- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 30 cm)
- Poziom trudności: duż, Średni
Autor Wysmakowane 1 maja 2020
Uwielbiam domowe pieczywo. Zapach, który unosi się przy tym w całym domu jest absolutnie nie do podrobienia. Poza chlebem z gara, najczęściej chyba wracam do tego przepisu na chleb z ziarnami na drożdżach – jest bajecznie prosty, wymagający tylko chwili ugniatania (choć można i bez) i krótkiego wyrastania. Zmieniam tylko rodzaje mąk, dodaje różne otręby i ziarna, przez co za każdym razem może być trochę inny. Ostatnio część mąki zastąpiłam orkiszową, trochę pokombinowałam z składem i techniką i wyszedł mi taki rewelacyjny pszenno – orkiszowy chlebek. Przepyszny! I jak na drożdżowy, naprawdę ekspresowy. Zwłaszcza jeśli zostawicie go na wyrastanie w ciepłym (40 stopni C) piekarniku, to będzie mu tam tak miło, cieplutko, przyjemnie i bez żadnych przeciągów, że raz dwa podrośnie i będzie gotowy do pieczenia!
Pszenno – orkiszowy chleb na drożdżach
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml letniej wody
- 8 łyżek różnych ziaren do chleba (dynia/ słonecznik/ siemię/ sezam)
Piekarnik nagrzać do 40 stopni C. Podłużną formę keksówkę (długość ok 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdże pokruszyć do miski Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika na 7 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i 6 łyżek ziaren. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko wymieszać łyżką, a następnie kilka minut zagnieść (można wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie cały czas mocno klejące, ważne by pod wpływem ucisku nabrało powietrza. Po krótkim wyrabianiu ciasto przelać do przygotowanej formy.
Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto na blat, nie odkrywając. Piekarnik nastawić na 220 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Gdy piekarnik będzie już nagrzany, odkryć chleb, zwilżyć go z wierzchu wodą i posypać pozostałymi ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 – 55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do odparowania. Po ok 15 minutach przykryć lnianą ściereczką i zostawić do pełnego ostudzenia.
8 Responses
Mam mąkę pszenną chlebową. Czy mogę jej użyć w tym przepisie
myślę, że też się uda z chlebową.
Czy mogę użyć drożdży suchych niestety tylko takie mam a chlebek potrzebny na jutro..
Tak. Oczywiście mogą być suche. Drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych
Dziękuję za ten przepis:) Najlepszy chleb jaki mi wyszedł, dzieci zachwycone:)
Piekny! Bardzo się cieszę 🙂
Droga Pani, to pierwszy przepis, z którego udało mi się upiec wspaniały chleb. Nie mogę się nacieszyć! Dziękuję bardzo ?
To ja też się nie mogę nacieszyć. Super!