Przepisy

Więcej

Trudnośćduż, Średni
Wydrukuj

Pszenno – orkiszowy chleb na drożdżach

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Uwielbiam domowe pieczywo. Zapach, który unosi się przy tym w całym domu jest absolutnie nie do podrobienia. Poza chlebem z gara, najczęściej chyba wracam do tego przepisu na chleb z ziarnami na drożdżach – jest bajecznie prosty, wymagający tylko chwili ugniatania (choć można i bez) i krótkiego wyrastania. Zmieniam tylko rodzaje mąk, dodaje różne otręby i ziarna, przez co za każdym razem może być trochę inny. Ostatnio część mąki zastąpiłam orkiszową, trochę pokombinowałam z składem i techniką i wyszedł mi taki rewelacyjny pszenno – orkiszowy chlebek. Przepyszny! I jak na drożdżowy, naprawdę ekspresowy. Zwłaszcza jeśli zostawicie go na wyrastanie w ciepłym (40 stopni C) piekarniku, to będzie mu tam tak miło, cieplutko, przyjemnie i bez żadnych przeciągów, że raz dwa podrośnie i będzie gotowy do pieczenia!

Pszenno – orkiszowy chleb na drożdżach

  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
  • 8 łyżek różnych ziaren do chleba (dynia/ słonecznik/ siemię/ sezam)

Piekarnik nagrzać do 40 stopni C. Podłużną formę keksówkę (długość ok 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Drożdże pokruszyć do miski Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika na 7 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i 6 łyżek ziaren. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko wymieszać łyżką, a następnie kilka minut zagnieść (można wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie cały czas mocno klejące, ważne by pod wpływem ucisku nabrało powietrza. Po krótkim wyrabianiu ciasto przelać do przygotowanej formy.

Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto na blat, nie odkrywając. Piekarnik nastawić na 220 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Gdy piekarnik będzie już nagrzany, odkryć chleb, zwilżyć go z wierzchu wodą i posypać pozostałymi ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 – 55 minut.  Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do odparowania. Po ok 15 minutach przykryć lnianą ściereczką i zostawić do pełnego ostudzenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pszenno - orkiszowy chleb na drożdżachprosty chleb drożdżowy z mąką orkiszowąszybki chleb orkiszowy pszenny

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Droga Pani, to pierwszy przepis, z którego udało mi się upiec wspaniały chleb. Nie mogę się nacieszyć! Dziękuję bardzo ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami