- Potrzebny czas: 25 minut
- Porcja: ok. 30 muszli
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 27 września 2021
SAŁATKA W MUSZLACH MAKARONOWYCH
Prosta, pyszna i efektownie podana sałatka w muszlach makaronowych (conchiglioni). Takie muszle możecie nadziać niemalże wszystkim, czym tylko chcecie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej opcji, gdy makaron spędzi chwilę w lodówce i stwardnieje, mogą służyć za miseczki. U mnie dziś właśnie w takiej roli. A w środku moich miseczek siedzi pyszna sałatka a’la meksykańska.
Zacznijcie od ugotowania makaronu, by miał czas zupełnie ostygnąć przed nadzianiem. Następnie wstawcie jajka i w tym czasie naszykujcie resztę sałatki.
Porada: Koniecznie przelejcie muszle makaronowe zimną wodą po ugotowaniu. Normalnie. nigdy makaronu nie płuczę, tylko od razu zanurzam go w sosie. Ale tu zależy nam, by makaron się nie kleił do talerza i do siebie nawzajem. Po całkowitym ostudzeniu, faszerujemy muszle sałatka. Najlepiej zatrudnić do tego małych pomocników. I oni i Wy będziecie zadowoleni 😅
Wszystkie wysmakowane sałatki znajdziesz pod tagiem SAŁATKI. Nie przeocz przepysznej Sałatki z batatami, szpinakiem i szynką oraz Sałatką z kuskusem, kozim serem i awokado.
SAŁATKA W MUSZLACH MAKARONOWYCH
Składniki na sałatkę
- 3 jajka
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- 100 g żółtego sera
- mała puszka kukurydzy
- kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
- kilka łyżek groszku
Sos i podanie
- ok. 30 muszli makaronowych (conchiglioni)
- słodka i ostra papryka - do smaku
- sól i świeżo mielony pieprz - do smaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki majonezu
- natka lub kolendra do posypania
Wykonanie sałatki
Muszle ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Jajka ugotować na twardo. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Ser żółty i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do większej miski i wymieszać.
Jogurt, majonez i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Ostudzone muszle makaronowe nadziać sałatką. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i natką lub kolendrą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
3 Responses
Zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z efektu. Dziękuje za super pomysł.
Wygląda naprawdę smakowicie. Szukam przepisu na wieczór na weekend, bo mają być znajomi i myślę, że te musze sprawdzą się super 😉 Oby tylko mi wyszły.
Na pewno wyjdą 🙂 Przyjemnego wieczoru życzę.