Przepisy

Więcej

Schab pieczony w rękawie

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Do kolekcji wysmakowanych domowych wędlin dołącza nadziewany czosnkiem schab pieczony w rękawie. Dobry jakościowo kawałek mięsa to gwarant kruchego i soczystego sukcesu. Schab należy zamarynować i ponadziewać czosnkiem na dobę przed pieczeniem. Marynować w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed pieczeniem. Przy większym kawałku schabu proporcjonalnie wydłużyć czas pieczenia, np. dla kawałka 1,5 kg będzie to 80 minut. Przechowywać do 5 dni w lodówce. Można mrozić w całości lub już pokrojony. Rozmrażać najlepiej w lodówce przez noc.

Schab pieczony w rękawie

  • ok 0,7 kg schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka soli
  • po pół  łyżeczki przypraw: papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, tymianek
  • 2 szczypty chilli

Schab umyć pod chłodną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek obrać z łupinek i pokroić każdy na 4 części. W mięsie zrobić 12 nacięć i w każde włożyć po kawałku czosnku. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

Kolejnego dnia wyjąć na blat i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamrami i zrobić w folii 4 dziurki (po ok 7-8 mm), przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić mięso w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.

czosnkowy schab pieczony w rękawie

Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.

Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

  1. Przyznam, że rzadko robię wędliny sama w domu, bo jestem strasznie niecierpliwa, ale ten schab wygląda tak pysznie, że chyba spróbuję się przemóc – na sam widok ślinka cieknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami