Autor Wysmakowane 21 lipca 2020
Szybka, prosta zupa kurkowa bez śmietany. Zdecydowanie polecam użyć domowego, naturalnego bulionu, a nie gotowego z kostki. Zły bulion może zepsuć nawet najlepszy przepis. Możecie skorzystać z mojego przepisu (domowy bulion) lub ulubionego własnego. Kurki można użyć świeże lub mrożone. Z mrożonymi należy jedynie wydłużyć czas gotowania zupy o kilka minut.
Zupa kurkowa bez śmietany
- 300 g kurek
- 2 spore ziemniaki
- marchewka
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- mała cebula
- niewielki ząbek czosnku
- 2 ziarna jałowca
- 600 – 700 ml bulionu warzywnego
Kurki oczyścić z piachu (polecam tą szybka metodę Jak oczyścić kurki).
Większe kurki przekroić na dwie – trzy części. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kosteczkę (zbyt duże kawałki będą się za długo gotować, co wpłynie negatywnie na kurki). Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.
W garnku rozgrzać masło i na małym ogniu zeszklić cebulę, często mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutę. Do garnka dodac kurki i smażyć dalej ok. 6 minut. Częściowo rozdrobnić kurki blenderem, ale większość zostawić w kawałkach. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i jałowiec. Całość zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować do miękkości warzyw. Jeśli zupa będzie za gęsta to dolać jeszcze trochę bulionu. Spróbować i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.