Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą to ekstremalnie szybka przekąska, idealna na niezobowiązujące imprezy, kolacje na co dzień, ale i na awaryjne sytuacje = niespodziewani goście. Wystarczy mieć w domu placki tortilli i puszkę tuńczyka i kukurydzy. Resztę dodatków można modyfikować w zależności od własnych preferencji i tego co akurat posiadacie :). Wrap po zawinięciu dobrze jest schłodzić chwilę w lodówce przed podaniem, ale jeśli nie macie na to czasu, nie jest to konieczne.

Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą

  • 3 placki tortilli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół puszki kukurydzy
  • 1/3 ogórka gruntowego
  • ćwiartka cebuli
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • świeżo zmielony pieprz

Tuńczyk i kukurydzę dokładnie odsączyć. Mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ogórka umyć i posiekać na cienkie paseczki. Cebulę posiekać w piórka, szczypiorek drobno. W większej misce dokładnie wymieszać majonez, jogurt, musztardę i pieprz. Dodać wszystkie warzywa, ser i tuńczyka i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na tortillach i zwijać ściśle w roladki po czym pokroić w poprzek na paski ok 2 cm grubości.

Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą

Więcej przepisów na drobne przekąski typu finger food pod tagiem Finger Food. 😛 Przede wszystkim bardzo polecam Roladki z cukinii, które przepięknie prezentują się na stole, oraz Pogacze serowe, które szykuje się łatwo, można długo przechowywać i są absolutnie genialnym, imprezowym snackiem.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

  1. Właśnie się zakochałam w tej przekąsce! I będzie idealnie pasować do lunch boxa 🙂 Czasem robię taką mini-pastę z tuńczyka, kukurydzy i majonezu. Muszę spróbować w tortilli i z tymi wszystkimi dodatkami…

  2. Tuńczyk i kukurydza – jedno z moich ulubionych połączeń 🙂 A takie roladki robię często na różnego rodzaju imprezy – sprawdza się idealnie 🙂

    1. Ach! No to do dzieła! To już przeznaczenie 🙂 Czasem robimy sobie takie tortille też po prostu, tak ot, na kolacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami