
- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 22 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 listopada 2017
Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką bez proszku do pieczenia. Prosty w wykonaniu, pięknie rośnie i równie pięknie się kroi bez nadmiernego kruszenia. Po upieczeniu nie opada. Gwarantem powodzenia jest dobre ubicie białek, całkowicie na sztywno. Piec na środkowym poziomie piekarnika i pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia. Mimo, że kusi, to podglądać można tylko przez szybkę ;). Otworzyć dopiero pod sam koniec, by sprawdzić patyczkiem czy biszkopt już jest gotowy. Przechowywać w całości szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej. I wykorzystać do któregoś z pysznych Wysmakowanych tortów. 😉
Przepis na biszkopt z chrupiącą skórką
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
- 180 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Obie maki przesiać do jednej miseczki i dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Zupełnie suchymi końcówkami miksera ubić białka na sztywno, po czym stopniowo dodawać 90 g cukru pudru cały czas ubijając na najwyższych obrotach (łącznie 7 minut) do uzyskania błyszczącej, bardzo sztywnej piany. Tymi samymi końcówkami utrzeć żółtka z resztą cukru pudru przez kolejne 7 minut. Na koniec masa ma być jasna i mocno napuszona. Delikatnie połączyć z białkami, a następnie w trzech turach wmieszać mąki starając się to robić bardzo ostrożnie, by masa jak najmniej opadła.
Tak przygotowany biszkopt przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny do tzw. suchego patyczka. Wyjąc na blat i całkowicie ostudzić. Dopiero wystudzony wyjąć z formy i kroić na blaty.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
17 Responses
BISZKOPT REWELACJA. I mówi to antyfan biszkoptów. 😛
Cieszę się ogromnie 🙂
Uwielbiam biszkopt z chrupiącą skórką – aż chyba dziś skłonię się do upieczenia 😀
Dobry biszkopt to podstawa pysznego tortu. Twój wygląda świetnie!
Dokładnie. Biszkopt sam w sobie to dopiero baza do prawdziwej sztuki 😉 Ale słaba baza może zepsuć cały efekt.
Świetna baza do tortów
Rzadko jadam biszkopty, zdecydowanie wolę kremowe torty i pewnie dlatego nawet nigdy nie próbowałam zrobić biszkopta. Może trochę obawiałam się, że nie wyjdzie? 😉 Twój przepis wydaje się bardzo prosty.
Super baza do tortów! Juz niedlugo czeka mnie jeden, wiec na pewno wroce tutaj 🙂
Mam swój sprawdzony przepis ale z chęcią wypróbuję i Twój
Mój ulubiony to 6 jajek, szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru i 1 łyżeczka proszku do pieczenia – zawsze wychodzi. 😉
Dzięki. W takim razie muszę to sprawdzić!
Jestem wielką fanką biszkoptu, więc wypróbuję Twój przepis. Szczególnie, że też lubię taką chrupiąca górę. <3
Wygląda ładnie. Zajmuje się na co dzień robieniem tortów, więc wierzch i tak odcinam, bo potem oddziela się brzydko z kremem i nie ładnie wygląda
Przepis wykorzystałam między innymi do Tortu Biała czekolada i na mój gust prezentował się super. Ale ja nie zajmuję się tortami zawodowo tylko pasjonacko jedzeniowo 😉
Upieczenie pięknego puszystego biszkopta to nie lada wyzwanie. Z chęcią wypróbuje Twój przepis 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, z pewnością stanowi świetną bazę do tortów 🙂
Dzięki, na pewno wykorzystam 🙂