- Potrzebny czas: 50 minut
- Porcja: ok 30 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 10 maja 2022
BANANOWE BITES, czyli banany w cieście
BANANOWE BITES. Jakież to dobre było! I banalnie proste do tego! Bo to nic innego jak banany w cieście. inspirowanym kuchnią khmerską. Cały deser jest bez glutenu i bez nabiału, jako, że ciasto bazuje jedynie na mące ryżowej i na mleku kokosowym.
Zaraz po usmażeniu bananowe bites mają przyjemnie chrupiące ciasto. Z czasem mięknie, ale deser dalej jest przepyszny i (uwaga!) bardzo wciągający.
Więcej pomysłów na słodkości bez mleka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Ciasto dyniowe na oleju, musowe ciasto czekoladowe oraz Muffinki bananowe. Natomiast wszystkie wysmakowane przepisy z bananami znajdziesz pod tagiem: BANAN
BANANOWE BITES, czyli banany w cieście
- 3 banany
- 50 g mąki ryżowej
- 10 g cukru pudru
- białko jajka
- 150 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- łyżka sezamu (opcjonalnie)
- olej do smażenia (np. rzepakowy)
BANANOWE BITES, czyli banany w cieście
Wszystkie składniki, poza bananami, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 min.
Mocno rozgrzać w garnku sporo oleju (u mnie rzepakowy), do ok. 180 st C. Banany pokroić na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Każdy plasterek banana zanurzać w cieście i smażyć na złoto. Lekko przestudzić, znów zanurzyć w cieście i ponownie usmażyć.
Usmażone bananowe bites odsączyć na talerzu, wyłożonym ręczniczkami papierowymi. Najlepsze są jeszcze na ciepło, ale gwarantuję, że nawet zimne znikną bez śladu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.