TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Naleśniki orkiszowe ze szparagami i serem halloumi

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI

Fantastyczny pomysł na kolację na ciepło czy szybki obiad. Naleśniki orkiszowe ze szparagami, szpinakiem, szynką parmeńską i serem halloumi. Brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej!

Same naleśniki z mąki orkiszowej są już pycha! TAAAAKIE dobre! Tak więc wyobraźcie sobie smak po nafaszerowaniu ich takimi dobrociami. Albo wcale sobie nie wyobrażajcie tylko spróbujcie!

Poza sezonem na szparagi możecie użyć ugotowaną i grillowaną fasolkę lub grillowaną paprykę czy cukinię. Też wyjdzie przepysznie!

Podoba Ci się pomysł na naleśniki orkiszowe ze szparagami? Zobacz więcej wysmakowanych przepisów! Na blogu znajdziesz 17 (na dzień dzisiejszy) pomysłów na naleśniki wytrawne i na słodko. TAG: NALEŚNIKI. Od naleśników szpinakowych, po dyniowe, jagodowe czy wreszcie puchate drożdżowe. Sprawdź je wszystkie!

Natomiast tutaj znajdziesz wszystkie przepisy ze szparagami w roli głównej TAG: SZPARAGI: makarony, sałatki, kaszotto czy po prostu najlepsze na świecie szparagi z masłem z patelni. I juz? i już! Szparagom naprawdę niewiele potrzeba, żeby były pyszne!

NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI

NALEŚNIKI ORKISZOWE

DODATKI

NALEŚNIKI ORKISZOWE

Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Wymieszać. Do miski wbić jajka i wlać ok. 100 ml mleka. Miksować na niewielkich obrotach miksera, stopniowo dolewając pozostałe mleko. Na koniec dodać masło i krótko zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.

Miskę przykryć ścierką i odstawić na minimum pół godziny. Po tym czasie mocno nagrzać patelnię i chochelką wylewać ciasto, rozprowadzając je cienką warstwą na dnie patelni. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.

NALEŚNIKI ORKISZOWE ZE SZPARAGAMI I SEREM HALLOUMI

Bardzo mocno nagrzać patelnię grillową. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i grillować kilka minut, aż będą rumiane i zmiękną, ale wciąż pozostaną jędrne. Pod koniec na patelnię grillową dodać także ser halloumi, pokrojony w plastry. 

Szpinak opłukać i wyłożyć na naleśnikach. Na każdy naleśnik wyłożyć po plasterku szynki. Szparagi i ser z patelni rozłożyć równo między naleśniki. Oprószyć całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zwijać naleśniki i podawać od razu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

naleśniki orkiszowe ze szparagami

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

zielone naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe
Makaron z szparagami i jajkiem poche
Makaron z szparagami i jajkiem poche

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g