
- Potrzebny czas: 30 minut + 35 minut pieczenia
- Porcja: keksówka 23x8 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 grudnia 2016
Rewelacyjne brownie z Nutellą. Mięsiste, intensywne połączenie czekolady, kremu orzechowego i orzechów laskowych. Brownie rozeszło się błyskawicznie mimo, że naprawdę kawałek wystarczy by zrobiło nam się bardzo czekoladowo. Słodkie, ale nie za słodkie. Dla mnie w sam raz. Bardzo polecam zwłaszcza na jesienno – zimową szarówkę. Robi się je błyskawicznie i wspaniale poprawia humor. Brownie z Nutellą jest pyszne od razu, jeszcze z piekarnika, ale zdecydowanie lepsze na następny dzień.
Kochasz brownie? Możesz je przygotować na mnóstwo sposobów! WSZYSTKIE PRZEPISY POD TAGIEM: BROWNIE. Nie przegap:
- proste brownie z orzechami (bez Nutelli)
- widowiskowe ciasto na specjalną okazję: Sprawdź przepis na Brownie z masłem orzechowym i z bezą lub Czekoladowy tort z białym musem na spodzie brownie.
- Szybkie ciasteczka a’la mini brownie z rozkosznie popękaną skórką
Orzechowe brownie z Nutellą
- ok 2/3 szklanki orzechów laskowych
- 150 g masła
- 215 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru trzcinowego
- Duża szczypta soli
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki Nutelli
- 80 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki śmietany słodkiej kremówki
- ok 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe zarumienić na suchej patelni i obrać z skórki. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać na mniejsze kawałki. Masło pokroić na kawałki, czekoladę drobno.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z parującą wodą). Starać się nie pogrzać za mocno – tylko tyle by czekolada się całkowicie rozpuściła i połączyła z masłem. Zdjąć i odstawić by masa doszła do temperatury pokojowej. Czekoladę przełożyć do wysokiej miski o pionowych ściankach i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po kolei: cukier, sól, aromat, całe jajka, żółtko i 1 łyżkę Nutelli. Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i krótko zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.
Keksówkę o wymiarach 23 x 8 cm wysmarować miękkim masłem (dno i boki), wyłożyć papierem na dnie i dłuższych bokach (kawałkiem papieru o kształcie prostokąta). Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec około 35 minut (do suchości patyczka). Uważać żeby nie przesuszyć ciasta, w środku powinno pozostać mocno mięsiste, ale nie surowe. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie na blacie.
Przygotować polewę. Pozostałe 3 łyżki Nutelli podgrzać z śmietaną. Dodawać mleko tak by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta i udekorować całymi orzechami laskowymi. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby czekolada zmiękła. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
11 Responses
Czy to ciasto nadaje się do przełożenia kremem w środku i finalnego obłożenia lukrem aby wyszedł tort w stylu angielskim? Szukam innowacji na zastępstwo dla zwykłych biszkoptów.
Za wilgotne. Polecam z tego przepisu. Daleko mu do zwykłego biszkoptu. Jest mocno czekoladowe i cudnie mięsiste ale nie aż tak klejące jak to brownie. https://www.wysmakowane.pl/przepisy/czekoladowo-czekoladowy-tort-z-czarna-porzeczka/. Albo to jeśli może być z alkoholem https://www.wysmakowane.pl/przepisy/tort-czekoladowy-z-mascarpone-i-truskawkami/
Wygląda pysznie, zjadłabym takie ciasto
MMM, aż slinka cieknie na samą myśl ♥️ zaglądanie do Ciebie to zbrodnia! Zawsze później chodzę głodna ?
Ja wiem ze nutella niezdrowa ale to ciasto jest nieziemskie!!!!
Bezkonkurencyjnie najlepsze brownie w moim życiu! Mąż już skomle o powtórkę! Hahaha
Haniu to chyba nie pozostaje nic innego jak powtórzyć 😉 U mnie to tez jeden z niewielu przepisów do których często wracam. Prosty, szybki i pyszny
Ale u Ciebie slodko 🙂
Ja nie mogę do CIEBIE zaglądać 😉 to Brownie wygląda przepysznie 🙂 już czuję smak tej czekolady…
Musisz zaglądać! Przecież nie mogę sama tego wszystkiego jeść 😉 Zapraszam jak najczęściej!
Aż mi ślinka poleciała! Pyszności – muszę wypróbować??