Tagi:

Szybka w przygotowaniu pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych. Jeśli lubicie hummus, to ta pasta na pewno Wam zasmakuje. Bazą również jest cieciorka jak przy hmmusie, ale nie ma w skladnikach tahini co znacznie ułatwia listę zakupową ;). Świetny dodatek do pieczywa. U nas  często sprawdza się też na imprezach. Kilka dipów (polecam też pastę z pestek dyni i słonecznika), do tego różne chlebki i warzywa pokrojone w słupki. Do dowolnego kombinowania.

Pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych

  • 150 g cieciorki z puszki odsączonej
  • 80 g orzechów laskowych
  • ok 50 ml wody pitnej
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić, obrać z łupinek (może być niedokładnie, to co odchodzi) i zmielić. Dodać odsączoną cieciorkę, obrany i posiekany czosnek, wodę, sok z cytryny i zmiksować na gładką pastę. Cienkim strumieniem wlewać oliwę ciągle miksując. Na koniec doprawić solą wedle uznania.

pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)