
Autor Wysmakowane 16 sierpnia 2020
Prosta, szybka, pyszna i mocno sycąca sałatka z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i z serem pleśniowym. Do tego uprażone pestki dyni, sporo czosnku i dużo zieleniny i w kilka chwil mamy świetną sałatkę. Do zajadania na ciepło lub na zimo. Można podać jako samodzielne danie np. na kolacje, ale świetnie pasuje też jako dodatek do dań z grilla.
Polecam też przepis na pyszną sałatkę ziemniaczaną z fetą.
Góralska sałatka z ziemniakami w mundurkach i serem pleśniowym
- 1 kg młodych ziemniaków o podobnej wielkości (by czas gotowania był taki sam)
- 3 spore ząbki czosnku
- 1,5 łyżki octu z białego wina
- łyżeczka ostrej musztardy
- 6 łyżek oliwy
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- 2 pełne łyżki pestek dyni
- cebula lub 3 szalotki
- 120 g sera z niebieską pleśnią
- pęczek natki (ewentualnie koperku)
Ziemniaki porządnie wyszorować pod chłodną, bieżącą wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Posolić ok. pół łyżeczki soli i gotować do miękkości. Uwaga, by nie rozgotować ziemniaków, by nie rozpadały się w sałatce. Od razu przygotować sos, by miał chwilę w lodówce na „przegryzienie” się smaków. Czosnek przecisnąć przez praskę do słoiczka. Dodać ocet, musztardę, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsać by składniki dobrze się połączyły. Wstawić do lodówki.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i zostawić do lekkiego ostudzenia, tylko tyle by nie parzyły w dłonie. Ziemniaki obrać z skórki, pokroić na sporą kostkę i włożyć do miski. Zalać sosem z lodówki i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać suchą patelnię i uprażyć pestki dyni na rumiano. Pestki odłożyć do miseczki, a na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać pestki dyni, wymieszać i razem podgrzać. Na ziemniaki pokruszyć ser pleśniowy i przykryć gorącą cebulką. Chwilę odczekać by ser lekko się rozpuścił. Posypać posiekaną natką i wszystko razem delikatnie wymieszać. Góralska sałatka z ziemniakami jest gotowa do podania.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
2 odpowiedzi
Chętnie taką spróbuję, wydaje się smaczna 🙂
Bardzo fajny i przemyślany przepis. Proporcje świetnie dopasowane 🙂
Pozdrawiamy!