Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zdrowe ciasteczka kokosowo – orzechowe bez mąki

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki

Bezglutenowe, zdrowe ciasteczka kokosowo- orzechowe 🥥🥜. Zrobiłam dla męża, który postanowił już jakiś czas temu przejść na dietę KETO. Podszedł do ciasteczek całkiem nieufnie, ale tak mu zasmakowały, że teraz co chwila prosi o nową porcję.

Ciacha są KETO friendly! Na mące kokosowej, która idealnie zastępuje mąkę zbożową i nie zawiera węglowodanów. Z masłem orzechowym i jajkami. Wersja keto oczywiście bez białego cukru. Użyłam ksylitol (choć erytrol byłby jeszcze lepszy!), co by były w pełni keto. Do reszty ciasteczek dla mnie i dla dzieci, dodałam trochę miodu i muszę przyznać, że ta wersja smakowała nam bardziej.

**EXTRA TIPY:
➡️ Ciasteczka się super formują. Można z nich porobić wzorki co by były ciekawsze, albo zostawić jako spłaszczone kulki i tak będą fajnie wyglądać, bo podczas pieczenia pękają
➡️ Zaserwowałam ciacha w pełni naturalnej miseczce z prawdziwego orzecha kokosowego 🥥.  Bardzo klimatycznie to wyglądało.


Przepis na te bezglutenowe, zdrowe ciasteczka podpatrzyłam ponad 2 lata temu 🙈 u https://www.dibloguje.pl.  Poleżał co swoje w folderze „do zrobienia” i wreszcie jest! 😉

 

Więcej pomysłów na zdrowe ciasteczka? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na FIT delicje.  Polecam też bardzo Ciasteczka z kaszy jaglanej z jabłkami wg. Ani Lewandowskiej, oraz bezglutenowe ciasteczka bananowo – owsiano.

Wszystkie wysmakowane przepisy bez glutenu znajdziesz pod tagiem: BEZ GLUTENU.

Natomiast NAJLEPSZE Z NAJSZYBSZYCH CIAST znajdziesz w moim e-booku SZYBKIE CIASTO. Polecam bardzo!

ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki

ZDROWE CIASTECZKA kokosowo - orzechowe bez mąki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zwłaszcza masło, jako, że musi być miękkie.

Wszystkie składniki zmiksować, do połączenia. odrywać z masy mniej więcej równe kawałki masy i lepić kulki, o wielkości podobnej do orzecha włoskiego. Po ulepieniu, kulki lekko spłaszczać. Jeśli macie ochotę, to można też masę rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać foremką dowolne kształty. Ciasteczka nie rozlewają się podczas pieczenia. Jeszcze inna opcja to zrobienie w kulkach wzorku na wierzchu, np. widelcem wciskając go w kulkę w jedną, a potem w drugą stronę, tworząc na powierzchni kratkę.

Ciasteczka wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 st C (góra-dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić na kratce. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Zdrowe ciasteczka kokosowo- orzechowe bez mąki bez glutenu

Wypróbuj też koniecznie:

FIT delicje domowe delicje
FIT DELICJE
Ciasteczka konopne z bananami
CIASTECZKA KONOPNE Z BANANAMI
przepis na szybkie ciasto
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami