Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Warzywa z piekarnika, czyli blacha pełna zdrowia

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Warzywa z piekarnika - Przepis na pieczone warzywa

Warzywa z piekarnika to jeden z najprostszych i najszybszych pomysłów (no może nie licząc pieczenia! :P) na warzywa w pysznym wydaniu. Warzywa z piekarnika wspaniale sprawdzą się jako przystawka/ lekki lunch/ dodatek do obiadu czy jako ciepła kolacja. W każdej opcji pysznie.

Szykowania macie tutaj naprawdę minimum. Wystarczy umyć i dokładnie osuszyć wybrane warzywa. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, wymieszać z bardzo prostym sosem na bazie oliwy, a następnie upiec w piekarniku.

Warzywa z piekarnika.... brzmi dobrze, ale jakie warzywa??

To może inaczej…. a co macie?? Bo możecie użyć niemal każde! Poniżej podaję kilkanaście z nich, ale śmiało kombinujcie też z innymi. Jakie warzywa z piekarnika:

Jak długo mają siedzieć w tym piekarniku?

Wszystko zależy od tego jakie warzywa użyjecie. I tu niestety nie mam jednoznacznej odpowiedzi…. to zależy. Kalafior czy brokuły będą gotowe szybko, bo nawet w jakieś 15-20 minut. Najwyżej wyjdą lekko al dente. Tym lepiej i zdowiej. Gorzej z kukurydzą (jeśli używacie zupełnie surowej) czy z ziemniakami. One wymagają nawet 80-90 minut w piekarniku. W opcji idealnej, najpierw wyłóżcie na blachę to co piecze się najdłużej, a potem sukcesywnie dodawajcie kolejne warzywa. W opcji na leniuszka (czyli często mojej) dodajcie wszystko od razu i wyciągnijcie z piekarnika, jak wszystko będzie już gotowe. Najlepiej sprawdzić to łopatologicznie, czyli przez spróbowanie 😀

Więcej pysznych pomysłów z warzywa? Jasne, że mam! Sprawdź koniecznie przepis na Kalafior Buffalo. Pozostałych szukaj pod tagiem: SAŁATKA.

Warzywa z piekarnika -

Warzywa z piekarnika -

W większej misce wymieszać 3 łyżki oliwy z wszystkimi, poza solą, czyli: pieprz, chilli, słodka papryka, rozmaryn i tymianek. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Warzywa osuszyć, np. papierowymi ręczniczkami, a następnie pokroić na mniejsze części. Warzywa dokładnie wymieszać z sosem na bazie oliwy. Przełożyć na blachę piekarnika i piec ok. godzinę (długość pieczenia zależy od warzyw, jakie użyjecie). Dopiero po upieczeniu, warzywa doprawić solą i podawać.
.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć. Na Instagramie często zamieszczam dodatkowe filmiki z szykowania dań. 

Warzywa z piekarnika przepis na pieczone warzywa

Wypróbuj też koniecznie:

kalafior buffallo
KALAFIOR BUFFALLO
Sałatka z grillowanymi warzywami, kurczakiem
Sałatka z grillowanymi warzywami, kurczakiem

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami