Trudność
Średni
Czas
5 minut
TrudnośćŚredni
Czas5 minut
Wydrukuj

Hummus dyniowy – przepis na hummus z dynią

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Hummus dyniowy - przepis na hummus z dynią

Już grudzień, a na śniadanko u nas znów hummus dyniowy.

Obiecuję, że to już końcówki dyni i z następnym przepisem podążę za świątecznymi trendami!  Ale odkąd odkryliśmy ten hummus, to jakoś nie możemy przestać go jeść!

Robiłam już tyle razy i jeszcze nie podzieliłam się przepisem. W te pędy nadrabiam. Tak więc, na pożegnanie sezonu dyniowego, podrzucam Wam przepis na Hummus dyniowy. Bajecznie kremowy. Pyszny. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Wyjdzie każdemu!

Sprawdźcie też koniecznie tag HUMMUS. W tym momencie znajdziecie tam już poza najlepszym na świecie hummusem klasycznym, też 3 inne przepisy na ciekawe hummusowe wariacje. 

Składniki na hummus dyniowy - przepis na hummus z dynią

Hummus dyniowy - wykonanie

Lekko  odsączoną ciecierzycę przesypać do wysokiego pojemnika o pionowych ściankach. Dodać pastę tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, przyprawy (kumin, curry, chilli i sól) oraz puree z dyni. Zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą, gładką masę.

Następnie, dodawać stopniowo, na zmianę, bardzo zimną wodę oraz oliwę, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Przełożyć do miseczki i polać oliwą.

Hummus można podawać sam, z warzywami pokrojonymi w słupki, z chlebem/ chlebkami pita bądź z dowolnymi dodatkami, takimi jak oliwki, pomidorki suszone, świeża natka, całe ziarna sezamu, zatar, orzeszki pin

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Hummus dyniowy - przepis na hummus z dynią

Wypróbuj też koniecznie:

pasta z soczewicy kwas foliowy
Pasta z soczewicy, ciecierzycy i słonecznika
Tradycyjny Hummus idealny
Hummus tradycyjny idealny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g