Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Czas
7 minut
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Czas7 minut
Wydrukuj

Tatar z łososia surowego

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Tatar z łososia surowego. Rewelacyjna, choć dość luksusowa przystawka. Do przyrządzenia tatara potrzebne jest mięso łososia najlepszej jakości, bardzo świeże. Poza zdobyciem rewelacyjnej ryby, przyrządzenie tatara jest bardzo proste. Potrzebujecie jeszcze tylko naprawdę ostry nóż i do dzieła.

Alternatywny sposób na tatar, bez dodatku marynowanych grzybów, sprawdźcie tutaj: Tatar z łososia. Możecie wykorzystać albo łososia surowego, albo bardzo delikatnego łososia wędzonego.

 

Tatar z łososia surowego z grzybami marynowanymi i ogórkiem

  • 70 dag surowego łososia (może być filet ze skórą)
  • 8 marynowanych podgrzybków
  • duży ogórek konserwowy
  • cebula
  • płaska łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sól – do smaku

Łososia umyć dokładnie pod chłodną wodą. Dokładnie osuszyć papierowym ręczniczkiem i posiekać ostrym nożem na bardzo drobną kosteczkę. Grzyby, ogórka, cebulę posiekać jak najdrobniej. W dużej misce wymieszać dokładnie musztardę, pieprz, sos sojowy i oliwę. Dodać łososia, ogórka, cebulę i grzyby. Wymieszać dłonią. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą.

Tatar z łososia surowego

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami