Schab pieczony w rękawie

przepis

Do kolekcji wysmakowanych domowych wędlin dołącza nadziewany czosnkiem schab pieczony w rękawie. Dobry jakościowo kawałek mięsa to gwarant kruchego i soczystego sukcesu. Schab należy zamarynować i ponadziewać czosnkiem na dobę przed pieczeniem. Marynować w lodówce, ale ocieplić do temperatury pokojowej przed pieczeniem. Przy większym kawałku schabu proporcjonalnie wydłużyć czas pieczenia, np. dla kawałka 1,5 kg będzie to 80 minut. Przechowywać do 5 dni w lodówce. Można mrozić w całości lub już pokrojony. Rozmrażać najlepiej w lodówce przez noc.

Schab pieczony w rękawie

  • ok 0,7 kg schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka soli
  • po pół  łyżeczki przypraw: papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie, tymianek
  • 2 szczypty chilli

Schab umyć pod chłodną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Czosnek obrać z łupinek i pokroić każdy na 4 części. W mięsie zrobić 12 nacięć i w każde włożyć po kawałku czosnku. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Zamknąć w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

Kolejnego dnia wyjąć na blat i ocieplić do temperatury pokojowej. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamrami i zrobić w folii 4 dziurki (po ok 7-8 mm), przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut. Wyjąć na blat, ale zostawić mięso w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.

czosnkowy schab pieczony w rękawie

Polecam domowe wędliny nie tylko na święta! To doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. U nas takie śniadanko to prawdziwy klasyk: świeże pieczywo posmarowane domowym smarowidłem (bardzo polecam pastę z ziaren słonecznika i dyni) z plasterkiem domowej wędliny.

Z innych domowych wędlin zdecydowanie polecam wędlinę z indyka pieczoną w maśle – jeden z najlepszych sposobów na domową wędlinę jaki znam. Dzięki długiemu pieczeniu w maśle wędlina jest bardzo delikatna i wilgotna, a nie przesuszona.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Schab pieczony w rękawie
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 42 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

9 komentarzy

  • leonsjo 12 kwietnia 2020 o 20:02 Odpowiedz

    Ptosze popraw te o.7 dag na 0.7kg lub 70 dag….

    • Wysmakowane 12 kwietnia 2020 o 20:10 Odpowiedz

      Aj! Dzięki! Poprawione oczywiście.

  • Katarzyna Mierzwa 22 marca 2018 o 19:12 Odpowiedz

    Moja mama robi właśnie takie wędliny i są pyszne. Mnie też się zdarza Ale ja wolę upiec na przykład karczek albo szynke bo maja wieksze wziecie w domu😊

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:48 Odpowiedz

      U mnie nagminnie krzyczą o schab i indyka. Dzieci innych nie chcą bo “za tłuste”. 😉

  • Olka 22 marca 2018 o 08:27 Odpowiedz

    Sama mięsa nie jem, ale danie to często robi i moja mama i teściowa.

  • Anika 27 sierpnia 2017 o 09:03 Odpowiedz

    Moja mama szukała przepisu na taki właśnie schab, muszę jej podrzucić ten 🙂

  • Holly 26 sierpnia 2017 o 20:53 Odpowiedz

    Lubie go w takiej wersji i czesto robie.

  • Nihil Novi 26 sierpnia 2017 o 17:13 Odpowiedz

    Przyznam, że rzadko robię wędliny sama w domu, bo jestem strasznie niecierpliwa, ale ten schab wygląda tak pysznie, że chyba spróbuję się przemóc – na sam widok ślinka cieknie!

    • Wysmakowane 26 sierpnia 2017 o 17:35 Odpowiedz

      Dziękuje pięknie i polecam wlasne vs kupne. Inna jakość 🙂

MENU