Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Placki z bananami i masłem orzechowym

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne, mięciutkie i puszyste placki z bananami i masłem orzechowym. Kultowe połączenie masła orzechowego z bananem plus orzechy laskowe i mus z Nutelli na wierzch. Niewątpliwie bardzo kaloryczne, ale tak dobre, że naprawdę warto się skusić. Najlepsze jeszcze ciepłe serwowane prosto z patelni. Polecam na leniwe weekendowe śniadanie lub słodki podwieczorek.

Placki z bananami i masłem orzechowym

  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół łyżki cukru waniliowego
  • 1 mocno dojrzały banan
  • masło klarowane do smażenia
  • polewa: 50g jogurtu naturalnego + 40g Nutelli + posiekane orzechy laskowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: przesiana mąka, cukry, proszek do pieczenia, sól. W drugim mokre składniki: roztrzepane jajko, jogurt, posiekany drobno banan i roztopione masło orzechowe. Połączyć składniki suche z mokrymi mieszając krótko widelcem/ rózgą kuchenną. Odstawić na około pół godziny.

Mocno rozgrzać masło klarowane na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać polane sosem z jogurtu zmiksowanego z Nutellą i posypane orzechami laskowymi (mogą być całe lub posiekane).

Jeśli spodobał Ci się ten przepis to zdecydowanie polecam tez słodkie puszyste placki jogurtowe i słone placki z ricotty.

Placki z bananami i masłem orzechowym

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami