Orzechowe brownie z Nutellą

przepis

Rewelacyjne brownie z Nutellą. Mięsiste, intensywne połączenie czekolady, kremu orzechowego i orzechów laskowych. Brownie rozeszło się błyskawicznie mimo, że naprawdę kawałek wystarczy by zrobiło nam się bardzo czekoladowo. Słodkie, ale nie za słodkie. Dla mnie w sam raz. Bardzo polecam zwłaszcza na jesienno – zimową szarówkę. Robi się je błyskawicznie i wspaniale poprawia humor. Dobre od razu, jeszcze z piekarnika, ale zdecydowanie lepsze na następny dzień.

Orzechowe brownie z Nutellą:

[list type=”3″ color=”yes” ]

  • ok 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • 150 g masła
  • 215 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Duża szczypta soli
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki Nutelli
  • 80 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki śmietany słodkiej kremówki
  • ok 2 łyżki mleka

[/list]Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy laskowe zarumienić na suchej patelni i obrać z skórki. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać na mniejsze kawałki. Masło pokroić na kawałki, czekoladę drobno.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z parującą wodą). Starać się nie pogrzać za mocno – tylko tyle by czekolada się całkowicie rozpuściła i połączyła z masłem. Zdjąć i odstawić by masa doszła do temperatury pokojowej. Czekoladę przełożyć do wysokiej miski o pionowych ściankach i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po kolei: cukier, sól, aromat, całe jajka, żółtko i 1 łyżkę Nutelli.  Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i krótko zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.

Keksówkę o wymiarach 23 x 8 cm wysmarować miękkim masłem (dno i boki), wyłożyć papierem na dnie i dłuższych bokach (kawałkiem papieru o kształcie prostokąta). Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec około 35 minut (do suchości patyczka). Uważać żeby nie przesuszyć ciasta, w środku powinno pozostać mocno mięsiste, ale nie surowe. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie na blacie.

Przygotować polewę. Pozostałe 3 łyżki Nutelli podgrzać z śmietaną. Dodawać mleko tak by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta i udekorować całymi orzechami laskowymi. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby czekolada zmiękła. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.

brownie z nutellą

Jeśli lubisz brownie i nie boisz się wyzwań to koniecznie przetestuj też rewelacyjne brownie z masłem orzechowym i bezą czekoladową.

A fanów połączenia czekolady z Nutellą zapraszam na intensywnie czekoladowe, mięciutkie muffinki z musem z Nutelli w środku.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Robiłam w większej blaszce bo chciałam niższe (=mniejsze wyrzuty sumienia), ale plan spalił na panewce bo potem zjadłam pół blachy :D: 😀 Ciężko się oderwać” Anna Z.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Orzechowe brownie z Nutellą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 25 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

11 komentarzy

  • Olga 8 grudnia 2019 o 17:06 Odpowiedz

    Czy to ciasto nadaje się do przełożenia kremem w środku i finalnego obłożenia lukrem aby wyszedł tort w stylu angielskim? Szukam innowacji na zastępstwo dla zwykłych biszkoptów.

  • damazprowincji 15 lutego 2019 o 11:30 Odpowiedz

    Wygląda pysznie, zjadłabym takie ciasto

  • Dorota 15 lutego 2019 o 11:02 Odpowiedz

    MMM, aż slinka cieknie na samą myśl ♥️ zaglądanie do Ciebie to zbrodnia! Zawsze później chodzę głodna 😊

  • Izabela 3 sierpnia 2018 o 13:19 Odpowiedz

    Ja wiem ze nutella niezdrowa ale to ciasto jest nieziemskie!!!!

  • Hania 31 stycznia 2018 o 03:04 Odpowiedz

    Bezkonkurencyjnie najlepsze brownie w moim życiu! Mąż już skomle o powtórkę! Hahaha

    • Wysmakowane 31 stycznia 2018 o 22:19 Odpowiedz

      Haniu to chyba nie pozostaje nic innego jak powtórzyć 😉 U mnie to tez jeden z niewielu przepisów do których często wracam. Prosty, szybki i pyszny

  • Anna Lena ze Zjem Cie 17 października 2017 o 20:13 Odpowiedz

    Ale u Ciebie slodko 🙂

  • Ja Zwykła Matkaa Klaudia 17 października 2017 o 19:30 Odpowiedz

    Ja nie mogę do CIEBIE zaglądać 😉 to Brownie wygląda przepysznie 🙂 już czuję smak tej czekolady…

    • Wysmakowane 17 października 2017 o 20:31 Odpowiedz

      Musisz zaglądać! Przecież nie mogę sama tego wszystkiego jeść 😉 Zapraszam jak najczęściej!

  • Slow Fix 17 października 2017 o 17:25 Odpowiedz

    Aż mi ślinka poleciała! Pyszności – muszę wypróbować🙌🏻

MENU