
- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: 8 - 10 osób
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 6 grudnia 2021
Bułeczki świąteczne choinka do odrywania
Przepis na bułeczki świąteczne choinka. Mięciutkie, puchate, domowe bułeczki. Któż ich nie uwielbia? Pieczemy maniakalnie (link do pozostałych wysmakowanych bułeczek), więc oczywiście nie może ich u nas zabraknąć także i w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie. Dziś upieczone w wyjątkowy sposób. Ułożone w choinkę cieszą jeszcze bardziej! Takie bułeczki wiele nie potrzebują, by smakowały cudownie. Właściwie masło i odrobina soli. Jak chcecie wersje premium, to polecam skusić się na moją ukochaną pastę z pestek słonecznika i dyni. Jest rewelacyjna! Pozostałe wysmakowane smarowidła znajdziecie tutaj. Na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Tajemnicą udanego wypieku jest naprawdę długie, energicznie zagniatanie. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne. Dobrze jest, by trwało co najmniej 8-10 minut. Uwierzcie mi, że z każdą minutą zagniatania, Wasze bułeczki będą jeszcze lepsze! Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu. Z czasem – jak to wypieki drożdżowe – tracą świeżość, więc im bliżej podania je zrobicie, tym lepiej.
Jeszcze porada praktyczna. Do tej pory zagniatanie i formowanie ciasta drożdżowego, odbywało się u mnie na blacie. I niestety szorowanie go po tym nie należało już do czynności przyjemnych. W tym roku zaopatrzyłam się w dużą deskę z sklepu Wall Muralia. Służy mi i za stolnicę i za dodatkowy blat (można ją ułożyć na indukcji) i także za deskę do serwowania. Zobaczcie na zdjęcia. Praca w kuchni i podanie na tej samej desce.. Genialna sprawa! Zwłaszcza, że deska jest z hartowanego szkła, więc jej czyszczenie to chwila moment. Moja deska jest dość minimalistyczna, jak u nas wszystko, ale jest mnóstwo różnych wzorów do wyboru. Można też zamówić przygotowanie deski z własnego zdjęcia, więc to też bardzo fajny pomysł na prezent!
Bułeczki świąteczne choinka do odrywania
- 21 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 100 ml mleka
- 110 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 210 ml wody
- 1 jajko do smarowania
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki maku
Bułeczki świąteczne choinka do odrywania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Pokruszone drożdże utrzeć łyżką w średniej misce z cukrem. Dodać 3 łyżki mąki (ok. 30 g) i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem podgrzanym do temperatury ok. 40 stopni (nie więcej, bo zabije drożdże, ale i nie mniej, bo ciasto dłużej będzie wyrastało). Ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok 15 – 20 minut, aż drożdże mocno się spienią (lub na ok. 10 min do nagrzanego wcześniej do ok. 30 stopni piekarnika).
W tym czasie roztopić masło i odstawić do ostudzenia. Resztę mąki (570 g) dwukrotnie przesiać. Dodać sól i spieniony rozczyn. Wymieszać drewnianą szpatułką, po czym zacząć wyrabianie ciasta drożdżowego, w międzyczasie, stopniowo, dodając na przemian roztopione masło i wodę. Można wyrabiać mikserem (końcówki do ciasta drożdżowego) lub dłońmi: energicznie, dokładnie, zagniatając – całość powinna trwać co najmniej 10 minut. Ciasto drożdżowe (odwrotnie niż kruche) zagniatanie uwielbia. Napusza się, robi coraz bardziej miękkie i elastyczne.
Dobrze zagniecione ciasto uformować w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym piekarniku). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Ciasto wyłożyć na blat kuchenny/ na stolnicę lub na dużą deskę. Chwilę zagnieść i odrywać po kawałku ciasta, mniej więcej równej wielkości. Z każdego kawałka formować malutką kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć ją dłonią i układać je na przygotowanej blaszce. Kulki układać na kształt choinki, jak na zdjęciu. Uformowane kulki na blaszce trzymać przykryte ściereczką, żeby nie wysychały. Bułeczki w kształcie choinki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki, posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać naprzemiennie sezamem i makiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu) i piec ok. 25 minut, aż bułeczki świąteczne będą rumiane.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Psst! Na Instagramie często zamieszczam także filmiki z przygotowania dań.



Jedna odpowiedź
ale cuda!