z najlepszej cukierni.

Wolisz coś szybszego? Może Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą? Duże, płaskie, mięciutkie, lekko ciągnące się. No pycha!

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Orzechowe tartaletki z domowym budyniem i owocami
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)