Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Sałatka w muszlach makaronowych

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SAŁATKA W MUSZLACH MAKARONOWYCH

Prosta, pyszna i efektownie podana sałatka w muszlach makaronowych (conchiglioni). Takie muszle możecie nadziać niemalże wszystkim, czym tylko chcecie. Zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej opcji, gdy makaron spędzi chwilę w lodówce i stwardnieje, mogą służyć za miseczki. U mnie dziś właśnie w takiej roli. A w środku moich miseczek siedzi pyszna sałatka a’la meksykańska.

Zacznijcie od ugotowania makaronu, by miał czas zupełnie ostygnąć przed nadzianiem. Następnie wstawcie jajka i w tym czasie naszykujcie resztę sałatki.

Porada: Koniecznie przelejcie muszle makaronowe zimną wodą po ugotowaniu. Normalnie. nigdy makaronu nie płuczę, tylko od razu zanurzam go w sosie. Ale tu zależy nam, by makaron się nie kleił do talerza i do siebie nawzajem. Po całkowitym ostudzeniu, faszerujemy muszle sałatka. Najlepiej zatrudnić do tego małych pomocników. I oni i Wy będziecie zadowoleni 😅

Wszystkie wysmakowane sałatki znajdziesz pod tagiem SAŁATKI. Nie przeocz przepysznej Sałatki z batatami, szpinakiem i szynką oraz Sałatką z kuskusem, kozim serem i awokado

SAŁATKA W MUSZLACH MAKARONOWYCH

Składniki na sałatkę

Sos i podanie

Wykonanie sałatki

Muszle ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Jajka ugotować na twardo. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w półplasterki. Ser żółty i ugotowane jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę, fasolę i groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do większej miski i wymieszać.

Jogurt, majonez i wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. 

Ostudzone muszle makaronowe nadziać sałatką. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i natką lub kolendrą. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

sałatka w muszlach makaronowych
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
sałatka meksykańska
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA – PROSTA I SZYBKA
Sałatka jarzynowa z łososiem i marynowanymi grzybami
SAŁATKA JARZYNOWA Z ŁOSOSIEM I MARYNOWANYMI GRZYBAMI
Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Wygląda naprawdę smakowicie. Szukam przepisu na wieczór na weekend, bo mają być znajomi i myślę, że te musze sprawdzą się super 😉 Oby tylko mi wyszły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami