fbpx

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

przepis

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką plus przełożenie z masy z serka kremowego i mascarpone. Wszystko razem komponuje się w pyszne, wilgotne ciasto. Prawdziwie uzależniające. Muszę przyznać, że jedno z moich ulubionych tzw. szybkich ciast (kliknij po ekspresowe słodkie przepisy -> szybkie ciasto). W sezonie na dynię – obowiązkowe! Bardzo Wam polecam!

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

  • 220 g surowej dyni (waga bez skóry i pestek)
  • 150 g płatków migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 2 małe gruszki
  • 220 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 2 duże jajka XL
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 ml dobrego oleju roślinnego
  • opakowanie serka śmietankowego np. Ostrovia, Twój Smak, Philadelphia (125 g)
  • 70 g serka mascarpone
  • 50g cukru pudru

Zacząć od przygotowania wszystkich składników. Dynię zetrzeć na tarce. 100 g płatków migdałów i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Posiekać bardzo drobno. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Mąkę przesiać przez drobne sitko do miski. Wymieszać z pozostałymi składnikami sypkimi: proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wypuszczając papier poza obręcz.

Zacząć ubijanie, wciąż na najwyższych obrotach miksera. Pierwsze 5 minut tylko jajka, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdej miksując pół minuty. Jak masa będzie już mocno napuszona, wlewać powoli olej. Odłożyć mikser. Dodać dynię, posiekane migdały, orzechy i gruszkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec dodać przesiane składniki sypkie i znów wymieszać – tylko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelać  do tortownicy o średnicy 23 cm i piec w 180 stopniach C około 40 minut (po pół godzinie zacząć robić test patyczka i wyciągnąć ciasto jak tylko nie będzie na nim śladów surowego ciasta). Ostudzić w formie. Przekroić w poprzek na pół.

Zmiksować serek z serem mascarpone i cukrem pudrem. Połową masy przełożyć ciasto, a drugą połowę rozsmarować na wierzchu. Posypać pozostałymi płatkami migdałowymi (50 g).

Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką

Więcej przepisów na wykorzystanie dyni od TAG: DYNIA.
Ciasto z warzywnym wkładem? Wypróbuj też Czekoladowe ciasto buraczane – smak buraków jest zupełnie niewyczuwalny, a dzięki ich dodatkowi ciasto jest w środku mięsiste, wilgotne

.

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

 

„Zrobiłam w formie babeczek. Ależ urosły! 10 min w piecu i gotowe. Bardzo smaczne” Beata

„Fenomenalne! Mięciutkie, puszyste, ale przy tym wilgotne a nue suche. Zdecydowanie zrobię jeszcze nie raz” Chlo

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto dyniowe z migdałami i gruszką
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 32 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

6 komentarzy

  • Asia 6 września 2018 o 18:01 Odpowiedz

    Sezon na dynie przybywaj! Ciasto wygląda super:)

    • Wysmakowane 7 września 2018 o 10:04 Odpowiedz

      Asiu już jest! Stragany uginają się pod dyniami 🙂

      • Asia/ Lemur Podróżnik 12 września 2018 o 10:04 Odpowiedz

        Tak, też je już zauważyłam. A przy okazji ciekawostka: u mnie pod blokiem też wyrosły dynie! Tak w żywopłocie:)

        • Wysmakowane 12 września 2018 o 11:14 Odpowiedz

          To sobie znalazły miejsce 😉 Korzystaj!

  • Angela 18 września 2017 o 20:20 Odpowiedz

    Pyszności ……. !! Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do „dyniowatej” akcji kulinarnej….:)

  • Anna 14 września 2017 o 10:29 Odpowiedz

    Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto. 😉

MENU