Tagi:

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka, czyli przepyszny makaron z piekarnika. Moja kompozycja zakłada warstwę makaronu z dodatkiem jajka (dzięki czemu makaron po wyjęciu z naczynia w miarę „trzyma formę”) i farsz z kurczakiem, chorizo, fasolką, kukurydzą i pomidorami. Piękno casserolle polega jednak na tym, że każdorazowo możemy dowolnie zmieniać kompozycje dodatków w zależności od tego na co mamy ochotę (albo co akurat mamy w domu ;)). Więc potraktujcie przepis jako inspirację 🙂 Najlepiej jednocześnie szykować obie warstwy (jedną na patelni, drugą w garnku) by zoptymalizować czas spędzony w kuchni. Czyli, podczas gotowania kukurydzy i makaronu szykujemy farsz mięsny.

Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam też do przetestowania Meksykańskiej enchilady.

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka

  • oliwa do natłuszczenia naczynia
  • 1 kolba kukurydzy (lub 150 g z puszki)
  • łyżeczka cukru
  • 200 g makaronu penne
  • 100 g chorizo
  • 600 g kurczaka
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • pełna łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka kolendry suszonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej)
  • puszka pomidorów
  • pół cebuli
  • 2 spore ząbki czosnku
  • puszka fasoli czerwonej
  • 100 g sera cheddar

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować obficie oliwą.

Zagotować wodę z cukrem w szerokim, płaskim garnku. Włożyć kukurydzę i gotować około 5 minut. Wylać wodę, kukurydzę odłożyć do ostudzenia, a w garnku ponownie zagotować wodę (posoloną). Włożyć makaron i po 4 minutach odsączyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Kurczaka pokroić w kostkę o boku ok 8 mm, natrzeć solą i pieprzem. Chorizo w drobną kostkę. Rozgrzać mocno suchą patelnię i podsmażyć minutę chorizo. Dodać kurczaka i  smażyć dalej na silnym ogniu aż kurczak będzie mocno zarumieniony po bokach. W środku może być wciąż surowy. Zdjąć zawartość patelni na talerz, a na patelni roztopić masło. Łopatką zeskrobać z dna resztki po  smażeniu mięsa. Dodać łyżkę mąki i wymieszać dokładnie z masłem robiąc zasmażkę. Dodawać stopniowo mleko, dokładnie mieszając. Gotować chwilę do lekkiego odparowania. Zdjąć z ognia, dodać jajko i energicznie roztrzepać by białko się nie ścięło. Wlać na makaron i wymieszać.

Pomidory, czosnek i cebulkę zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wlać pomidory, dodać odsączoną fasolkę i razem gotować do odparowania wody. Zdjąć z ognia, dodać kurczaka, chorizo i ziarna kukurydzy. Wymieszać i wylać na makaron. Wierzch posypać startym serem cheddar i zapiekać 20 minut. Odczekać kilka minut przed podaniem.

Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Meksykańska zapiekanka casserolle z kurczaka
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 23 Review(s)