
Autor Wysmakowane 13 czerwca 2021
Moje ostatnie odkrycie! Idealnie soczyste kotlety mielone z dodatkiem drobno startej gruszki i mozzarelli. Wyszły niesamowicie mięciutkie i delikatne, Fantastyczne! Nikt się nie zorientował co siedzi w środku. Za to wszyscy pytali, jak ja to zrobiłam, że kotleciki mają taką extra konsystencję. Bardzo polecam Wam przetestować ten patent osobiście. Myślę, że będziecie naprawdę pozytywnie zaskoczeni.
Takie mięciutkie, soczyste kotlety mielone to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że nawet najmłodsi powinni być zadowoleni.
Po bardziej tradycyjny przepis (również rewelacyjny!) zapraszam Was do wpisu: Mielone idealne
Soczyste kotlety mielone z gruszką i mozzarellą
- pół kulki miękkiej mozzarelli z zalewy
- 1 dojrzała, miękka gruszka
- 400 g mięsa mielonego
- jajko
- po pół łyżeczki kuminu, majeranku, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, pieprzu i soli
- odrobina chilli, do smaku
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- do smażenia: olej
- do podania: sałata z czarnymi oliwkami, skropiona dressingiem i makaron
- dressing: łyżeczka oliwy extra virgin, odrobina musztardy i soku wyciśniętego z cytryny
Mozzarellę i obraną gruszkę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Włożyć do dużej miski (sok z gruszki odlać, nie będzie potrzebny). Dodać mięso, jajko, wszystkie przyprawy i bułkę tartą.
Zacząć wyrabiać masę dłońmi. Wyrabiać nawet 10 minut. Im dłuższe wyrabianie, tym kotlety będą lepsze. Podczas wyrabiania „napowietrza” się masę.
Podczas wyrabiania, na patelni rozgrzać olej. Z wyrobionej masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety będą usmażone w środku.
Podczas smażenia ugotować makaron al. dente. Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i rozłożyć na 4 talerze. Posypać talarkami oliwek, skropić dressingiem. Makaron i kotlety rozłożyć na talerze. Makaron skropić tłuszczem z patelni. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
2 Responses
Średnie,czuć mocno ziołami 😉 wolę jednak klasyk.
Ilość ziół można dopasować pod własne potrzeby. Ale sam fakt dodania startej gruszki i mozzarelli do mięsa robi niesamowitą robotę. Bardzo fajna konsystencja mielonych.