- Potrzebny czas: 2 godziny
- Porcja: Forma 20 x 30 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 25 października 2022
SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK
Szarlotka z surowych jabłek, z siekanymi jabłkami. Dziś królują u mnie takie jesienne smaki! 🍎🍏 Szarlotkę kocham i uwielbiam w każdej postaci, ale ta z siekanymi jabłkami wprost podbija moje serce dwukrotnie.
Szarlotkę z surowych jabłek można podać zarówno na ciepło, z gałką lodów waniliowych jak i na zimno. Taka z lodami to podbija moje serce może nawet podwójnie 😅 Kto ma ochotę na kawałek? Wolicie z lodami czy bez?🤔🍦
Bardzo polecam Wam też pozostałe wysmakowane pomysły na SZARLOTKĘ, a w szczególności przepyszną tradycyjną Szarlotkę jak u babci oraz świetną Szarlotkę z połówkami jabłek.
A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera i najszybszą możliwą szarlotkę sypaną
SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK
CIASTO KRUCHE
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g cukru drobnego
- 130 g masła min. 82% tłuszczu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
NADZIENIE
- 2 kg jabłek
- 2 pełne łyżki cynamonu
- 70 g rodzynek
- 75 g cukru drobnego
SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK - CIASTO KRUCHE
Przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę przez drobne sitko. Do mąki dodać proszek do pieczenia i 75 g cukru drobnego do wypieków. Wymieszać dokładnie.
Do wymieszanych suchych składników dodać posiekane, zimne masło, 1 żółtko i łyżkę śmietany. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi. Zagniatać tylko do pełnego połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto kruche nie lubi ciepła rąk, więc im krótsze wyrabianie, tym lepiej. Wyrobione ciasto zawinąć w folię. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK - NADZIENIE
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć ze środka gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. Idealnie wykorzystać do tego krajalnicę, jeśli to możliwe. Jabłka wymieszać z cukrem drobnym, rodzynkami i cynamonem. 2/3 ilości ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy o wymiarach ok. 20×30 cm (duża blacha). Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch jabłek.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Piec ok. 40 min aż ciasto na wierzchu będzie ładnie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.