Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pieczony halibut z ziołowym pesto

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Propozycja na szybki, zdrowy i lekkostrawny obiad: pieczony halibut z ziołowym pesto na bazie natki pietruszki i koperku. Zamiast halibuta możecie wykorzystać inną rybę o białym mięsie jak np. solę czy dorsza, zaś pesto możecie zrobić tylko z wykorzystaniem natki (jak tutaj). Całe danie można przygotować dosłownie w 20 minut. Zaczynamy od nastawienia piekarnika i podczas, gdy się nagrzewa, szykujemy rybę i wstawiamy kaszę/ ryż. Po włożeniu ryby do piekarnika pozostaje już jedynie przygotować pesto i poczekać aż ryba „dojdzie w środku”. To bardzo ważne, by nie piec jej zbyt długo, by nie stała się sucha i zwyczajnie niesmaczna.

Pieczony halibut z ziołowym pesto

  • 300 g halibuta bez skóry i ości
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy extra virgin
  • łyżeczka masła

Nastawić piekarnik na 220 stopni C z włączoną funkcją grilla. Ugotować kaszę/ ryż. W tym czasie przygotować rybę. Filet umyć, osuszyć papierowymi ręczniczkami i podzielić na dwie części. Każdą oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z obu stron sokiem wyciśniętym z cytryny i oliwą. Wyłożyć do formy żaroodpornej i z wierzchu ułożyć po kawałku masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 12 minut aż ryba „dojdzie w środku” i lekko się zarumieni z wierzchu. Podczas zapiekania ryby przygotować pesto ziołowe z poniższego przepisu.

 

Pesto ziołowe

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • garść płatków migdałów
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • ewentualnie łyżka przegotowanej wody

Przygotować pesto (można dzień wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem). Płatki migdałów podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Zmiksować blenderem na gładką masę z resztą składników. Miksować krótko, długie miksowanie sprawia, że zioła zwiędną i stracą smak. Posolić do smaku i ewentualnie dodać odrobinę wody jeśli pesto wyjdzie za gęste.

 

Pieczony halibut z ziołowym pesto

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami