
- Potrzebny czas: 30 minut + 40 minut pieczenia
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 12 września 2017
Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką plus przełożenie z masy z serka kremowego i mascarpone. Wszystko razem komponuje się w pyszne, wilgotne ciasto. Prawdziwie uzależniające. Muszę przyznać, że jedno z moich ulubionych tzw. szybkich ciast (kliknij po ekspresowe słodkie przepisy -> szybkie ciasto). W sezonie na dynię – obowiązkowe! Bardzo Wam polecam!
Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką
- 220 g surowej dyni (waga bez skóry i pestek)
- 150 g płatków migdałów
- 40 g orzechów włoskich
- 2 małe gruszki
- 220 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 2 duże jajka XL
- 150 g brązowego cukru
- 160 ml dobrego oleju roślinnego
- opakowanie serka śmietankowego np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia (125 g)
- 70 g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
Zacząć od przygotowania wszystkich składników. Dynię zetrzeć na tarce. 100 g płatków migdałów i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Posiekać bardzo drobno. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Mąkę przesiać przez drobne sitko do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami sypkimi: proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wypuszczając papier poza obręcz.
Zacząć ubijanie, wciąż na najwyższych obrotach miksera. Pierwsze 5 minut tylko jajka, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdej miksując pół minuty. Jak masa będzie już mocno napuszona, wlewać powoli olej. Odłożyć mikser. Dodać dynię, posiekane migdały, orzechy i gruszkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesiane składniki sypkie i znów wymieszać – tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w 180 stopniach C około 40 minut (po pół godzinie zacząć robić test patyczka i wyciągnąć ciasto jak tylko nie będzie na nim śladów surowego ciasta). Ostudzić w formie. Przekroić w poprzek na pół.
Zmiksować serek z serem mascarpone i cukrem pudrem. Połową masy przełożyć ciasto, a drugą połowę rozsmarować na wierzchu. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi (50 g).
Więcej przepisów na wykorzystanie dyni od TAG: DYNIA.
Ciasto z warzywnym wkładem? Wypróbuj też Czekoladowe ciasto buraczane – smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne
.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:


Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
6 odpowiedzi
Sezon na dynie przybywaj! Ciasto wygląda super:)
Asiu już jest! Stragany uginają się pod dyniami 🙂
Tak, też je już zauważyłam. A przy okazji ciekawostka: u mnie pod blokiem też wyrosły dynie! Tak w żywopłocie:)
To sobie znalazły miejsce 😉 Korzystaj!
Pyszności ……. !! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do „dyniowatej” akcji kulinarnej….:)
Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto. 😉