Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Pieczony topinambur w sosie serowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

PIECZONY TOPINAMBUR W SOSIE SEROWYM

Pieczony topinambur w sosie serowym czyli topinambur w mojej kuchni już trzeci raz w tym tygodniu! To danie zostało jednogłośnie ogłoszone najlepszym, więc z przyjemnością się nim z Wami dzielę.

Ostatnio trwa jakieś szaleństwo na topinambur w moim domu (TAK! U moich dzieci też, łącznie z moją trzylatką!!). Pierwszy raz podałam im go na surowo bez większego przekonania, bo w moim odczuciu topinambur przypomina nieco rzodkiewkę, za którą nie przepadają. Jakże się zdziwiłam, gdy topinambur wciągnęli w całości! Kolejna próba była po obróbce termicznej, gdy smak topinamburu zmienia się o 180 stopni i zamiast rzodkiewkę przypomina bardziej orzechowego karczocha 😉 Ten smakował im jeszcze bardziej! Dzisiejszy PIECZONY topinambur w sosie serowym totalnie podbił ich serca.

Bardzo mnie to cieszy, bo generalnie topinambur jest bardzo zdrowy. Jest naturalnym źródłem wielu witamin (w tym A, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacynę i kwas foliowy), soli mineralnych i składników odżywczych. Wpływa też korzystnie na efektywne wchłanianie pierwiastków takich jak m.in. Żelazo i wapń. Co więcej, usprawnia też usuwanie z organizmu różnych toksyn i… alkoholu, no ale to już nie dotyczy dzieci 😉

Pieczony topinambur - jak upiec topinambur

Czy są jakieś przeciwwskazania do używania topinamburu? Szczerze mówiąc ja nie znalazłam (poza nadmiarem, który może powodować lekkie wzdęcia). Jest bezpieczny nawet dla cukrzyków. No to… skoro jest taki pyszny i zdrowy, to gdzie można go kupić? Właściwie wszędzie. Od bazarków, przez supermarkety po sklepy on-line. Kupujcie koniecznie, choćby po to, by przetestować poniższy przepis na Pieczony topinambur w sosie serowym. Jest pycha!

Więcej o topinamburze, jego właściwościach, zaleceniach i przeciwwskazaniach do jedzenia a także o skutkach ubocznych topinamburu <- KLIK.

Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na ciekawe dodatki do obiadu lub kolacje na ciepło. Co powiesz na kalafiorowe nuggetsy albo na Fasolkę po koreańsku

PIECZONY TOPINAMBUR W SOSIE SEROWYM

PIECZONY TOPINAMBUR

SOS SEROWY

PIECZONY TOPINAMBUR

Piekarnik nastawić na grzanie 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Topinamburu nie trzeba, a wręcz nie warto obierać. Skórka sama w sobie ma sporo witamin, a jest na tyle cienka, że nie przeszkadza przy jedzeniu. Warto jedynie topinambur porządnie wyszorować pod chłodną, bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić na mniejsze części.

Miód dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami, a na końcu z topinamburem. Tak przygotowany topinambur wyłożyć na blachę. Uwaga! Na blaszce ułożyć też ząbki czosnku (do sosu serowego), zawinięte w folię aluminiową. Blachę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min. Po 10 minutach do piekarnika włożyć gałązki świeżych ziół i zamieszać.

Pieczony topinambur z piekarnika przepis

SOS SEROWY

Pod koniec pieczenia topinamburu przygotować sos serowy. Wyjąć z piekarnika czosnek, odwinąć go z folii i włożyć do małego garnka. Dodać ser z pleśnią, oliwę, śmietankę i suszone zioła. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając.

Topinambur wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Pieczony topinambur podawać  polany sosem lub z sosem w miseczce obok, do maczania.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

Pieczony topinambur w sosie serowym
POST ZAWIERA LINKI SPONSOROWANE ORAZ ZDJĘCIA REKLAMODAWCY
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
chrupiące ziemniaki z patelni
chrupiące ziemniaki z patelni
Kurczak i ziemniaki z grilla w domowych warunkach
ZIEMNIAKI W DOMU JAK Z GRILLA
szybkie proste ciasto
ZOBACZ E-BOOK I POBIERZ FRAGMENT

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g