
- Potrzebny czas: 10 minut + noc marynowania + 1 godz pieczenia
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 25 sierpnia 2017
Do kolekcji wysmakowanych domowych wędlin dołącza nadziewany czosnkiem schab pieczony w rękawie. Dobry jakościowo kawałek mięsa to gwarant kruchego i soczystego sukcesu. Schab należy zamarynować i ponadziewać czosnkiem na dobę przed pieczeniem. Marynować w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed pieczeniem. Przy większym kawałku schabu proporcjonalnie wydłużyć czas pieczenia, np. dla kawałka 1,5 kg będzie to 80 minut. Przechowywać do 5 dni w lodówce. Można mrozić w całości lub już pokrojony. Rozmrażać najlepiej w lodówce przez noc.
Schab pieczony w rękawie
- ok 0,7 kg schabu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- płaska łyżeczka soli
- po pół łyżeczki przypraw: papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, tymianek
- 2 szczypty chilli
Schab umyć pod chłodną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek obrać z łupinek i pokroić każdy na 4 części. W mięsie zrobić 12 nacięć i w każde włożyć po kawałku czosnku. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.
Kolejnego dnia wyjąć na blat i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamrami i zrobić w folii 4 dziurki (po ok 7-8 mm), przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić mięso w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.
Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.
Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
9 Responses
Ptosze popraw te o.7 dag na 0.7kg lub 70 dag….
Aj! Dzięki! Poprawione oczywiście.
Moja mama robi właśnie takie wędliny i są pyszne. Mnie też się zdarza Ale ja wolę upiec na przykład karczek albo szynke bo maja wieksze wziecie w domu?
U mnie nagminnie krzyczą o schab i indyka. Dzieci innych nie chcą bo „za tłuste”. 😉
Sama mięsa nie jem, ale danie to często robi i moja mama i teściowa.
Moja mama szukała przepisu na taki właśnie schab, muszę jej podrzucić ten 🙂
Lubie go w takiej wersji i czesto robie.
Przyznam, że rzadko robię wędliny sama w domu, bo jestem strasznie niecierpliwa, ale ten schab wygląda tak pysznie, że chyba spróbuję się przemóc – na sam widok ślinka cieknie!
Dziękuje pięknie i polecam wlasne vs kupne. Inna jakość 🙂