Autor Wysmakowane 20 września 2020
Jesień na talerzu. Cudowna zupa krem z batatów a gruszkami. Prosta, szybka, do przyrządzenia z zaledwie kilku składników. Jeśli lubicie takie słodko – słone potrawy i dodatek owoców w daniach wytrawnych, to ta zupa z pewnością Wam zasmakuje. W opcji wegańskiej spokojnie można zamienić masło na oliwę z oliwek. Moja zupa krem wyszła dość gęsta. Tak lubię. Jeśli Wy wolicie rzadsze zupy, to dodajcie odpowiednio więcej bulionu.
Jeśli lubicie bataty to bardzo polecam też omlet z batatów oraz na przystawkę lub jako dodatek do dania pieczone bataty z konfiturą z czerwonej cebuli.
Jesienna zupa krem z batatów z gruszkami
- niewielka cebula
- 25 g masła klarowanego
- 2 średnie bataty
- 2 niewielkie gruszki
- 600 ml bulionu warzywnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- garść orzechów laskowych
- łyżka posiekanej natki
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku z grubym dnem na rozgrzanym maśle. Często mieszać i nie dopuścić do przypalenia cebuli (stanie się gorzka). W tym czasie obrać, umyć i pokroić w mniej więcej równą kostkę bataty i gruszki. Dodać do garnka i chwilę smażyć na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Całość zalać gorącym bulionem. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ugotować do miękkości batatów (ok. 12 minut).
Podczas gotowania zupy rozgrzać suchą patelnię i uprażyć orzechy laskowe. Pozbawić je skórek i posiekać na mniejsze kawałki. Natkę umyć i posiekać. Gdy bataty będą miękkie, zestawić garnek z palnika i zmiksować na krem. Spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Rozłożyć na talerze. Udekorować orzechami i natką.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.