Tagi:

Sałata ze śmietaną to jeden z smaków mojego dzieciństwa. Też tak macie?? Teraz sporadycznie i ja ją serwuję u mnie w domu. Do tej pory bardziej z sentymentu i niesamowitej prostoty wykonania, natomiast od niedawna nawet częściej, bo okazało się …. że moja czteroletnia córeczka też tak przyrządzoną sałatę pochłania z apetytem. Co więcej to jest to jedyna forma w jakiej sałatę akceptuje. I teraz nie wiem. Czy ma to po mamusi, czy to po prostu jest uniwersalny „smak dzieciństwa” 🙂 Dacie znać jak to jest/ było u Was i Waszych dzieci? Bardzo jestem ciekawa!

Sałata ze śmietaną moim zdaniem fantastycznie pasuje do schabowego, kotletów mielonych czy indyka w sosie grzybowym.

Sałata ze śmietaną

  • pół główki sałaty
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • drobno posiekany szczypiorek

Liście sałaty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i lekko osuszyć (najlepiej odwirować). Liście porwać na mniejsze kawałki. W niewielkim kubeczku wymieszać śmietanę z cukrem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Gotowym sosem polać sałatę, delikatnie wymieszać. Posypać resztą szczypiorku i podawać.

Sałata ze śmietaną

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Sałata ze śmietaną
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)