Tagi:

Ryż zapiekany z jabłkami po raz drugi na blogu. Wraca do nas jak bumerang jesienną i zimową porą. Dzieci za nim wręcz przepadają i przyznam szczerze, że ja też. W pierwszej odsłonie (link) serwowałam go Wam w małych kokilkach zapiekanego z śmietaną. Dziś wersja duża, rodzinna, bez dodatku śmietany, chyba że lubicie to możecie polać nią już gotowe danie (zamiast jogurtu). Zamiast tego, ryż gotowałam nie tradycyjnie w wodzie, ale w mleku z dodatkiem wanilii i masła. Dzięki temu po ugotowaniu był delikatniejszy i bardziej miękki. Zamiast świeżych jabłek, spokojnie możecie wykorzystać Wasze zimowe zapasy przetworów jabłkowych. Natomiast mleko krowie możecie podmienić na roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.

Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany

  • 8 jabłek
  • laska cynamonu
  • cytryna
  • 3-4 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 250 g suchego ryżu
  • 600 ml mleka
  • ok 5 łyżek masła
  • laska wanilii
  • spora szczypta soli
  • jajko
  • jogurt naturalny – do podania – opcjonalnie

Piekarnik nastawić na 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Włożyć do garnka, dodać laskę cynamonu, sok z cytryny i łyżkę cukru. Zalać wrzątkiem do przykrycia jabłek i gotować około 15 minut, aż jabłka zrobią się bardzo miękkie. Pod koniec doprawić cynamonem do smaku.

W tym czasie przygotować ryż. Mleko wlać do garnka i zgotować. Wsypać ryż, pozostały cukier, 2 łyżki masła i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Dokładnie wymieszać, przykryć, zmniejszyć grzanie i gotować około 12 – 15 minut do miękkości ryżu. Jeśli to konieczne, podlać w trakcie mlekiem, tak by ryż nie przywierał do dna. Lekko ostudzić i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

Formę żaroodporną wysmarować na dnie i bokach masłem (trzecia łyżka). Połowę ryżu wyłożyć na spód formy. Przykryć całością jabłek i na jabłka wyłożyć resztą ryżu. Pozostałe masło drobno posiekać i obsypać nim wierzch zapiekanki. Formę przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika i grzać około pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego przestudzenia.

Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Ryż zapiekany z jabłkami bez śmietany
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)