
Autor Wysmakowane 23 stycznia 2022
ROLADKI Z POLĘDWICZKI Z PIEKARNIKA NADZIANE
Weekendowy obiad dla całej rodziny. Roladki z polędwiczki z piekarnika, nadziane serem i pomidorkami suszonymi, serwowane z szybką surówką z kapusty pekińskiej.
Obiad szybki i niezawodny. Taki z cyklu raz dwa i gotowe, a smakuje jak z dobrej knajpy. Całość do przygotowania w mniej niż 25 minut, razem z pieczeniem. Tylko nie zapomnijcie wyjąć wcześniej polędwiczki z lodówki. Roladki wjeżdżając do piekarnika, powinny być w temperaturze pokojowej. Inaczej mogą się wysuszyć z wierzchu lub w środku nie dopiec.
Roladki z polędwiczki z piekarnika podałam z szybką surówka z kapusty pekińskiej i z pomidorków suszonych. Do tego gotowane ziemniaki. Jeśli chcecie jednak, żeby było jeszcze szybciej, to wymieńcie ziemniaki na ryż lub makaron. W każdej wersji będzie smakować wybornie.
Roladki z polędwiczki z piekarnika z szybką surówką z kapusty
Składniki na roladki
- polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta suszonego oregano na roladkę
- ok. 80 g żółtego sera
- ok. 12 pomidorków susoznych
- oliwa z oliwek
Składniki na surówkę
- pół kapusty pekińskiej
- ćwierć cebuli
- łyżka majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- słodka i ostra papryka - do smaku
- sól i świeżo mielony pieprz - do smaku
- natka do posypania
Roladki z polędwiczki z piekarnika
Polędwiczkę umyć, oczyść z błonek, wytrzeć do sucha papierowymi ręczniczkami. Przekroić na 6-8 kawałków. Każdy kawałek rozbić płaską stroną tłuczka, po czym obsypać z obu stron przyprawami. Ułożyć z jednego boku każdego plastra mięsa, po kawałku sera i po dwa pomidorki. Zwinąć roladki i natłuścić je lekko z wierzchu oliwą.
Roladki ułożyć w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (termoobieg) i piec ok. 12 min. Długość pieczenia zależy od grubości roladek. Podczas pieczenia przygotować surówkę
Szybka surówka z kapusty pekińskiej i pomidorków suszonych
Kapustę cienko poszatkować. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Przełożyć do salaterki.
Majonez wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i z wszystkimi przyprawami. Dodać do surówki i dokładnie wymieszać. Posypać posiekaną natką
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.


2 Responses
Wygląda pysznie i w całości skorzystam z Twojego przepisu już jutro w kuchni:)
To bardzo mi miło. Smacznego! 🙂