Przepisy

Więcej

Porcja
5-6 osób
Trudność
Łatwy
Porcja5-6 osób
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szybkie chilli con carne w łódeczkach z awokado

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Po ostatnim przepisie na prawdziwe chilli con carne (tutaj) dostałam od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o wersję na to rewelacyjne meksykańskie danie, ale… w nieco prostszej wersji. Ja dla Was wszystko, więc oto i jest. Szybkie chilli con carne, które zrobicie niż zdąży się ugotować ryż! ? Możecie na ten ryż chwilkę zaczekać lub po prostu podać danie nieco bardziej niecodziennie. U mnie w miseczkach z awokado. Alternatywnie można też farsz zawinąć po prostu w tortillę. W każdej wersji przepysznie! Zwłaszcza jeśli dodacie do tego jeszcze kleks kwaśnej śmietany, odrobinę tartego sera i świeżą kolendrę/ natkę. Ważne jest to, by mięso smażyć minimum czasu ile potrzebuje by przestać być surowe. Przy dłuższym smażeniu zrobi się twarde i mięknie dopiero po bardzo długiej obróbce cieplnej (jak w tradycyjnej wersji: Chilli con carne jak w Meksyku), więc albo super krótko, albo już długo ?. Kolejne składniki wymienione w spisie w kolejności używania, szykuje się i dodaje do dania podczas sukcesywnie. Dzięki temu całość nie zajmie więcej niż 15 minut!

Proste i szybkie chilli con carne

  • oliwa do smażenia
  • duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • duży pomidor
  • przyprawy: łyżeczka soli , po pół łyżeczki cukru, kuminu, świeżo mielonego pieprzu i papryki wędzonej słodkiej oraz chilli do smaku
  • 600 – 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • mały przecier pomidorowy (200 g)
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • puszka fasoli czerwonej
  • mała puszka kukurydzy
  • do podania: awokado, tarty ser żółty, kolendra/ natka do obsypania

Rozgrzać na patelni oliwę. Cebulę posiekać w kosteczkę i 2 minuty smażyć, często mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć kolejne dwie minuty. W tym czasie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i posiekać drobno pomidora. Dodać do patelni razem z wszystkimi przyprawami. Po minucie dodać mięso. Smażyć aż będzie gotowe, w międzyczasie stale mieszając i rozdrabniając szpatułką. Dodać przecier, koncentrat i warzywa. Wymieszać i smażyć razem ostatnie 2 minuty. Zestawić z palnika. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i wypełnić farszem. Można obsypać tartym serem i świeżymi ziołami oraz podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Szybkie chilli con carne

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Wszystko co z avokado to łykam od razu. Ostatnio avocado z jajecnzicą, to ten przepis też wypróbuje. Będzie coś nwoego. Znacznie lepiej się pracuje po avocado, chyba ze względu na potas w nim zawarty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami