Autor Wysmakowane 3 listopada 2022
CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU
Cudownie chrupiące frytki z dyni na oleju. Uwielbiam! Idealna przekąska czy nawet pełna kolacja. Zazwyczaj frytki z dyni piekę w wersji w piekarniku (przepis na frytki z dyni z piekarnika), ale czasem pozwolę sobie na takie frytki z dyni na oleju. Troszkę mniej fit, ale są tak doskonale chrupiące i cudowne, że ciężko im się oprzeć 🥰🥰. Przepis jest bardzo prosty i nieskomplikowany. Konieczne jest jednak naprawdę dobre nagrzanie oleju. Jeśli będzie zbyt zimny, frytki wchłoną nadmiernie olej. Jeśli zbyt gorący, spalą się z wierzchu, pozostając surowe w środku.
By zrobić chrupiące frytki z dyni na oleju, możecie użyć właściwie dowolny rodzaj dyni. W zależności od wybranego rodzaju, dynia będzie potrzebować trochę więcej lub mniej czasu żeby zmiękła. Warto to kontrolować co jakiś czas.
Poniżej przedstawiam podstawowy, szybki sposób na frytki z dyni na oleju. Dla jeszcze lepszego efektu, jeśli macie więcej czasu, możecie wykorzystać patent z dwuetapowym smażeniem. Patent przedstawiłam w tym wpisie, na przykładzie ziemniaków: Przepis na amerykańskie frytki. Pomijacie etap 1: gotowanie i skupiacie się na etapie 2 (ok. 5 minut) i etapie 3 (ok. 4 minuty)
Co zrobić z pozostałą dynią? Co powiecie na zupę z dyni – TAG: ZUPA Z DYNI? A może skusicie się na hummus z dyni? Bardzo polecam też ciasta dyniowe. Nasz numer 1 to niezmiennie Ciasto dyniowe z gruszką. Wszystkie przepisy na dynię znajdziecie tutaj: TAG: DYNIA.
CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU
- 500 g dyni (u mnie zwyczajna)
- szczypta czosnku (przyprawa albo lepiej - pokruszony liofilizowany)
- 3/4 łyżeczki soli
- 150 g mąki pszennej
- sporo oleju do smażenia w głębokim tłuszczu
CHRUPIĄCE FRYTKI Z DYNI NA OLEJU
Olej wlać do garnka o grubym dnie i porządnie nagrzać. W tym czasie dynię obrać i pokroić na dość długie paski, w kształcie frytek (nie muszą być równe). Frytki przełożyć do miski. Dodać czosnek (przyprawę lub liofilizowany), sól i mąkę. Dokładnie wymieszać, obtaczając frytki ze wszystkich stron.
Pokrojoną na słupki dynię włożyć do garnka z nagrzanym olejem do ok. 170 stopni C. Frytki smażyć na złoto. Powinno zająć to około 6 minut. Usmażone frytki wyłowić łyżką cedzakową. Wyłożyć frytki na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać od razu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Jedna odpowiedź
Wow, nigdy bym nie pomyślała, że można w taki sposób przyrządzić dynię – chyba już wiem, co zrobię z tą, która leży w mojej lodówce 😉