Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Bananowe Bites

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

BANANOWE BITES, czyli banany w cieście

BANANOWE BITES🍌. Jakież to dobre było! I banalnie proste do tego! Bo to nic innego jak banany w cieście. inspirowanym kuchnią khmerską. Cały deser jest bez glutenu i bez nabiału, jako, że ciasto bazuje jedynie na mące ryżowej i na mleku kokosowym.

Zaraz po usmażeniu bananowe bites mają przyjemnie chrupiące ciasto. Z czasem mięknie, ale deser dalej jest przepyszny i (uwaga!) bardzo wciągający.

Więcej pomysłów na słodkości bez mleka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Ciasto dyniowe na oleju, musowe ciasto czekoladowe oraz Muffinki bananowe. Natomiast wszystkie wysmakowane przepisy z bananami znajdziesz pod tagiem: BANAN

BANANOWE BITES, czyli banany w cieście

BANANOWE BITES, czyli banany w cieście

Wszystkie składniki, poza bananami, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 min. 

Mocno rozgrzać w garnku sporo oleju (u mnie rzepakowy), do ok. 180 st C. Banany pokroić na plasterki o grubości ok 0,5 cm. Każdy plasterek banana zanurzać w cieście i smażyć na złoto. Lekko przestudzić, znów zanurzyć w cieście i ponownie usmażyć. 

Usmażone bananowe bites odsączyć na talerzu, wyłożonym ręczniczkami papierowymi. Najlepsze są jeszcze na ciepło, ale gwarantuję, że nawet zimne znikną bez śladu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

bananowe bites czyli banany w cieście
banany smażone w cieście orientalne deser bez glutenu

Wypróbuj też koniecznie:

muffnki bananowe bez nabiału
Muffinki bananowe bez nabiału
musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mleka i mąki
Musowe ciasto czekoladowe bez cukru, mleka i mąki
przepis na szybkie ciasto

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g