Tagi:

Dawno nie było żadnego ciasta, więc żeby Wam to wynagrodzić to dziś wracam z czymś WOW! Cudownie czekoladowy tort Oreo z solonym karmelem i chrupiącą chrupką czekoladową. W torcie przeplatają się warstwy delikatnego ciasta, miękkich musów i zaskakującej, chrupiącej warstwy. Nie – zdecydowanie nie jest fit. I nie – nie jest to najszybszy tort na świecie. ALE po jest stokroć wart każdej kalorii i każdej spędzonej nad nim minuty. Powala, zniewala i zostaje w pamięci jeszcze na bardzo długo! Poza tym to jest to przecież tort! A torty robi się na specjalne okazje, które wymagają specjalnej oprawy!

Przygotowanie polecam rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia robicie biszkopt, słony karmel i krokant czekoladowy. Kolejnego dnia wykańczacie masy i składacie tort. Biszkopt wychodzi niski i taki ma być. Jest tu przełożeniem mas, a nie dominującym elementem.

Uwaga! Tort jest najlepszy po 8 – 30 godzinach, gdy dokładnie się schłodzi i warstwy scalą ze sobą, a krokant wciąż będzie chrupiący. Z czasem traci chrupkość i rozpuszcza się w masie czekoladowej. Wciąż jest pyszny, tylko już tak sympatycznie nie chrupie.

 

Biszkopt kakaowy

  • 110 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno po czym stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając.  Masę wyłożyć do tortownicy (średnica 21 – 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 20 minut (wbity w środek patyczek powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta). Biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Masa z solonym karmelem

  • 160 g cukru drobnego do pieczenia
  • 280 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła
  • łyżeczka grubej soli
  • 200 g mascarpone

Cukier wsypać do garnka i rozpuścić na wolnym ogniu. Podgrzewać (obserwując!) aż stanie się ciemno brązowy (ale nie przypalony!). Dodać masło i energicznie mieszać, aż do pełnego połączenia z karmelem. Następnie dodać połowę śmietany i ponownie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Podgrzać 1-2 minuty aż lekko zgęstnieje i zestawić z ognia. Dodać sól, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Schłodzić przez co najmniej cztery godziny w lodówce. Po dokładnym schłodzeniu (drugiego dnia) zmiksować z mascarpone i pozostałą śmietaną.

Masa Oreo

  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 125 ml mascarpone

Ciasteczka zmielić na konsystencję piasku. 30 g odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z mascarpone i z śmietaną.

Masa czekoladowa z krokantem

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 120 g migdałów (lub pół na pół migdały i orzechy laskowe)
  • 25 g masła
  • 3 lekko czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Orzechy zmielić na drobne (wyczuwalne) cząsteczki. Wsypać do garnka i dodać pozostałe składniki. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Wylać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 12 minut aż masa będzie rumiana (nie wolno spalić, bo zrobi się gorzka). Krokant zostawić do ostudzenia w zamkniętym piekarniku (dodatkowo stwardnieją).

Po całkowitym ostudzeniu (drugiego dnia) rozgnieść na drobne kawałki (wałkiem lub w pojemniku do siekania). Obie czekolady rozpuścić. Zmiksować z śmietaną i mascarpone.

Tort Oreo z solonym karmelem i krokantem

  • 2/3 szklanki mocnej herbaty z cukrem i wyciśniętą ćwiartką cytryny + opcjonalnie 2 łyżki Amaretto
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ok 12 Toffifee (mogą być inne cukierki)
  • ok 6 ciasteczek Oreo

Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy wyłożyć na dno tortownicy. Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać ją z wyciśniętą cytryną, cukrem i Amaretto (opcjonalnie). 1/3 herbaty nasączyć pierwszy blat. Masę czekoladową wymieszać z krokantem. Wyłożyć równomiernie na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem i znów nasączyć 1/3 herbaty. Wyłożyć równomiernie masę z solonym karmelem. Przykryć ostatnim blatem i nasączyć pozostałą herbatą. Na wierzch i na boki wyłożyć krem Oreo. Przed podaniem ubić śmietanę i zrobić wokół tortu kleksy w równomiernych odstępach. W każdy wcisnąć Toffifee. Pomiędzy cukierki włożyć połówki oreo. Na środku tortu rozsypać pozostałe pokruszone Oreo.

Tort Oreo z solonym karmelem i krokantemczekoladowy Tort OreoTort Oreo z chrupką warstwą

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
Recipe Name
Tort Oreo z solonym karmelem i krokantem
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)