fbpx

Zupa kurkowa bez śmietany

przepis

Szybka, prosta zupa kurkowa bez śmietany. Zdecydowanie polecam użyć domowego, naturalnego bulionu, a nie gotowego z kostki. Zły bulion może zepsuć nawet najlepszy przepis. Możecie skorzystać z mojego przepisu (domowy bulion) lub ulubionego własnego. Kurki można użyć świeże lub mrożone. Z mrożonymi należy jedynie wydłużyć czas gotowania zupy o kilka minut.

Zupa kurkowa bez śmietany

  • 300 g kurek
  • 2 spore ziemniaki
  • marchewka
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • mała cebula
  • niewielki ząbek czosnku
  • 2 ziarna jałowca
  • 600 – 700 ml bulionu warzywnego

Kurki oczyścić z piachu (polecam tą szybka metodę Jak oczyścić kurki).

Większe kurki przekroić na dwie – trzy części. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kosteczkę (zbyt duże kawałki będą się za długo gotować, co wpłynie negatywnie na kurki). Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

W garnku rozgrzać masło i na małym ogniu zeszklić cebulę, często mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutę. Do garnka dodac kurki i smażyć dalej ok. 6 minut. Częściowo rozdrobnić kurki blenderem, ale większość zostawić w kawałkach. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i jałowiec. Całość zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować do miękkości warzyw. Jeśli zupa będzie za gęsta to dolać jeszcze trochę bulionu. Spróbować i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Zupa kurkowa bez śmietany

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Zupa kurkowa bez śmietany
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU