- Potrzebny czas: 20 min + pieczenie
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 8 grudnia 2021
SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA
Cudownie świąteczny sernik pomarańczowy z konfiturą wiśniową i prostą, świąteczną dekoracją. Mocno pomarańczowy. Konfitura pomarańczowa siedzi i w środku masy sernikowej i w esach floresach na wierzchu sernika.
Przy pieczeniu sernika bardzo ważne dla finalnego efektu wizualnego jest to, by nie urósł podczas pieczenia i potem nie opadł. Miksujemy więc masę krótko by jej nie napowietrzyć, pieczemy długo w dość niskiej temperaturze (najlepiej w kąpieli wodnej) i zostawiamy sernik w piekarniku po upieczeniu. Tu dokładnie opisane co, jak i dlaczego -> sernik mazisty idealny.
Poniższy sposób i elementy dekoracji możecie oczywiście dowolnie modyfikować. To jedynie moja propozycja. Polecam jednak bardzo nie rezygnować z konfitury wiśniowej, bo nadaje ona niesamowity smak sernikowi i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy.
Moje obydwie konfitury, zarówno pomarańczowa jak i wiśniowa, pochodzą ze sklepu Z domu Rembowskich. Wszystkie produkty wykonują oni ręcznie, bez użycia pektyny oraz konserwantów. Konfitury możecie kupić osobno albo w formie zestawu prezentowego, pięknie zapakowanego na prezent. Na dowolne zakupy w sklepie macie 5% zniżki na kod „wysmakowane”, więc jeśli macie ochotę, to korzystajcie.
SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA
Masa sernikowa
- 800 g sera na sernik (trzykrotnie mielony lub z wiaderka)
- 2 serki kremowe typu Twój Smak/ Philadelphia czy inny podobny
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 100 g gęstej śmietany słodkiej 36%
- 3 łyżki konfitry pomarańczowej
Dekoracja
- 2 łyżki konfitury pomarańczowej
- 2 łyżki konfitury wiśniowej + do podania
- łyżka wiórków kokosowych
- dekoracja: kulki kokosowe, lizaki laski Mikołaja, żelki czerwono - zielone
Masa sernikowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć nadnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.
Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund. Na końcu dodać konfiturę pomarańczową i śmietanę.
Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu porobić kilka kleksów z konfitury pomarańczowej i patyczkiem je rozprowadzić, tworząc esy floresy/
Sernik pomarańczowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 20 minut, następnie w 120 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 20 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wyjąć go z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).
SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA
Sernik pomarańczowy udekorować przed podaniem kulkami kokosowym (kilka można położyć w całości, a kilka przekrojone na pół), lizakami, konfiturą wiśniową i żelkami. Całość delikatnieposypać wiórkami kokosowymi.
Można oczywiście użyć dowolnych innych/ dodatkowych elementów do dekoracji. Polecam jednak bardzo nie rezygnować z konfitury wiśniowej, bo nadaje ona niesamowity smak sernikowi i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
Na Instagramie dodatkowo pojawiają się często filmiki z przygotowania dań, dzięki czemu wykonanie ich będzie jeszcze prostsze!
3 Responses
To świąteczne przystrojenie jest wspaniałe! Święta mogłyby trwać przez cały rok! 🙂
Ale wtedy nie byłoby na co czekać! 😉
Serniki moja miłości, nigdy nie odmawiam lubię bardziej niż chleb. A chleb uwielbiam. 😊