Porcja2 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Efektowna przekąska, śniadanie lub kolacja na ciepło czyli zapiekane babeczki z ricotty serwowane z pesto bazyliowym i z suszonymi pomidorami marynowanymi w winie. Jeśli wolicie można zrobić bardziej tradycyjne pesto (jak TU) lub w wersji uproszczonej można użyć gotowego pesto bazyliowego albo pesto z suszonych pomidorków.

Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami

  • 250 g ricotty
  • sól i pieprz
  • spory ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki suszonych pomidorów
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych lub bardzo drobno posiekanych
  • 1/4 pęczka bazylii
  • ok 6 łyżek oliwy z pomidorów suszonych

Ricottę przełożyć do miseczki i rozetrzeć łyżką z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kokilki nasmarować oliwą i wyłożyć folią spożywczą. Wypełnić ricottą lekko dociskając serek. Wyrównać z wierzchu, przykryć i chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Wino przelać do miseczki lub szklanki. Pomidorki odsączyć z zalewy i włożyć do pojemnika z winem. Odstawić na pół godziny. Wykorzystać czas marynowania na zrobienie pesto i pieczenie babeczek. Parmezan, orzechy, drobno posiekaną bazylię oraz oliwę przełożyć do pojemnika do blendowania i ucierać do uzyskania ulubionej konsystencji). Doprawić wedle uznania solą i pieprzem i ponownie utrzeć.

Babeczki delikatnie wyjąć z foremek i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika i nałożyć na babeczki pesto bazyliowe. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i dopiec kolejne 10 minut.

Udekorować mocno odsączonymi z wina pomidorkami  i od razu serwować.

zapiekane Babeczki z ricotty z pesto i z suszonymi pomidorami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g