- Potrzebny czas: 30 minut
- Porcja: 10-12 naleśników
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 15 czerwca 2022
NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI
Fantastyczny pomysł na kolację na ciepło czy szybki obiad. Naleśniki orkiszowe ze szparagami, szpinakiem, szynką parmeńską i serem halloumi. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!
Same naleśniki z mąki orkiszowej są już pycha! TAAAAKIE dobre! Tak więc wyobraźcie sobie smak po nafaszerowaniu ich takimi dobrociami. Albo wcale sobie nie wyobrażajcie tylko spróbujcie!
Poza sezonem na szparagi możecie użyć ugotowaną i grillowaną fasolkę lub grillowaną paprykę czy cukinię. Też wyjdzie przepysznie!
Podoba Ci się pomysł na naleśniki orkiszowe ze szparagami? Zobacz więcej wysmakowanych przepisów! Na blogu znajdziesz 17 (na dzień dzisiejszy) pomysłów na naleśniki wytrawne i na słodko. TAG: NALEŚNIKI. Od naleśników szpinakowych, po dyniowe, jagodowe czy wreszcie puchate drożdżowe. Sprawdź je wszystkie!
Natomiast tutaj znajdziesz wszystkie przepisy ze szparagami w roli głównej TAG: SZPARAGI: makarony, sałatki, kaszotto czy po prostu najlepsze na świecie szparagi z masłem z patelni. I juz? i już! Szparagom naprawdę niewiele potrzeba, żeby były pyszne!
NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI
NALEŚNIKI ORKISZOWE
- 30 g masła
- 180 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka (ok. 370 ml)
DODATKI
- pęczek szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 150 g sera halloumi
- 2 duże garście świeżego szpinaku
NALEŚNIKI ORKISZOWE
Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Wymieszać. Do miski wbić jajka i wlać ok. 100 ml mleka. Miksować na niewielkich obrotach miksera, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Na koniec dodać masło i krótko zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.
Miskę przykryć ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie mocno nagrzać patelnię i chochelką wylewać ciasto, rozprowadzając je cienką warstwą na dnie patelni. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI
Bardzo mocno nagrzać patelnię grillową. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i grillować kilka minut, aż będą rumiane i zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne. Pod koniec na patelnię grillową dodać także ser halloumi, pokrojony w plastry.
Szpinak opłukać i wyłożyć na naleśnikach. Na każdy naleśnik wyłożyć po plasterku szynki. Szparagi i ser z patelni rozłożyć równo między naleśniki. Oprószyć całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zwijać naleśniki i podawać od razu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.