Przepisy

Więcej

Porcja6 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kurczak w cieście francuskim z serem

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty, pyszny sposób na szybki i efektowny obiad. Kurczak w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym. Tak przygotowane mięso świetnie sprawdzi się na zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno w ramach przystawki. U mnie tym razem wersja obiadowa. Podałam z ugotowanymi ziemniakami i grillowaną kukurydzą. Szybki sos pomidorowy do posmarowania mięsa znacie już m.in. z przepisu na szybka pizza z patelni oraz kurczak z serem pod pomidorową pierzynką.

 

Kurczak w cieście francuskim z serem

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • płat ciasta francuskiego
  • 6 plasterków sera żółtego
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich
  • odrobina chilli
  • jajko

Szybki sos pomidorowy

  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 niepełne łyżki keczupu
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Ciasto wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C, grzanie góra-dół. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Przygotować sos pomidorowy. Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut. Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Ciasto francuskie pokroić na 6 równych prostokątów. Każdy prostokąt ponacinać pod skosem z obu stron, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając środek (ok. 1/3 szerokości) nieprzecięte. Mięso dokładnie umyć pod chłodną wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Każdą pierś przekroić na 3, mniej więcej równe części.

Wszystkie przyprawy wymieszać w zamykanym pojemniczku. Włożyć kawałki mięsa, zamknąć i energicznie potrząsnąć, tak by przyprawy dokładnie obtoczyły mięso. Na każdym prostokącie ciasta, układać na środku kawałek mięsa. Mięso posmarować z wierzchu sosem pomidorowym i przykryć plasterkiem sera.

Zwijać paski raz z jednej, raz z drugiej strony, dokładnie przykrywając ser. Jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować sakiewki z góry i po bokach. Sakiewki przełożyć na przygotowaną blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 25 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane z wierzchu.

 

Kurczak w cieście francuskim z seremSakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Średnia ocen

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Zainteresowałaś mnie tym przepisem. Kurczaka w takiej wersji nigdy nie próbowałam. Najczęściej serwuję go w tradycyjny sposób. Zawsze trochę obawiam się eksperymentów kulinarnych. Jednak kurczak w takim wydaniu wygląda bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję przepis. Ciekawe czy uda mi się zaskoczyć mojego męża 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami