- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 30 października 2021
SERNIK TWIX NA SPODZIE BROWNIE
Sernik Twix, z popularnymi batonikami z ciągnącym się karmelem w środku. Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele tego batonika będą zachwyceni. Cóż my tu mamy? Warstwa mocno czekoladowego brownie, kajmak, kremowy sernik bogato nadziany batonikami, polewa czekoladowa i oczywiście wykończenie batonikami i kajmakiem! Dietetycznie nie jest, ale obiecuję, że warto! Sprawdźcie sami jakie to jest pyszne!
Lubisz sernik z a’la batonik? Ja też Sprawdź też koniecznie przepis na Sernik Mars i Sernik dwa Michałki. Ale to nie wszystko! Na blogu znajdziesz ponad 60 przepisów na serniki! Wszystkie dostępne tutaj: SERNIKI – który jest Twój ulubiony?
Natomiast wszystkie wysmakowane przepisy na brownie znajdziesz pod tegiem: BROWNIE. Od mini ciasteczek a’la Brownie, przez najprostsze i najlepsze przepisy na brownie, aż po efektowne, rewelacyjne ciasta na bazie Brownie, które sprawdzą się nawet podane jako tort. Zobacz wszystkie -> BROWNIE.
Moja książka "Szybkie Słodkości"
SERNIK TWIX
Spód brownie
- 85 g gorzkiej czekolady
- 85 g masła
- 45 g cukru
- 45 g mąki
- 2 małe jajka
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka kajmaku
Sernik TWIX: masa i wykończenie
- 5 batonów Twix (razem 375 g)
- 700 g sera z wiaderka/ trzykrotnie mielonego na sernik
- 150 g sera ricotta
- pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- po 40 g gorzkiej i mlecznej czekolady
- 35 g masła
SERNIK TWIX: Spód brownie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik nastawić na 175 stopni (góra – dół bez termoobiegu).
Posiekaną czekoladę i masło w kawałkach włożyć do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Jak tylko czekolada całkowicie się rozpuści, garnek zdjąć z palnika. Odczekać 5 minut i dodać do garnka cukier, jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, tylko do połączenia. Masę przelać do tortownicy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie, na wierzchu rozsmarować kajmak (zostawić dwie łyżki do dekoracji) oraz przygotować masę serową.
SERNIK TWIX: Masa sernikowa i wykończenie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połowę batoników pokroić na małe kawałki. Oba sery krótko zmiksować na niskich obrotach. Tylko do połączenia. Dodać mąkę i cukier. Zmiksować, znów tylko do połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 20 sekund. Na koniec dodać batoniki i delikatnie zamieszać. Masę serową wylać na podpieczony, ostudzony spód, brownie, pokryty masą kajakową. Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 60 minut. Na koniec jeszcze zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dopiec ostatnie 15 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić na blacie, w obręczy. Po ostudzeniu, sernik obkroić dookoła nożem i zdjąć obręcz. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia wykonać polewę. Obie czekolady i masło rozpuścić w małym rondelku, mieszając, do pełnego rozpuszczenia się czekolad. Masę czekoladową wylać równomiernie na sernik. Pozostały kajmak wsadzić do worka cukierniczego i porobić na wierzchu esy floresy. Ozdobić pozostałymi batonikami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na moim Wysmakowanym Instagramie. Znajdziesz tam jeszcze więcej przepisów! Wiele z nich także w formie filmów.
2 odpowiedzi
Jeśli bym chciała zrobić to ciacho w formie o śr 24 to wystarczy że pomnożę składniki razy 2 czy to będzie za dużo?
Za dużo. Daj ok. 30% więcej wszystkiego proporcjinalnie i będzie super.