Autor Wysmakowane 20 września 2017
Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą to ekstremalnie szybka przekąska, idealna na niezobowiązujące imprezy, kolacje na co dzień, ale i na awaryjne sytuacje = niespodziewani goście. Wystarczy mieć w domu placki tortilli i puszkę tuńczyka i kukurydzy. Resztę dodatków można modyfikować w zależności od własnych preferencji i tego co akurat posiadacie :). Wrap po zawinięciu dobrze jest schłodzić chwilę w lodówce przed podaniem, ale jeśli nie macie na to czasu, nie jest to konieczne.
Tortilla z tuńczykiem, mozzarellą i kukurydzą
- 3 placki tortilli
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół puszki kukurydzy
- 1/3 ogórka gruntowego
- ćwiartka cebuli
- 3 łyżki posiekanej natki
- kulka mozzarelli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- świeżo zmielony pieprz
Tuńczyk i kukurydzę dokładnie odsączyć. Mozzarellę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ogórka umyć i posiekać na cienkie paseczki. Cebulę posiekać w piórka, szczypiorek drobno. W większej misce dokładnie wymieszać majonez, jogurt, musztardę i pieprz. Dodać wszystkie warzywa, ser i tuńczyka i delikatnie wymieszać. Rozsmarować na tortillach i zwijać ściśle w roladki po czym pokroić w poprzek na paski ok 2 cm grubości.
Więcej przepisów na drobne przekąski typu finger food pod tagiem Finger Food. 😛 Przede wszystkim bardzo polecam Roladki z cukinii, które przepięknie prezentują się na stole, oraz Pogacze serowe, które szykuje się łatwo, można długo przechowywać i są absolutnie genialnym, imprezowym snackiem.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
16 odpowiedzi
Biorę przepis w ciemno na testy. 😉
Chętnie wypróbuje ten przepis ? Lubię tortille ? lubię tuńczyka. Myślę że to cos dla mnie ?
Świetne połączenie smaków!
Robiłem na imprezę w weekend. Mimo ze jestem kompletnym kulinarnym antytalenciem to nawet mi wyszło super.
Właśnie się zakochałam w tej przekąsce! I będzie idealnie pasować do lunch boxa 🙂 Czasem robię taką mini-pastę z tuńczyka, kukurydzy i majonezu. Muszę spróbować w tortilli i z tymi wszystkimi dodatkami…
musi być pyszne. 😉
Spróbuję w najbliższym czasie, jestem tego pewna! Uwielbiam takie małe tortilki, ale to połączenie brzmi pysznie!
Tuńczyk i kukurydza – jedno z moich ulubionych połączeń 🙂 A takie roladki robię często na różnego rodzaju imprezy – sprawdza się idealnie 🙂
Zapisałam sobie ten przepis, super!
Super! Mam nadzieję, że kiedyś się doczeka wykorzystania 😉
Świetna przekąska nie tylko na imprezy, ale też wspólne oglądanie meczów. Dobrze byłoby zastąpić takimi powszechne chipsy.
Zwłaszcza, że wspólne oglądanie meczów często też się kończy imprezą. Przynajmniej u nas 😛
Tak się składa, że wszystkie składniki mam w domu 🙂
Ach! No to do dzieła! To już przeznaczenie 🙂 Czasem robimy sobie takie tortille też po prostu, tak ot, na kolacje.
tuńczyk i kukurydza <3 jak ja to kocham!
ja też 😀 Do tego dobry sosik i odpowiednie przyprawienie i jest pycha!