Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Domowe chipsy z warzyw z piekarnika

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA

Domowe chipsy z warzyw z piekarnika przygotowałam kilka dni temu w ramach wieczornej przekąski, serwowanej przy okazji odwiedzin znajomych. Znajoma poprosiła o coś odpowiedniego dla osób z SIBO. I tutaj wyszła moja niewiedza. Zaczęłam czytać o SIBO, bo nie byłam nawet do końca świadoma co to za choroba. SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to to stan, w którym w jelicie cienkim występuje nieprawidłowa i nadmierna ilość bakterii.

Byłam zszokowana jak bardzo powszechna jest to choroba. Może dotykać nawet 25% populacji osób dorosłych. Aż niewiarygodne, że tak mało się o tym mówi. Zwłaszcza, że nieleczone SIBO może skutkować wieloma przykrymi skutkami dla naszego zdrowi, takimi jak niedobór witaminy B12, A i D, bóle brzucha, uporczywe wzdęcia czy nadmierne zmęczenie. Okazuje się, że diagnoza jest bardzo prosta. Test SIBO* jest nieinwazyjny (z wydychanego powietrza) i łatwo dostępny.

Produkty, których należy unikać przy SIBO to wszystkie produkty łatwo fermentujące, czyli z wysoką zawartością FOODMAP:

  • Warzywa m.in. cebula, czosnek, rzepa, szparagi, seler naciowy, kukurydza, karczochy, buraki, kalafior, por, pieczarki, bób
  • Owoce m.in. gruszki, jabłka, śliwki, mango, brzoskwinie, nektarynki figi, czereśnie, wiśnie, dojrzałe banany, awokado, arbuz
  • Rośliny strączkowe
  • Nabiał m.in. jogurty i mleko z laktozą czy miękkie sery
  • Gluten, płatki kukurydziane, kus kus, kasza bulgur
  • Nerkowce, pistacje, ciecierzyca, soczewica
  • Napoje, m.in. piwo, napoje bezcukrowe (np. dietetyczna cola), kawa z mlekiem, soki owocowe

Produkty wskazane przy SIBO, czyli te nisko fermentujące:

  • Warzywa m.in. marchew, seler, jarmuż, pasternak, ogórek, sałata, pomidor, cukinia, ziemniaki, kabaczek, papryka, boczniaki, brokuł, bakłażan, patison, rukola, szpinak, sałaty i kapusta pekińska
  • Owoce m.in. banany niedojrzałe, melon cantalupa, winogrona, mandarynki, pomarańcze, truskawki, kiwi, ananas
  • Nabiał m.in. jogurty i mleko bez laktozy, sery ale tylko te twarde
  • Mięso, ryby, tofu, oliwa, jajka, masło
  • Pieczywo bezglutenowe, ryż, mąka kukurydziana czy jaglana, ryż basmati, makaron ryżowy
  • Orzechy włoskie i pecan, pestki dyni, sezam, mak, kakao
  • Napoje, m.in. woda, herbata i kawa czarna

Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na to co zrobić z warzyw nisko fermentująych. Polecam w górnym panelu skorzystać z rozwijanej listy „Składniki” i wybrać interesujące nas warzywo. Ja polecam Wam bardzo m.in. te przepisy: Placki ziemniaczane z cukinią czy Curry Tajskie z cukinią 

DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA

DOMOWE CHIPSY Z WARZYW Z PIEKARNIKA

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Pietruszki, marchewki i seler obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Jarmuż opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Dokładnie osuszyć. 2 łyżeczki oliwy dokładnie wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Dodać przygotowane pietruszki, marchewki i selera.  Wymieszać. 

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze rozłożyć równomiernie warzywa. Wstawić do piekarnika na górny poziom i piec ok. 18 minut, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Wówczas jarmuż wymieszać z ostatnią łyżeczką oliwy i odrobiną soli. Wyłożyć na blachę i piec razem jeszcze ok. 6 minut. 

Domowe chipsy z warzyw dobrze smakują jeszcze ciepłe, ale chyba jeszcze lepiej już po ostudzeniu. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Domowe chipsy z warzyw z piekarnika

*Wpis zawiera link sponsorowany

Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
chrupiące ziemniaki z patelni
chrupiące ziemniaki z patelni
Kurczak i ziemniaki z grilla w domowych warunkach
ZIEMNIAKI W DOMU JAK Z GRILLA
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g