Przepisy

Więcej

Orzechowe brownie z Nutellą

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjne brownie z Nutellą. Mięsiste, intensywne połączenie czekolady, kremu orzechowego i orzechów laskowych. Brownie rozeszło się błyskawicznie mimo, że naprawdę kawałek wystarczy by zrobiło nam się bardzo czekoladowo. Słodkie, ale nie za słodkie. Dla mnie w sam raz. Bardzo polecam zwłaszcza na jesienno – zimową szarówkę. Robi się je błyskawicznie i wspaniale poprawia humor. Dobre od razu, jeszcze z piekarnika, ale zdecydowanie lepsze na następny dzień.

Orzechowe brownie z Nutellą

  • ok 2/3 szklanki orzechów laskowych
  • 150 g masła
  • 215 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru trzcinowego
  • Duża szczypta soli
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki Nutelli
  • 80 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki śmietany słodkiej kremówki
  • ok 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy laskowe zarumienić na suchej patelni i obrać z skórki. Kilkanaście odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać na mniejsze kawałki. Masło pokroić na kawałki, czekoladę drobno.

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w miseczce nad garnkiem z parującą wodą). Starać się nie pogrzać za mocno – tylko tyle by czekolada się całkowicie rozpuściła i połączyła z masłem. Zdjąć i odstawić by masa doszła do temperatury pokojowej. Czekoladę przełożyć do wysokiej miski o pionowych ściankach i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po kolei: cukier, sól, aromat, całe jajka, żółtko i 1 łyżkę Nutelli.  Bezpośrednio do masy przesiać mąkę i krótko zmiksować. Na koniec dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta.

Keksówkę o wymiarach 23 x 8 cm wysmarować miękkim masłem (dno i boki), wyłożyć papierem na dnie i dłuższych bokach (kawałkiem papieru o kształcie prostokąta). Wylać masę, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec około 35 minut (do suchości patyczka). Uważać żeby nie przesuszyć ciasta, w środku powinno pozostać mocno mięsiste, ale nie surowe. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić w formie na blacie.

Przygotować polewę. Pozostałe 3 łyżki Nutelli podgrzać z śmietaną. Dodawać mleko tak by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wylać na wierzch wystudzonego ciasta i udekorować całymi orzechami laskowymi. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby czekolada zmiękła. Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.

brownie z nutellą

Jeśli lubisz brownie i nie boisz się wyzwań to koniecznie przetestuj też rewelacyjne brownie z masłem orzechowym i bezą czekoladową.

A fanów połączenia czekolady z Nutellą zapraszam na intensywnie czekoladowe, mięciutkie muffinki z musem z Nutelli w środku.

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

„Robiłam w większej blaszce bo chciałam niższe (=mniejsze wyrzuty sumienia), ale plan spalił na panewce bo potem zjadłam pół blachy :D: 😀 Ciężko się oderwać” Anna Z.

.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

11 odpowiedzi

  1. Czy to ciasto nadaje się do przełożenia kremem w środku i finalnego obłożenia lukrem aby wyszedł tort w stylu angielskim? Szukam innowacji na zastępstwo dla zwykłych biszkoptów.

    1. Haniu to chyba nie pozostaje nic innego jak powtórzyć 😉 U mnie to tez jeden z niewielu przepisów do których często wracam. Prosty, szybki i pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami