Przepisy

Więcej

Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Chrupiące frytki z dyni na oleju

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU

Cudownie chrupiące frytki z dyni na oleju. Uwielbiam! Idealna przekąska czy nawet pełna kolacja. Zazwyczaj frytki z dyni piekę w wersji w piekarniku (przepis na frytki z dyni z piekarnika), ale czasem pozwolę sobie na takie  frytki z dyni na oleju. Troszkę mniej fit, ale są tak doskonale chrupiące i cudowne, że ciężko im się oprzeć 🥰🥰. Przepis jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Konieczne jest jednak naprawdę dobre nagrzanie oleju. Jeśli będzie zbyt zimny, frytki wchłoną nadmiernie olej. Jeśli zbyt gorący, spalą się z wierzchu, pozostając surowe w środku. 

By zrobić chrupiące frytki z dyni na oleju, możecie użyć właściwie dowolny rodzaj dyni. W zależności od wybranego rodzaju, dynia będzie potrzebować trochę więcej lub mniej czasu żeby zmiękła. Warto to kontrolować co jakiś czas. 

Poniżej przedstawiam podstawowy, szybki sposób na frytki z dyni na oleju. Dla jeszcze lepszego efektu, jeśli macie więcej czasu, możecie wykorzystać patent z dwuetapowym smażeniem. Patent przedstawiłam w tym wpisie, na przykładzie ziemniaków: Przepis na amerykańskie frytki. Pomijacie etap 1: gotowanie i skupiacie się na etapie 2 (ok. 5 minut) i etapie 3 (ok. 4 minuty)

Co zrobić z pozostałą dynią? Co powiecie na zupę z dyni – TAG: ZUPA Z DYNI? A może skusicie się na hummus z dyni? Bardzo polecam też ciasta dyniowe. Nasz numer 1 to niezmiennie Ciasto dyniowe z gruszką. Wszystkie przepisy na dynię znajdziecie tutaj: TAG: DYNIA

CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU

CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU

Olej wlać do garnka o grubym dnie i porządnie nagrzać. W tym czasie dynię obrać i pokroić na dość długie paski, w kształcie frytek (nie muszą być równe). Frytki przełożyć do miski. Dodać czosnek (przyprawę lub liofilizowany), sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, obtaczając frytki ze wszystkich stron.

Pokrojoną na słupki dynię włożyć do garnka z nagrzanym olejem do ok. 170 stopni C. Frytki smażyć na złoto. Powinno zająć to około 6 minut. Usmażone frytki wyłowić łyżką cedzakową. Wyłożyć frytki na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

jak zrobić chrupiące frytki z dyni na oleju
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
ciasto dyniowe na oleju
SZYBKIE CIASTO DYNIOWE
Pieczone frytki z dyni
FRYTKI Z DYNI Z PIEKARNIKA
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami