Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Sernik Twix na spodzie brownie

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SERNIK TWIX NA SPODZIE BROWNIE

Sernik Twix, z popularnymi batonikami  z ciągnącym się karmelem w środku. Gwarantuję, że wielbiciele tego batonika będą zachwyceni. Cóż my tu mamy? Warstwa mocno czekoladowego brownie, kajmak, kremowy sernik bogato nadziany batonikami, polewa czekoladowa i oczywiście wykończenie batonikami i kajmakiem! Dietetycznie nie jest, ale obiecuję, że warto! Sprawdźcie sami jakie to jest pyszne!

 

Lubisz sernik z a’la batonik?Sprawdź też koniecznie przepis na Sernik Mars  i Sernik dwa Michałki

SERNIK TWIX

Spód brownie

Masa sernikowa i wykończenie

Spód brownie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.  Piekarnik nastawić na 175 stopni (góra – dół bez termoobiegu).

Posiekaną czekoladę i masło w kawałkach włożyć do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak tylko czekolada całkowicie się rozpuści, garnek zdjąć z palnika. Odczekać 5 minut i dodać do garnka cukier, jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, tylko do połączenia. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie, na wierzchu rozsmarować kajmak (zostawić dwie łyżki do dekoracji) oraz przygotować masę serową.

Masa sernikowa i wykończenie​

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połowę batoników pokroić na małe kawałki. Oba sery krótko zmiksować na niskich obrotach. Tylko do połączenia. Dodać mąkę i cukier. Zmiksować, znów tylko do połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód, brownie, pokryty masą kajakową. Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.

Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić na blacie, w obręczy. Po ostudzeniu, sernik obkroić dookoła nożem i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wykonać polewę. Obie czekolady i masło rozpuścić w małym rondelku, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się czekolad. Masę czekoladową wylać równomiernie na sernik. Pozostały kajmak wsadzić do worka cukierniczego i porobić na wierzchu esy floresy. Ozdobić pozostałymi batonikami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Sernik z karmelem i czekoladą
Sernik z kajmakiem i batonikami
sernik twix na spodzie brownie

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami