fbpx

Pszenno – orkiszowy chleb na drożdżach

przepis

Uwielbiam domowe pieczywo. Zapach, który unosi się przy tym w całym domu jest absolutnie nie do podrobienia. Poza chlebem z gara, najczęściej chyba wracam do tego przepisu na chleb z ziarnami na drożdżach – jest bajecznie prosty, wymagający tylko chwili ugniatania (choć można i bez) i krótkiego wyrastania. Zmieniam tylko rodzaje mąk, dodaje różne otręby i ziarna, przez co za każdym razem może być trochę inny. Ostatnio część mąki zastąpiłam orkiszową, trochę pokombinowałam z składem i techniką i wyszedł mi taki rewelacyjny pszenno – orkiszowy chlebek. Przepyszny! I jak na drożdżowy, naprawdę ekspresowy. Zwłaszcza jeśli zostawicie go na wyrastanie w ciepłym (40 stopni C) piekarniku, to będzie mu tam tak miło, cieplutko, przyjemnie i bez żadnych przeciągów, że raz dwa podrośnie i będzie gotowy do pieczenia!

Pszenno – orkiszowy chleb na drożdżach

  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
  • 8 łyżek różnych ziaren do chleba (dynia/ słonecznik/ siemię/ sezam)

Piekarnik nagrzać do 40 stopni C. Podłużną formę keksówkę (długość ok 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Drożdże pokruszyć do miski Posypać cukrem i utrzeć łyżką do upłynnienia drożdży. Zalać 100 ml ciepłej wody (nie gorącej, bo zabije drożdże, powinna mieć ok 40 stopni C). Wymieszać, dodać ok 50 g mąki typ 550 i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego piekarnika na 7 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe mąki przesiać do dużej, dość płaskiej miski. Dodać sól i 6 łyżek ziaren. Dokładnie wymieszać. Zrobić pośrodku wgłębienie i wlać spienione drożdże oraz resztę wody (temperatura jak poprzednio). Wszystko wymieszać łyżką, a następnie kilka minut zagnieść (można wyrobić mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto będzie cały czas mocno klejące, ważne by pod wpływem ucisku nabrało powietrza. Po krótkim wyrabianiu ciasto przelać do przygotowanej formy.

Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć ciasto na blat, nie odkrywając. Piekarnik nastawić na 220 stopni C (góra – dół bez termoobiegu). Gdy piekarnik będzie już nagrzany, odkryć chleb, zwilżyć go z wierzchu wodą i posypać pozostałymi ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec ok 50 – 55 minut.  Od razu po wyjęciu z piekarnika spryskać z wierzchu zimną wodą. Chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do odparowania. Po ok 15 minutach przykryć lnianą ściereczką i zostawić do pełnego ostudzenia.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Pszenno - orkiszowy chleb na drożdżachprosty chleb drożdżowy z mąką orkiszowąszybki chleb orkiszowy pszenny

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Pszenno - orkiszowy chleb na drożdżach
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

4 komentarze

  • JOANNA 16 sierpnia 2020 o 21:34 Odpowiedz

    Dziękuję za ten przepis:) Najlepszy chleb jaki mi wyszedł, dzieci zachwycone:)

    • Wysmakowane 16 sierpnia 2020 o 21:50 Odpowiedz

      Piekny! Bardzo się cieszę 🙂

  • Julita 29 czerwca 2020 o 23:22 Odpowiedz

    Droga Pani, to pierwszy przepis, z którego udało mi się upiec wspaniały chleb. Nie mogę się nacieszyć! Dziękuję bardzo ?

    • Wysmakowane 29 czerwca 2020 o 23:30 Odpowiedz

      To ja też się nie mogę nacieszyć. Super!

MENU