Porcja
2-3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2-3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa kurkowa bez śmietany

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Szybka, prosta zupa kurkowa bez śmietany. Zdecydowanie polecam użyć domowego, naturalnego bulionu, a nie gotowego z kostki. Zły bulion może zepsuć nawet najlepszy przepis. Możecie skorzystać z mojego przepisu (domowy bulion) lub ulubionego własnego. Kurki można użyć świeże lub mrożone. Z mrożonymi należy jedynie wydłużyć czas gotowania zupy o kilka minut.

Zupa kurkowa bez śmietany

  • 300 g kurek
  • 2 spore ziemniaki
  • marchewka
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • mała cebula
  • niewielki ząbek czosnku
  • 2 ziarna jałowca
  • 600 – 700 ml bulionu warzywnego

Kurki oczyścić z piachu (polecam tą szybka metodę Jak oczyścić kurki).

Większe kurki przekroić na dwie – trzy części. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kosteczkę (zbyt duże kawałki będą się za długo gotować, co wpłynie negatywnie na kurki). Obraną marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

W garnku rozgrzać masło i na małym ogniu zeszklić cebulę, często mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć razem jeszcze minutę. Do garnka dodac kurki i smażyć dalej ok. 6 minut. Częściowo rozdrobnić kurki blenderem, ale większość zostawić w kawałkach. Następnie dodać ziemniaki, marchewkę i jałowiec. Całość zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować do miękkości warzyw. Jeśli zupa będzie za gęsta to dolać jeszcze trochę bulionu. Spróbować i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Zupa kurkowa bez śmietany

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g