Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Góralska sałatka z ziemniakami w mundurkach i serem pleśniowym

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosta, szybka, pyszna i mocno sycąca sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i z serem pleśniowym. Do tego uprażone pestki dyni, sporo czosnku i dużo zieleniny i w kilka chwil mamy  świetną sałatkę. Do zajadania na ciepło lub na zimo. Można podać jako samodzielne danie np. na kolacje, ale świetnie pasuje też jako dodatek do dań z grilla.

Polecam też przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną z fetą.

 

Góralska sałatka z ziemniakami w mundurkach i serem pleśniowym

  • 1 kg młodych ziemniaków o podobnej wielkości (by czas gotowania był taki sam)
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 2 pełne łyżki pestek dyni
  • cebula lub 3 szalotki
  • 120 g sera z niebieską pleśnią
  • pęczek natki (ewentualnie koperku)

Ziemniaki porządnie wyszorować pod chłodną, bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Posolić ok. pół łyżeczki soli i gotować do miękkości. Uwaga, by nie rozgotować ziemniaków, by nie rozpadały się w sałatce. Od razu przygotować sos, by miał chwilę w lodówce na „przegryzienie” się smaków. Czosnek przecisnąć przez praskę do słoiczka. Dodać ocet, musztardę, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsać by składniki dobrze się połączyły. Wstawić do lodówki.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i zostawić do lekkiego ostudzenia, tylko tyle by nie parzyły w dłonie. Ziemniaki obrać z skórki, pokroić na sporą kostkę i włożyć do miski. Zalać sosem z lodówki i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać suchą patelnię i uprażyć pestki dyni na rumiano. Pestki odłożyć do miseczki, a na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać pestki dyni, wymieszać i razem podgrzać. Na ziemniaki pokruszyć ser pleśniowy i przykryć gorącą cebulką. Chwilę odczekać by ser lekko się rozpuścił. Posypać posiekaną natką i wszystko razem delikatnie wymieszać. Góralska sałatka z ziemniakami jest gotowa do podania.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Góralska sałatka z ziemniakami w mundurkach i serem pleśniowym

 

Sposób na ziemniaczki dla najmłodszych? Te i inne przepisy na start rozszerzania diety znajdziesz tutaj:

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami