Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Soczyste kotlety mielone z gruszką i mozzarellą

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Moje ostatnie odkrycie! Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem drobno startej gruszki i mozzarelli. Wyszły niesamowicie mięciutkie i delikatne, Fantastyczne! Nikt się nie zorientował co siedzi w środku. Za to wszyscy pytali, jak ja to zrobiłam, że kotleciki mają taką extra konsystencję. Bardzo polecam Wam przetestować ten patent osobiście. Myślę, że będziecie naprawdę pozytywnie zaskoczeni.

Takie mięciutkie, soczyste kotlety mielone to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że nawet najmłodsi powinni być zadowoleni.

 

Po bardziej tradycyjny przepis (również rewelacyjny!) zapraszam Was do wpisu: Mielone idealne

 

Soczyste kotlety mielone z gruszką i mozzarellą

  • pół kulki miękkiej mozzarelli z zalewy
  • 1 dojrzała, miękka gruszka
  • 400 g mięsa mielonego
  • jajko
  • po pół łyżeczki kuminu, majeranku, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, pieprzu i soli
  • odrobina chilli, do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • do smażenia: olej
  • do podania: sałata z czarnymi oliwkami, skropiona dressingiem i makaron
  • dressing: łyżeczka oliwy extra virgin, odrobina musztardy i soku wyciśniętego z cytryny

 

Mozzarellę i obraną gruszkę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Włożyć do dużej miski (sok z gruszki odlać, nie będzie potrzebny). Dodać mięso, jajko, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.

Zacząć wyrabiać masę dłońmi. Wyrabiać nawet 10 minut. Im dłuższe wyrabianie, tym kotlety będą lepsze. Podczas wyrabiania „napowietrza” się masę.

Podczas wyrabiania, na patelni rozgrzać olej. Z wyrobionej masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą usmażone w środku.

Podczas smażenia ugotować makaron al. dente. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i rozłożyć na 4 talerze. Posypać talarkami oliwek, skropić dressingiem. Makaron i kotlety rozłożyć na talerze. Makaron skropić tłuszczem z patelni. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać.

 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Soczyste kotlety mielone z gruszką i mozzarellą

 

Średnia ocen

4,9
4,9 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

    1. Ilość ziół można dopasować pod własne potrzeby. Ale sam fakt dodania startej gruszki i mozzarelli do mięsa robi niesamowitą robotę. Bardzo fajna konsystencja mielonych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g