Autor Wysmakowane 6 lutego 2023
DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA
Domowe chipsy z warzyw z piekarnika przygotowałam kilka dni temu w ramach wieczornej przekąski, serwowanej przy okazji odwiedzin znajomych. Znajoma poprosiła o coś odpowiedniego dla osób z SIBO. I tutaj wyszła moja niewiedza. Zaczęłam czytać o SIBO, bo nie byłam nawet do końca świadoma co to za choroba. SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to to stan, w którym w jelicie cienkim występuje nieprawidłowa i nadmierna ilość bakterii.
Byłam zszokowana jak bardzo powszechna jest to choroba. Może dotykać nawet 25% populacji osób dorosłych. Aż niewiarygodne, że tak mało się o tym mówi. Zwłaszcza, że nieleczone SIBO może skutkować wieloma przykrymi skutkami dla naszego zdrowi, takimi jak niedobór witaminy B12, A i D, bóle brzucha, uporczywe wzdęcia czy nadmierne zmęczenie. Okazuje się, że diagnoza jest bardzo prosta. Test SIBO* jest nieinwazyjny (z wydychanego powietrza) i łatwo dostępny.
Produkty, których należy unikać przy SIBO to wszystkie produkty łatwo fermentujące, czyli z wysoką zawartością FOODMAP:
- Warzywa m.in. cebula, czosnek, rzepa, szparagi, seler naciowy, kukurydza, karczochy, buraki, kalafior, por, pieczarki, bób
- Owoce m.in. gruszki, jabłka, śliwki, mango, brzoskwinie, nektarynki figi, czereśnie, wiśnie, dojrzałe banany, awokado, arbuz
- Rośliny strączkowe
- Nabiał m.in. jogurty i mleko z laktozą czy miękkie sery
- Gluten, płatki kukurydziane, kus kus, kasza bulgur
- Nerkowce, pistacje, ciecierzyca, soczewica
- Napoje, m.in. piwo, napoje bezcukrowe (np. dietetyczna cola), kawa z mlekiem, soki owocowe
Produkty wskazane przy SIBO, czyli te nisko fermentujące:
- Warzywa m.in. marchew, seler, jarmuż, pasternak, ogórek, sałata, pomidor, cukinia, ziemniaki, kabaczek, papryka, boczniaki, brokuł, bakłażan, patison, rukola, szpinak, sałaty i kapusta pekińska
- Owoce m.in. banany niedojrzałe, melon cantalupa, winogrona, mandarynki, pomarańcze, truskawki, kiwi, ananas
- Nabiał m.in. jogurty i mleko bez laktozy, sery ale tylko te twarde
- Mięso, ryby, tofu, oliwa, jajka, masło
- Pieczywo bezglutenowe, ryż, mąka kukurydziana czy jaglana, ryż basmati, makaron ryżowy
- Orzechy włoskie i pecan, pestki dyni, sezam, mak, kakao
- Napoje, m.in. woda, herbata i kawa czarna
Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na to co zrobić z warzyw nisko fermentująych. Polecam w górnym panelu skorzystać z rozwijanej listy „Składniki” i wybrać interesujące nas warzywo. Ja polecam Wam bardzo m.in. te przepisy: Placki ziemniaczane z cukinią czy Curry Tajskie z cukinią
DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA
- 2 pietruszki lub pasternak
- 2 marchewki
- nieduży seler
- 2 garści jarmużu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, ziół prowansalskich i soli morskiej
DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Pietruszki, marchewki i seler obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Jarmuż opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. 2 łyżeczki oliwy dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane pietruszki, marchewki i selera. Wymieszać.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warzywa. Wstawić do piekarnika na górny poziom i piec ok. 18 minut, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Wówczas jarmuż wymieszać z ostatnią łyżeczką oliwy i odrobiną soli. Wyłożyć na blachę i piec razem jeszcze ok. 6 minut.
Domowe chipsy z warzyw dobrze smakują jeszcze ciepłe, ale chyba jeszcze lepiej już po ostudzeniu.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.