Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Szarlotka z surowych jabłek

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK

Szarlotka z surowych jabłek, z siekanymi jabłkami. Dziś królują u mnie takie jesienne smaki! 🍎🍏 Szarlotkę kocham i uwielbiam w każdej postaci, ale ta z siekanymi jabłkami wprost podbija moje serce dwukrotnie.

Szarlotkę z surowych jabłek można podać zarówno na ciepło, z gałką lodów waniliowych jak i na zimno. Taka z lodami to podbija moje serce może nawet podwójnie 😅 Kto ma ochotę na kawałek? Wolicie z lodami czy bez?🤔🍦

Bardzo polecam Wam też pozostałe wysmakowane pomysły na SZARLOTKĘ, a w szczególności przepyszną tradycyjną Szarlotkę jak u babci oraz świetną Szarlotkę z połówkami jabłek

 

A w moim e-booku „Szybkie ciasto” znajdziesz aż 40 rewelacyjnych przepisów na super szybkie ciasta, nawet w kilka minut, w tym najprostszy i najszybszy marchewkowiec z blendera i najszybszą możliwą szarlotkę sypaną

SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK

CIASTO KRUCHE

NADZIENIE

SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK - CIASTO KRUCHE

Przygotować kruche ciasto. Przesiać mąkę przez drobne sitko. Do mąki dodać proszek do pieczenia i 75 g cukru drobnego do wypieków. Wymieszać dokładnie.

Do wymieszanych suchych składników dodać posiekane, zimne masło, 1 żółtko i łyżkę śmietany. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść dłońmi. Zagniatać tylko do pełnego połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto kruche nie lubi ciepła rąk, więc im krótsze wyrabianie, tym lepiej. Wyrobione ciasto zawinąć w folię. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.

SZARLOTKA Z SUROWYCH JABŁEK - NADZIENIE

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć ze środka gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. Idealnie wykorzystać do tego krajalnicę, jeśli to możliwe. Jabłka wymieszać z cukrem drobnym, rodzynkami i cynamonem. 2/3 ilości ciasta rozwałkować i wyłożyć na dnie formy o wymiarach ok. 20×30 cm (duża blacha). Na ciasto wyłożyć jabłka. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch jabłek.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu). Piec ok. 40 min aż ciasto na wierzchu będzie ładnie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

szarlotka z surowymi jabłkami

SPRAWDŹ TEŻ KONIECZNIE:

Serowe ciasteczka z jabłkami
Serowe ciasteczka z jabłkami
Szarlotka jak u babci
Szarlotka jak u babci

Średnia ocen

0,0
0,0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g