Tagi:

Tort pralinowy czyli najbardziej czekoladowo – czekoladowy tort jaki zrobiłam w życiu. Na 30 urodziny fanatycznego czekoholika – mojego męża 😉 Tort musiał być więc słodki, ekstremalnie czekoladowy i bardzo, bardzo wyjątkowy na tak okrągłą, szczególną okazję. Zebrał pokaźny aplauz. Mam, więc nadzieję, że sprostał zadaniu i oczekiwania spełnił. Mi smakował bardzo, choć po małym kawałku wyczerpałam czekoladowy limit na cały tydzień :P. Blatów nie trzeba niczym nasączać. Za sprawą dodatku majonezu są bardzo mięsiste, dokładnie takie jak powinny być. Majonezu się nie bójcie. Jest zupełnie niewyczuwalny i nigdy nikt by nie zgadł, że znajduje się w cieście. To przecież właściwie żółtka i olej 😛

Przepis na blaty kakaowe z strony Kwestia Smaku

Masa pralinowa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 80 g orzechów laskowych
  • wafelek 50g prince polo orzechowy

Czekolady posiekać. Włożyć do garnka razem z śmietanką i masłem. Razem roztopić (można w kąpieli wodnej by zminimalizować ryzyko „ścięci się” czekolady. Co chwila mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (można całą noc). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić i zdjąć skórki. Posiekać drobno, ale nie na pył (każdy orzech na ok 8 – 10 części). Wafelek posiekać na kawałki o boku ok 4 mm.

Tuż przed przełożeniem tortu wykończyć masę. Wyjąć masę czekoladową z lodówki i rozmiksować mikserem aż lekko namięknie. Wmiksować delikatnie orzechy i wafelki. 

Blaty kakaowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 małych jajek
  • 330 g cukru
  • 500 g majonezu
  • 250 ml wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnego dużego pojemnika do miksowania włożyć całe jajka i cukier. Końcówkami do ubijania białek miksować na najwyższych obrotach aż powstanie mocno puszysta, jasna masa. (ok 7 minut). Wówczas dodać majonez i już na niskich obrotach wmieszać go do masy. Odstawić mikser i w trzech turach (przy drugiej dodać wodę) wmieszać składniki sypkie mieszając łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się.

3 jednakowe tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Masę na spody rozlać równomiernie do wszystkich tortownic (jeśli posiada się tylko jedną to piec blaty po kolei). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec 20 minut (lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu i ostudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były płaskie. Ścięte ciasto pokruszyć jak najdrobniej i odłożyć.

Tort pralinowy

  • ok 50 g Nutelli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały wafelek prince polo 30 g
  • dowolne pralinki do dekoracji

Pierwszy blat kakaowy ułożyć na paterze. Wyłożyć połowę masy pralinowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć reszte masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko ścisnąć. Wafelek posiekać drobno i wymieszać z pokruszonym ciastem. Masło utrzeć do uzyskania jasnej napuszonej masy (ok 5 minut). Dodać Nutellę i ucierać kolejną minutę. Masę z Nutelli rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować pokruszonym ciastem z wafelkiem a na wierzchu ułożyć kilkanaście pralinek. Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed by czekolada namiękła.

tort czekoladowy najlepszytruflowy tort pralinowy

Pozostałe Wysmakowane torty dostępne pod tagiem TORTSzczególnie polecam bardzo wyjątkowy, niesamowity Tort malinowy na kakaowym biszkopcie.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Oceń ten przepis
recipe image
Recipe Name
Tort Pralinowy
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)