TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sernik pomarańczowy – idealny na Święta

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA

Cudownie świąteczny sernik pomarańczowy z konfiturą wiśniową i prostą, świąteczną dekoracją. Mocno pomarańczowy. Konfitura pomarańczowa siedzi i w środku masy sernikowej i w esach floresach na wierzchu sernika. 

Przy pieczeniu sernika bardzo ważne dla finalnego efektu wizualnego jest to, by nie urósł podczas pieczenia i potem nie opadł. Miksujemy więc masę krótko by jej nie napowietrzyć, pieczemy długo w dość niskiej temperaturze (najlepiej w kąpieli wodnej) i zostawiamy sernik w piekarniku po upieczeniu. Tu dokładnie opisane co, jak i dlaczego -> sernik mazisty idealny.

Poniższy sposób i elementy dekoracji możecie oczywiście dowolnie modyfikować. To jedynie moja propozycja. Polecam jednak bardzo nie rezygnować z konfitury wiśniowej, bo nadaje ona niesamowity smak sernikowi i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy.

Moje obydwie konfitury, zarówno pomarańczowa jak i wiśniowa, pochodzą ze sklepu Z domu Rembowskich. Wszystkie produkty wykonują oni ręcznie, bez użycia pektyny oraz konserwantów. Konfitury możecie kupić osobno albo w formie zestawu prezentowego, pięknie zapakowanego na prezent. Na dowolne zakupy w sklepie macie 5% zniżki na kod „wysmakowane”, więc jeśli macie ochotę, to korzystajcie.

SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA

Masa sernikowa

Dekoracja

Masa sernikowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wyłożyć nadnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni.

Twaróg, mascarpone, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do dokładnego połączenia składników. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund. Na końcu dodać konfiturę pomarańczową i śmietanę.

Masę sernikową wylać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu porobić kilka kleksów z konfitury pomarańczowej i patyczkiem je rozprowadzić, tworząc esy floresy/

Sernik pomarańczowy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w kąpieli wodnej (blacha z wodą na dnie piekarnika) w 180 stopniach przez 20 minut, następnie w 120 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 20 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już zupełnie zimny, wyjąć go z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

SERNIK POMARAŃCZOWY NA ŚWIĘTA

Sernik pomarańczowy udekorować przed podaniem kulkami kokosowym (kilka można położyć w całości, a kilka przekrojone na pół), lizakami, konfiturą wiśniową i żelkami.  Całość delikatnieposypać wiórkami kokosowymi.

Można oczywiście użyć dowolnych innych/ dodatkowych elementów do dekoracji. Polecam jednak bardzo nie rezygnować z konfitury wiśniowej, bo nadaje ona niesamowity smak sernikowi i sprawia, że jest jeszcze bardziej wyjątkowy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Na Instagramie dodatkowo pojawiają się często filmiki z przygotowania dań, dzięki czemu wykonanie ich będzie jeszcze prostsze!

SERNIK POMARAŃCZOWY – IDEALNY NA ŚWIĘTA
Sernik z konfiturą pomarańczową i wiśniową

POST WE WSPÓŁPRACY ZE SKLEPEM „Z DOMU REMBOWSKICH”

Świąteczny sernik z pierniczkami
Świąteczny sernik z pierniczkami
Sernik świąteczny z pierniczkową choinką
Sernik świąteczny z pierniczkową choinką
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g