Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Jesienna zupa krem z batatów z gruszkami

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jesień na talerzu. Cudowna zupa krem z batatów a gruszkami. Prosta, szybka, do przyrządzenia z zaledwie kilku składników. Jeśli lubicie takie słodko – słone potrawy i dodatek owoców w daniach wytrawnych, to ta zupa z pewnością Wam zasmakuje. W opcji wegańskiej spokojnie można zamienić masło na oliwę z oliwek. Moja zupa krem wyszła dość gęsta. Tak lubię. Jeśli Wy wolicie rzadsze zupy, to dodajcie odpowiednio więcej bulionu.

 

Jeśli lubicie bataty to bardzo polecam też omlet z batatów oraz na przystawkę lub jako dodatek do dania pieczone bataty z konfiturą z czerwonej cebuli.

 

Jesienna zupa krem z batatów z gruszkami

  • niewielka cebula
  • 25 g masła klarowanego
  • 2 średnie bataty
  • 2 niewielkie gruszki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • garść orzechów laskowych
  • łyżka posiekanej natki

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku z grubym dnem na rozgrzanym maśle. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia cebuli (stanie się gorzka). W tym czasie obrać, umyć i pokroić w mniej więcej równą kostkę bataty i gruszki. Dodać do garnka i chwilę smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Całość zalać gorącym bulionem. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ugotować do miękkości batatów (ok. 12 minut).

Podczas gotowania zupy rozgrzać suchą patelnię i uprażyć orzechy laskowe. Pozbawić je skórek i posiekać na mniejsze kawałki. Natkę umyć i posiekać. Gdy bataty będą miękkie, zestawić garnek z palnika i zmiksować na krem. Spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Rozłożyć na talerze. Udekorować orzechami i natką.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

zupa krem z batatów z gruszkami

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami