Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Mini pancakes

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

MINI PANCAKES, czyli mini placuszki

Pyszne, cudnie puchate MINI PANCAKES, czyli mini placuszki na maślance! Jak macie ochotę na takie jutro na śniadanko to zaopatrzcie się dziś w maślankę. Resztę składników z dużym prawdopodobieństwem już macie w domu. Potrzebujecie tylko: jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 

Polecam Wam bardzo! Nie wiem jak to jest. Niby wciąż to „tylko placki”, a w takiej formie smakują naprawdę inaczej 🙂

Jeśli nie macie/ nie lubicie maślanki, to do wykonania mini pancakes możecie skorzystać także z tych przepisów: placki na kefirze,  lub (HITowe już na blogu!) placki jogurtowe.

Więcej pomysłów na…?

MINI PANCAKES, czyli mini placuszki

MINI PANCAKES, czyli mini placuszki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ostrożnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Osobno zmiksować maślankę z żółtkami. Wszystkie suche składniki (mąka, proszek do pieczenia i soda) przesiać i wymieszać.

Delikatnie wymieszać zawartości wszystkich 3 misek. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego/ tylki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub olej np. rzepakowy). Wyciskać mini kleksy ciasta na patelnię. Smażyć mini pancakes z obu stron, do lekkiego zarumienienia. Po zdjęciu z patelni chwilę odsączyć na ręczniczku papierowym.

Mini pancakes podawać z ulubionymi dodatkami, np. miód / dżem/ owoce sezonowe / syrop klonowy, czy na co tylko macie ochotę.
.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Mini pancakes przepis na maślance
przepis na mini placuszki puszyste

Wypróbuj też koniecznie:

Drożdżowe racuchy bananowe
Drożdżowe racuchy bananowe
placki czekoladowe pancakes
Idealne placki czekoladowe
przepis na szybkie ciasto
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

  1. Te placuszki prezentują się naprawdę wspaniale! A przy tym są łatwe do zrobienia, co przyznam, że jest dużym plusem 😉 myślę, że z bitą śmietaną i owocami (np. borówkami) będą po prostu pyszne. Gdy umówię się z koleżankami na spotkanie, to zapewne przyrządzę właśnie Mini Pancakes, na pewno będą zachwycone. Muszę jeszcze sprawdzić jak przyrządzić placki jogurtowe, ale najpierw chciałam podziękować za ten przepis 😉 już dołączyłam go do mojego notesika i na pewno wykorzystam go nieraz. Także wielkie dziękuję! I liczę na kolejne tak dobre przepisy.

    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Myślę, że borówki z bitą śmietaną, będą tu idealnie pasować. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g