Autor Wysmakowane 25 września 2019
Po ostatnim przepisie na prawdziwe chilli con carne (tutaj) dostałam od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o wersję na to rewelacyjne meksykańskie danie, ale… w nieco prostszej wersji. Ja dla Was wszystko, więc oto i jest. Szybkie chilli con carne, które zrobicie niż zdąży się ugotować ryż! ? Możecie na ten ryż chwilkę zaczekać lub po prostu podać danie nieco bardziej niecodziennie. U mnie w miseczkach z awokado. Alternatywnie można też farsz zawinąć po prostu w tortillę. W każdej wersji przepysznie! Zwłaszcza jeśli dodacie do tego jeszcze kleks kwaśnej śmietany, odrobinę tartego sera i świeżą kolendrę/ natkę. Ważne jest to, by mięso smażyć minimum czasu ile potrzebuje by przestać być surowe. Przy dłuższym smażeniu zrobi się twarde i mięknie dopiero po bardzo długiej obróbce cieplnej (jak w tradycyjnej wersji: Chilli con carne jak w Meksyku), więc albo super krótko, albo już długo ?. Kolejne składniki wymienione w spisie w kolejności używania, szykuje się i dodaje do dania podczas sukcesywnie. Dzięki temu całość nie zajmie więcej niż 15 minut!
Proste i szybkie chilli con carne
- oliwa do smażenia
- duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- papryka czerwona
- duży pomidor
- przyprawy: łyżeczka soli , po pół łyżeczki cukru, kuminu, świeżo mielonego pieprzu i papryki wędzonej słodkiej oraz chilli do smaku
- 600 – 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- mały przecier pomidorowy (200 g)
- czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka fasoli czerwonej
- mała puszka kukurydzy
- do podania: awokado, tarty ser żółty, kolendra/ natka do obsypania
Rozgrzać na patelni oliwę. Cebulę posiekać w kosteczkę i 2 minuty smażyć, często mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć kolejne dwie minuty. W tym czasie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać drobno pomidora. Dodać do patelni razem z wszystkimi przyprawami. Po minucie dodać mięso. Smażyć aż będzie gotowe, w międzyczasie stale mieszając i rozdrabniając szpatułką. Dodać przecier, koncentrat i warzywa. Wymieszać i smażyć razem ostatnie 2 minuty. Zestawić z palnika. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wypełnić farszem. Można obsypać tartym serem i świeżymi ziołami oraz podać z kleksem kwaśnej śmietany.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
3 Responses
Wszystko co z avokado to łykam od razu. Ostatnio avocado z jajecnzicą, to ten przepis też wypróbuje. Będzie coś nwoego. Znacznie lepiej się pracuje po avocado, chyba ze względu na potas w nim zawarty.
Chyba zaskoczę jutro męża tym daniem, ostatnio mówił że by zjadł coś innego. 😀
wygląda świetnie!