
- Potrzebny czas: 1 godzina 20 minut
- Porcja: 4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 lutego 2022
Warzywa z piekarnika - Przepis na pieczone warzywa
Warzywa z piekarnika to jeden z najprostszych i najszybszych pomysłów (no może nie licząc pieczenia! :P) na warzywa w pysznym wydaniu. Warzywa z piekarnika wspaniale sprawdzą się jako przystawka/ lekki lunch/ dodatek do obiadu czy jako ciepła kolacja. W każdej opcji pysznie.
Szykowania macie tutaj naprawdę minimum. Wystarczy umyć i dokładnie osuszyć wybrane warzywa. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z bardzo prostym sosem na bazie oliwy. Warzywa wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Warzywa z piekarnika.... brzmi dobrze, ale jakie warzywa??
Jak długo mają siedzieć w tym piekarniku?
Wszystko zależy od tego jakie warzywa użyjecie. I tu niestety nie mam jednoznacznej odpowiedzi…. to zależy. Kalafior czy brokuły będą gotowe szybko, bo nawet w jakieś 15-20 minut. Najwyżej wyjdą lekko al dente. Tym lepiej i zdowiej. Gorzej z kukurydzą (jeśli używacie zupełnie surowej) czy z ziemniakami. One wymagają nawet 80-90 minut w piekarniku. W opcji idealnej, najpierw wyłóżcie na blachę to co piecze się najdłużej, a potem sukcesywnie dodawajcie kolejne warzywa. W opcji na leniuszka (czyli często mojej) dodajcie wszystko od razu i wyciągnijcie z piekarnika, jak wszystko będzie już gotowe. Najlepiej sprawdzić to łopatologicznie, czyli przez spróbowanie 😀
Więcej pysznych pomysłów z warzywa? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Kalafior Buffalo. Pozostałych szukaj pod tagiem: SAŁATKA.
Warzywa z piekarnika -
- 2 papryki - różne kolory
- 3 ziemniaki
- cukinia
- kukurydza świeża wcześniej podgotowana
- cebula
- marchewki
- spora pietruszka
- ćwiartka brokułu
- 3 łyżki oliwy
- pieprz i chilli do smaku
- po pół łyżeczki słodkiej papryki , rozmarynu i tymianku
- łyżeczka oregano
- sól do smaku
Warzywa z piekarnika -
W większej misce wymieszać 3 łyżki oliwy z wszystkimi, poza solą, czyli: pieprz, chilli, słodka papryka, rozmaryn i tymianek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Warzywa osuszyć, np. papierowymi ręczniczkami, a następnie pokroić na mniejsze części. Warzywa dokładnie wymieszać z sosem na bazie oliwy. Przełożyć na blachę piekarnika i piec ok. godzinę (długość pieczenia zależy od warzyw, jakie użyjecie). Dopiero po upieczeniu, warzywa doprawić solą i podawać.
.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań.
