fbpx

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką

przepis

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką bez proszku do pieczenia. Prosty w wykonaniu, pięknie rośnie i równie pięknie się kroi bez nadmiernego kruszenia. Po upieczeniu nie opada. Gwarantem powodzenia jest dobre ubicie białek, całkowicie na sztywno. Piec na środkowym poziomie piekarnika i pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Mimo, że kusi, to podglądać można tylko przez szybkę ;). Otworzyć dopiero pod sam koniec, by sprawdzić patyczkiem czy biszkopt już jest gotowy. Przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. I wykorzystać do któregoś z pysznych Wysmakowanych tortów. 😉

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 180 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami, a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw. suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i kroić na blaty.

Przepis na biszkopt z chrupiącą skórkąBiszkopt na tort przepis

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 83 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

17 komentarzy

  • Grzegorz 20 września 2019 o 09:49 Odpowiedz

    BISZKOPT REWELACJA. I mówi to antyfan biszkoptów. 😛

    • Wysmakowane 21 września 2019 o 07:15 Odpowiedz

      Cieszę się ogromnie 🙂

  • Marta 11 marca 2018 o 15:44 Odpowiedz

    Uwielbiam biszkopt z chrupiącą skórką – aż chyba dziś skłonię się do upieczenia 😀

  • Kinga 11 marca 2018 o 14:48 Odpowiedz

    Dobry biszkopt to podstawa pysznego tortu. Twój wygląda świetnie!

    • Wysmakowane 11 marca 2018 o 20:31 Odpowiedz

      Dokładnie. Biszkopt sam w sobie to dopiero baza do prawdziwej sztuki 😉 Ale słaba baza może zepsuć cały efekt.

  • Słodkie okruszki 11 marca 2018 o 14:41 Odpowiedz

    Świetna baza do tortów

  • Aleksandra Bohojło / Esencja 2 grudnia 2017 o 00:29 Odpowiedz

    Rzadko jadam biszkopty, zdecydowanie wolę kremowe torty i pewnie dlatego nawet nigdy nie próbowałam zrobić biszkopta. Może trochę obawiałam się, że nie wyjdzie? 😉 Twój przepis wydaje się bardzo prosty.

  • ettenjoy 30 listopada 2017 o 23:19 Odpowiedz

    Super baza do tortów! Juz niedlugo czeka mnie jeden, wiec na pewno wroce tutaj 🙂

  • paulina 30 listopada 2017 o 23:02 Odpowiedz

    Mam swój sprawdzony przepis ale z chęcią wypróbuję i Twój

  • Bielecki es 6 listopada 2017 o 22:03 Odpowiedz

    Mój ulubiony to 6 jajek, szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczka proszku do pieczenia – zawsze wychodzi. 😉

    • Wysmakowane 6 listopada 2017 o 22:46 Odpowiedz

      Dzięki. W takim razie muszę to sprawdzić!

  • Karola | Życie.Me 3 listopada 2017 o 09:41 Odpowiedz

    Jestem wielką fanką biszkoptu, więc wypróbuję Twój przepis. Szczególnie, że też lubię taką chrupiąca górę. <3

  • Małgorzata Hert 3 listopada 2017 o 09:40 Odpowiedz

    Wygląda ładnie. Zajmuje się na co dzień robieniem tortów, więc wierzch i tak odcinam, bo potem oddziela się brzydko z kremem i nie ładnie wygląda

    • Wysmakowane 4 listopada 2017 o 21:55 Odpowiedz

      Przepis wykorzystałam między innymi do Tortu Biała czekolada i na mój gust prezentował się super. Ale ja nie zajmuję się tortami zawodowo tylko pasjonacko jedzeniowo 😉

  • Marta 3 listopada 2017 o 09:06 Odpowiedz

    Upieczenie pięknego puszystego biszkopta to nie lada wyzwanie. Z chęcią wypróbuje Twój przepis 🙂

  • Nihil Novi 2 listopada 2017 o 19:31 Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie, z pewnością stanowi świetną bazę do tortów 🙂

  • Anika 2 listopada 2017 o 17:09 Odpowiedz

    Dzięki, na pewno wykorzystam 🙂

MENU