
- Potrzebny czas: 20 minut
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 czerwca 2022
ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki
Bezglutenowe, zdrowe ciasteczka kokosowo- orzechowe 🥥🥜. Zrobiłam dla męża, który postanowił już jakiś czas temu przejść na dietę KETO. Podszedł do ciasteczek całkiem nieufnie, ale tak mu zasmakowały, że teraz co chwila prosi o nową porcję.
Ciacha są KETO friendly! Na mące kokosowej, która idealnie zastępuje mąkę zbożową i nie zawiera węglowodanów. Z masłem orzechowym i jajkami. Wersja keto oczywiście bez białego cukru. Użyłam ksylitol (choć erytrol byłby jeszcze lepszy!), co by były w pełni keto. Do reszty ciasteczek dla mnie i dla dzieci, dodałam trochę miodu i muszę przyznać, że ta wersja smakowała nam bardziej.
**EXTRA TIPY:
➡️ Ciasteczka się super formują. Można z nich porobić wzorki co by były ciekawsze, albo zostawić jako spłaszczone kulki i tak będą fajnie wyglądać, bo podczas pieczenia pękają
➡️ Zaserwowałam ciacha w pełni naturalnej miseczce z prawdziwego orzecha kokosowego 🥥. Bardzo klimatycznie to wyglądało.
Przepis na te bezglutenowe, zdrowe ciasteczka podpatrzyłam ponad 2 lata temu 🙈 u https://www.dibloguje.pl. Poleżał co swoje w folderze „do zrobienia” i wreszcie jest! 😉
Więcej pomysłów na zdrowe ciasteczka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicje. Polecam też bardzo Ciasteczka z kaszy jaglanej z jabłkami wg. Ani Lewandowskiej, oraz bezglutenowe ciasteczka bananowo – owsiano.
Wszystkie wysmakowane przepisy bez glutenu znajdziesz pod tagiem: BEZ GLUTENU.
Natomiast NAJLEPSZE Z NAJSZYBSZYCH CIAST znajdziesz w moim e-booku SZYBKIE CIASTO. Polecam bardzo!
ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki
- 100 g mąki kokosowej
- 150 g masła orzechowego crunchy
- 50 g masła min. 82% tłuszczu
- 2 jajka
- słodzidło: miód/ ksylitol/ erytrol
- łyżeczka sody oczyszczonej
ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zwłaszcza masło, jako, że musi być miękkie.
Wszystkie składniki zmiksować, do połączenia. odrywać z masy mniej więcej równe kawałki masy i lepić kulki, o wielkości podobnej do orzecha włoskiego. Po ulepieniu, kulki lekko spłaszczać. Jeśli macie ochotę, to można też masę rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać foremką dowolne kształty. Ciasteczka nie rozlewają się podczas pieczenia. Jeszcze inna opcja to zrobienie w kulkach wzorku na wierzchu, np. widelcem wciskając go w kulkę w jedną, a potem w drugą stronę, tworząc na powierzchni kratkę.
Ciasteczka wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 st C (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.


2 Responses
Tego typu produkty naprawdę potrafią być zdrowe, pożywne i bardzo smaczne.
Zdecydowanie tak 🙂