Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Krem z marchwi z cieciorką i masłem orzechowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Muszę przyznać, że ten krem z marchwi z cieciorką to nasz absolutny HIT. Wszystko w tej zupie sprawia, że jest wyjątkowa. Dodatek masła orzechowego, imbiru, mleka kokosowego… ach! Absolutnie odlot! Jest lekko orientalnie, ale bez przesady. Nawet miłośnicy tradycyjnych dań nie bronili się przed dokładką.

Zupę podpatrzyłam w magazynie „Kuchnia”, wyrwałam kartkę i tak przeleżała swoje w mojej teczce „przepisów do przetestowania” (a jest mocno pękata!). Mąż się śmieje, że nie wie po co zbieram przepisy, bo jak zaczynam gotować z kartką w ręku, to po kilku minutach kartka leży gdzieś zapomniana, a ja „tworzę”. 😉 Ale nie tym razem! Przepis jest dopracowany, przemyślany, przepyszny. Bardzo Wam polecam! A jeśli ta zupa Wam posmakuje to mocno polecam także zupę z bakłażanem i masłem orzechowym. Absolutne mistrzostwo świata!

Krem z marchwi z cieciorką

  • łyżka oleju kokosowego
  • cebula
  • marchewka
  • czubata łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • ćwierć łyżeczki chilli (lub więcej, do smaku)
  • pół batata
  • puszka cieciorki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • świeża natka do posypania

W garnku rozgrzać olej kokosowy. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na wolnym ogniu. W tym czasie obrać, umyć i pokroić w plasterki marchewkę, zetrzeć obrany imbir oraz czosnek. Warzywa dodać do garnka. Wycisnąć sok z limonki, posypać kurkumą i chilli. Dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Batat obrać i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię razem z odsączoną cieciorką. Gotować ok 20 minut do pełnej miękkości marchewki i batata. Można odłożyć kilka kawałków marchewki do dekoracji.

W osobnej miseczce rozprowadzić dokładnie masło orzechowe w mleku kokosowym. Dodać kilka łyżek gorących warzyw i wymieszać. Przełożyć całość do garnka. Zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem. Spróbować i jeśli potrzeba doprawić do smaku solą/ pieprzem lub chilli. Nakładać na talerze i dekorować pozostałą marchewką i posiekaną natką.

Krem z marchwi z cieciorką i masłem orzechowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. Zupa wygląda bardzo smacznie i tak orientalnie. Nie lubię jednak kremów i nikt z domowników nie lubi. Ciekawie, jak smakowałaby w tradycyjnej wersji, bez blendowania 🙂

    1. Możesz spróbować zrobić bez bendowsbia tylko wtedy większa wagę należy przyłożyć do ładnego, równego posiekanie warzyw w kawałki mniej więcej równych wielkości.

  2. Aaaa! Rewelacja! Trochę mnie zszokował dodatek masla orzechowego a okazał się genialny! Miala być zupa na weekend a już nie ma nic! Gar wylizany! ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami