
- Potrzebny czas: 20 minut + 25 minut pieczenia
- Porcja: 6 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 29 stycznia 2021
Prosty, pyszny sposób na szybki i efektowny obiad. Kurczak w cieście francuskim z serem i sosem pomidorowym. Tak przygotowane mięso świetnie sprawdzi się na zarówno na ciepło na obiad jak i na zimno w ramach przystawki. U mnie tym razem wersja obiadowa. Podałam z ugotowanymi ziemniakami i grillowaną kukurydzą. Szybki sos pomidorowy do posmarowania mięsa znacie już m.in. z przepisu na szybka pizza z patelni oraz kurczak z serem pod pomidorową pierzynką.
Kurczak w cieście francuskim z serem
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- płat ciasta francuskiego
- 6 plasterków sera żółtego
- sól i świeżo mielony pieprz
- po pół łyżeczki słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich
- odrobina chilli
- jajko
Szybki sos pomidorowy
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1,5 łyżki wrzącej wody
- 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 niepełne łyżki keczupu
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy extra virgin
- sól i świeżo zmielony pieprz
Ciasto wyjąć z lodówki pół godziny wcześniej. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C, grzanie góra-dół. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować sos pomidorowy. Oregano i bazylię wsypać do kubeczka i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut. Dodać koncentrat, keczup, zgnieciony/ przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku wedle uznania. Dodawać stopniowo oliwę do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Ciasto francuskie pokroić na 6 równych prostokątów. Każdy prostokąt ponacinać pod skosem z obu stron, wzdłuż dłuższego boku, zostawiając środek (ok. 1/3 szerokości) nieprzecięte. Mięso dokładnie umyć pod chłodną wodą i wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Każdą pierś przekroić na 3, mniej więcej równe części.
Wszystkie przyprawy wymieszać w zamykanym pojemniczku. Włożyć kawałki mięsa, zamknąć i energicznie potrząsnąć, tak by przyprawy dokładnie obtoczyły mięso. Na każdym prostokącie ciasta, układać na środku kawałek mięsa. Mięso posmarować z wierzchu sosem pomidorowym i przykryć plasterkiem sera.
Zwijać paski raz z jednej, raz z drugiej strony, dokładnie przykrywając ser. Jajko roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować sakiewki z góry i po bokach. Sakiewki przełożyć na przygotowaną blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok. 25 minut, aż ciasto będzie ładnie rumiane z wierzchu.
Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem, wstawiając i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.
2 Responses
Zainteresowałaś mnie tym przepisem. Kurczaka w takiej wersji nigdy nie próbowałam. Najczęściej serwuję go w tradycyjny sposób. Zawsze trochę obawiam się eksperymentów kulinarnych. Jednak kurczak w takim wydaniu wygląda bardzo apetycznie i na pewno wypróbuję przepis. Ciekawe czy uda mi się zaskoczyć mojego męża 🙂
Dużo nie ryzykujesz 🙂 spróbuj. Zawsze to bardzo ciekawa odmiana