Autor Wysmakowane 9 stycznia 2023
PIECZONY TOPINAMBUR W SOSIE SEROWYM
Pieczony topinambur w sosie serowym czyli topinambur w mojej kuchni już trzeci raz w tym tygodniu! To danie zostało jednogłośnie ogłoszone najlepszym, więc z przyjemnością się nim z Wami dzielę.
Ostatnio trwa jakieś szaleństwo na topinambur w moim domu (TAK! U moich dzieci też, łącznie z moją trzylatką!!). Pierwszy raz podałam im go na surowo bez większego przekonania, bo w moim odczuciu topinambur przypomina nieco rzodkiewkę, za którą nie przepadają. Jakże się zdziwiłam, gdy topinambur wciągnęli w całości! Kolejna próba była po obróbce termicznej, gdy smak topinamburu zmienia się o 180 stopni i zamiast rzodkiewkę przypomina bardziej orzechowego karczocha 😉 Ten smakował im jeszcze bardziej! Dzisiejszy PIECZONY topinambur w sosie serowym totalnie podbił ich serca.
Bardzo mnie to cieszy, bo generalnie topinambur jest bardzo zdrowy. Jest naturalnym źródłem wielu witamin (w tym A, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacynę i kwas foliowy), soli mineralnych i składników odżywczych. Wpływa też korzystnie na efektywne wchłanianie pierwiastków takich jak m.in. Żelazo i wapń. Co więcej, usprawnia też usuwanie z organizmu różnych toksyn i… alkoholu, no ale to już nie dotyczy dzieci 😉
Czy są jakieś przeciwwskazania do używania topinamburu? Szczerze mówiąc ja nie znalazłam (poza nadmiarem, który może powodować lekkie wzdęcia). Jest bezpieczny nawet dla cukrzyków. No to… skoro jest taki pyszny i zdrowy, to gdzie można go kupić? Właściwie wszędzie. Od bazarków, przez supermarkety po sklepy on-line. Kupujcie koniecznie, choćby po to, by przetestować poniższy przepis na Pieczony topinambur w sosie serowym. Jest pycha!
Więcej o topinamburze, jego właściwościach, zaleceniach i przeciwwskazaniach do jedzenia a także o skutkach ubocznych topinamburu <- KLIK.
Zobacz też inne Wysmakowane pomysły na ciekawe dodatki do obiadu lub kolacje na ciepło. Co powiesz na kalafiorowe nuggetsy albo na Fasolkę po koreańsku?
PIECZONY TOPINAMBUR W SOSIE SEROWYM
PIECZONY TOPINAMBUR
- 500 g topinamburu
- kilka gałązek świeżych ziół (najchętniej używam rozmaryn i tymianek)
- 1,5 łyżeczki miodu
- 3 łyżki oliwy EV
- po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
SOS SEROWY
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek EV
- 200 ml śmietanki 30%
- do smaku: suszony tymianek, chili, oregano oraz sól
PIECZONY TOPINAMBUR
Piekarnik nastawić na grzanie 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Topinamburu nie trzeba, a wręcz nie warto obierać. Skórka sama w sobie ma sporo witamin, a jest na tyle cienka, że nie przeszkadza przy jedzeniu. Warto jedynie topinambur porządnie wyszorować pod chłodną, bieżącą wodą, następnie osuszyć papierowymi ręczniczkami i pokroić na mniejsze części.
Miód dokładnie wymieszać z oliwą i przyprawami, a na końcu z topinamburem. Tak przygotowany topinambur wyłożyć na blachę. Uwaga! Na blaszce ułożyć też ząbki czosnku (do sosu serowego), zawinięte w folię aluminiową. Blachę wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min. Po 10 minutach do piekarnika włożyć gałązki świeżych ziół i zamieszać.
SOS SEROWY
Pod koniec pieczenia topinamburu przygotować sos serowy. Wyjąć z piekarnika czosnek, odwinąć go z folii i włożyć do małego garnka. Dodać ser z pleśnią, oliwę, śmietankę i suszone zioła. Podgrzewać, co jakiś czas mieszając.
Topinambur wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Pieczony topinambur podawać polany sosem lub z sosem w miseczce obok, do maczania.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.